Afkareru 02.05.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Witam, Mam pewien kłopot. W północnej granicy działki, której jestem właścicielem zlokalizowany jest budynek przemysłowy z ścianą z oknami (luksfery) należący do sąsiada. Budynek nie posiada ściany oddzielenia pożarowego (ściany wykończone styropianem oraz papa na dachu). Na mojej działce chcę teraz postawić sobie dom jednorodzinny i moje pytanie jest o zachowanie odległości od tego budynku. Wg. WT §271. minimalna odległość między ZL i PM dla obciążenia mniejszego od 1000 to odległość 8m. Z racji tego, że budynek sąsiada ma Poszycie dachu i ścian rozprzestrzeniające ogień odległość lokalizacji projektowanego budynku wynosi 16m ! Niestety nie mogę sobie pozwolić na zachowanie takiej odległości, ponieważ nie będę miał już miejsca na działce na mój budynek i moje pytanie jest następujące. Czy w granicy działki, gdzie znajduje się budynek sąsiada mogę postawić ścianę oddzielenia pożarowego i na tej zasadzie postawić mój budynek w odległości 6 metrów od tej ściany (i de facto tego budynku sąsiada, tylko zakrytego przez ścianę oddzielenia) ? Czy ta ściana oddzielenia pożarowego wystarczy tylko w fragmencie mojej działki ? Poniżej przesyłam fragment mapki i zdjęcie do zobrazowania sytuacji. Z góry dziękuję za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/254184-usytuowanie-budynku-a-przepisy-ppo%C5%BC/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.05.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 To jest temat dla projektanta, który będzie projektował budynek i zagospodarowanie działki.Proponuje wcześniejszy kontakt z rzeczoznawcą pożarowym z listy rzeczoznawców :https://kgpsp.bip.gov.pl/rzeczoznawcy-do-spraw-zabezpieczen-przeciwpozarowych/307546_wykaz-rzeczoznawcow-ds-zabezpieczen-przeciwpozarowych-pdf.html ... na marginesie : nie wiem jak ( ? ) ten budynek sąsiedni dostał pozwolenie na budowę.Każde zbliżenie projektowanego budynku do granicy działki poniżej 3m wymusza realizację ściany oddzielenia pożarowego ( i dachu niepalnego ) o wymaganych zgodnie z przepisami parametrach. Może właściciel budynku "oszczędnościowo" potraktował realizację budynku nie patrząc w projekt. Druga sprawa : przy takim zbliżeniu sąsiednia działka ( dla np. zabudowy mieszkaniowej ) objęta jest automatycznie tzw. obszarem oddziaływania obiektu ( co wychodzi teraz w problemach z zagospodarowaniem działki ). Tak czy nie, właściciel działki sąsiedniej z Urzędu jest informowany o realizacji budynku w granicy i ma prawo zgłosić sprzeciw. Jeśli ktoś to przespał ( !? ), albo podpisał się pod jakąś bezsensowną zgodą ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/254184-usytuowanie-budynku-a-przepisy-ppo%C5%BC/#findComment-7803514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts