Zdun Darek B 08.05.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 W przypadku wkładów Romotop Impression można wyprowadzić spaliny do góry lub w bok , to drugie ułatwia wykonanie ciepłych siedzisk obok kominka lub zastosowanie wymiennika akumulacyjnego obok wkładu . Inne ciekawe zastosowanie to wkład w jednym pomieszczeniu a masa akumulacyjna z w drugim [ kominek i drugi piec ? ] Wkłady Impression można stosować jako konwekcyjne lub do zabudowy hypokaustum . Przykład wolnostojącego wymiennika akumulacyjnego marki Romotop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.05.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Kominek w jednym pomieszczeniu a wymiennik za ściną Edytowane 8 Maja 2020 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.05.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ja wieczorem robię średnio jeden załadunek czyli jedno wiadro (przy temp. na zew. w okolicach 0-10st.) i temperatura podnosi się o około 2 stopnie. Nam to pasuje. Jedyny błąd, który popełniłem jest taki, że za dużo ciepła idzie na górę (przez DGP), a za mało zostaje na dole. Ale już nie chce mi się tego przerabiać. Może też dlatego nigdy nie miałem ukropu w salonie. To nie jest kwestia DGP. Tak jak wspomniał Remiks wkład grzeje powietrze. A te chętnie idzie do góry. Jak nie ma DGP to klatką schodową. Obojętnie jak daleko by ona była. I na nic się ma sławetna akumulacja silki, grubych żelbetowych stropów i innego ustrojstwa co to niby ma akumulować energię na miejscu. Piszę to z krótkiego, aczkolwiek, doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.05.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 To nie jest kwestia DGP. Tak jak wspomniał Remiks wkład grzeje powietrze. A te chętnie idzie do góry. Jak nie ma DGP to klatką schodową. Obojętnie jak daleko by ona była. I na nic się ma sławetna akumulacja silki, grubych żelbetowych stropów i innego ustrojstwa co to niby ma akumulować energię na miejscu. Piszę to z krótkiego, aczkolwiek, doświadczenia. Zgodzę się w 100%. Dlatego DGP puściłem tylko na parter do najdalej oddalonych pomieszczeń. Na górę natomiast nic nie puszczałem z uwagi na fakt, że kominek stoi praktycznie przy klatce schodowej. Uważam to za dobrą decyzję. Choć nie wiem czy raz jeszcze bym to robił. Lepszym rozwiązaniem w tych najdalszych pomieszczeniach byłby drugi piecokominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibek 05.01.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Witam. Będąc w trakcie wyboru kominka z płaszczem wodnym do grzania bufora 800 - 1000l (dom 220m2), chciałbym dopytać autora tematu na którą firmę postawił i jak się sprawuje kominek oraz użytkownika donvitobandito czy sprawdza się dogrzewanie góry przy usytuowaniu kominka przy klatce schodowej? U mnie kominek również będzie usytuowany przy klatce schodowej z tym że wbudowany w ścianę za którą jest garaż i tak powinien się zlicować również z kominem. Moje typy to:- Lava TK Base 22 (22kW układ zamknięty, 20kW na wodę) - cena w okolicach 8000zł- Unico Nemo 4/24 (tutaj 16kW na wodę) ale możliwość załadunku również od tyłu i podwójnej szyby - czekam na wycenę.- Romotop jest trzecią opcją ale z racji kilku serii i różnic cenowych nie wiem, która opcja dla mnie będzie najlepsza. Proszę o opinię na temat powyższych opcji bardziej doświadczonych użytkowników. Jestem otwarty na inne propozycje sprawdzonych kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Witam. Będąc w trakcie wyboru kominka z płaszczem wodnym do grzania bufora 800 - 1000l (dom 220m2), chciałbym dopytać autora tematu na którą firmę postawił i jak się sprawuje kominek oraz użytkownika donvitobandito czy sprawdza się dogrzewanie góry przy usytuowaniu kominka przy klatce schodowej? U mnie kominek również będzie usytuowany przy klatce schodowej z tym że wbudowany w ścianę za którą jest garaż i tak powinien się zlicować również z kominem. Moje typy to: - Lava TK Base 22 (22kW układ zamknięty, 20kW na wodę) - cena w okolicach 8000zł - Unico Nemo 4/24 (tutaj 16kW na wodę) ale możliwość załadunku również od tyłu i podwójnej szyby - czekam na wycenę. - Romotop jest trzecią opcją ale z racji kilku serii i różnic cenowych nie wiem, która opcja dla mnie będzie najlepsza. Proszę o opinię na temat powyższych opcji bardziej doświadczonych użytkowników. Jestem otwarty na inne propozycje sprawdzonych kominków.Nie ma sensu porównywać usytuowania urządzenia z płaszczem wodnym, z jakimkolwiek innym urządzeniem oddającym ciepło za pomocą konwekcji lub promieniowania podczerwonego. Płaszcz wodny może stać gdziekolwiek, choćby w garażu i dobrze zrobiony grzeje dom perfekcyjne czynnikiem w rurkach i kaloryferach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibek 10.01.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Nie ma sensu porównywać usytuowania urządzenia z płaszczem wodnym, z jakimkolwiek innym urządzeniem oddającym ciepło za pomocą konwekcji lub promieniowania podczerwonego. Płaszcz wodny może stać gdziekolwiek, choćby w garażu i dobrze zrobiony grzeje dom perfekcyjne czynnikiem w rurkach i kaloryferach.... Na celu nie było porównanie usytuowania kominka a tylko zwrócenie uwagi na fakt że inny użytkownik forum ma w podobnym miejscu zlokalizowany kominek(przy schodach) i ciekawość czy rzeczywiście ciepło się dobrze rozchodzi po górze. Głównym celem jest wybór kominka z płaszczem, który w rozsądnej cenie będzie urządzeniem skutecznym dla którego bufor 1000l nie będzie przeszkodą a przy tym trwałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibek 10.01.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Panie Piotrze nawiązując do Pańskiego wpisu z dn. 27.01.2017 w temacie "Pomogę i doradzę we wszystkim co dotyczy kominków" mam pytania czy jest już kominek z pw polskiego producenta który chciałby Pan u siebie zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.01.2023 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Panie Piotrze nawiązując do Pańskiego wpisu z dn. 27.01.2017 w temacie "Pomogę i doradzę we wszystkim co dotyczy kominków" mam pytania czy jest już kominek z pw polskiego producenta który chciałby Pan u siebie zamontować?Nadal twierdzę, że "ciekawość czy rzeczywiście ciepło się dobrze rozchodzi po górze" w kontekście usytuowania kominka z PW nie ma sensu... Defro robi dobre PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts