Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty eko podpodłogowe nad ogrzewanie podpodłogowe, pomoc

Recommended Posts

Witam jestem nowy i z niewiedzy ułożyłem eko płyty podpodłogowe nad ogrzewanie podpodłogowe, teraz niestety wiem ze to jest złe bo owe płyty nie przepuszczają ciepła. Rozmawiałem z pewnym kierownikiem budowy i polecił mi żebym nawiercił otwory żeby zwiększyć przepustowość ciepła. Chciałbym prosić o pomoc i rady czy to będzie działać? możne ktoś z forum zrobił coś takiego i cieszy się dobrym ogrzewaniem podłogowym.

Płyty przepuszczają ciepło, tylko nieco wolniej. Jak się podłoga zagrzeje, to płyty i panele teź. Opór cieplny tegoż to ok 0,079 [m2K/W]- odpowiada ok 2,5mm styropianu. Sam sobie odpowiedz, czy to dużo ...

to sporo. Opór przenikania ciepła w sumie z posadzką podłogową nie powinien przekraczać 0,15 [m2⋅KW]. Możesz sobie obliczyć opór cieplny z grubości materiału płyty dzielony przez ;przewodność cieplną tej płyty. Te dane znajdzieśz w karcie technicznej płyty. Do ilorazu tego działania, dodaj opór cieplny materiału okładzinowego użytego na posadzkę podłogową. Będziesz wiedział czy masz problem czy go niema, lub czy warto cokolwiek zmieniać. Jezeli wynik bedzie 0,15-0,17m2K/W to problemu nie ma. A jak trochę więcej to troszkę wiecej kosztuje energia ale nie na tyle wbyś to odczuł. poza tym jeżeli jest to nowy dom to jest bardzo szczelny i na materiałach które sa energo-oszczędne.