Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 56m - aranżacja kuchni i łazienki - prośba o pomoc


tomkar88

Recommended Posts

Blaty pod oknem mają 35cm głębokości +to co wejdzie we wnękę okienną (ok.15cm?) czyli przestrzeń między tym płytkim a standardowym 60cm wychodzi 120cm. Gdyby pasowało Ci zrobić te blaty trochę głębsze(np.45cm) to też będzie ok - ja byłabym przeszczęśliwa gdybym u siebie mogła mieć dwa rzędy zabudowy i 110cm między nimi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

120 cm między blatami to byłoby już super tylko wolałbym jednak aby te blaty były głębsze do wygodnej na nich pracy, tak przynajmniej 50 cm. Zrobiłoby się przez to pomiędzy rzędami ok 1m odległości zwłaszcza, że będzie jeszcze piekarnik na dole pomiędzy tymi rzędami, z którego korzystanie może być już niewygodne. Alicyja, czy w Twojej opinii ten 1 m pomiędzy rzędami mebli z piekarnikiem byłoby wystarczająco czy jednak już trochę za ciasno?

 

Poważnie myślę o tym układzie L:

 

Kuchnia 5.JPG

 

Alicyja, co sądzisz o takim układzie? Krótszy blat miałby bez wnęki okiennej 60 cm głębokości lub nawet mógłby być jeszcze głębszy. Byłoby dużo miejsca do pracy i dobry dostęp do szafek. Grzejnik byłby dekoracyjny umieszczony na tej ściance zgodnie z rysunkiem lub zwykły grzejnik na tej ściance i trochę pod oknem.

 

Po odbiorze mieszkania jeszcze dokładnie zmierzę te pomieszczenia z wykonanymi tynkami.

 

Zastanawiam się jeszcze nad podłogą, czy lepsza i praktyczniejsza byłaby płytka w części kuchennej a panele w salonie, tak jak jest to na rysunku czy lepiej jednak byłoby zrobić podłogę jednolitą z paneli winylowych w obu tych pomieszczeniach. Alicyja, jaką podłogę tutaj wybrałabyś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ujednolicenie podłogi na całej powierzchni jest dobrym pomysłem, jednak panele winylowe już nie. To materiał wykończeniowy, który jest sztuczny i tworzy takie wnętrza, sztuczne, nieprzyjemne akustycznie, plastikowe :) Lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie ogrzewania podłogowego (i likwidacja grzejników) oraz wylewka żywiczna w całym wnętrzu lub panele współpracujące z podłogówką.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie estetyczniej jest jeśli jakakolwiek zabudowa pod oknem narożnym odwzorowuje jego kształt dlatego zaproponowałam dwa blaty tej samej głębokości i podobnej długości. Płytkie są szafki bo same blaty w dużej części są głębsze - jak wytniesz je ze standardowego blatu (żeby weszły we wnękę okienną) to stracisz niewiele z powierzchni roboczej a pod spodem zyskasz szafki 40-45cm (mniejsze rzeczy łatwiej wydostać z płytszych półek skoro nie są poustawiane w kilku rzędach...).

Dla porównania masz wizualki ze standardowymi szafkami (i blatami) pod jednym i oboma oknami.

 

2A.jpg 2B.jpg

 

 

3A.jpg 3B.jpg

 

 

Grzejnik na ściance obok okna odpada z powodów które wymienił DarekDawid.

 

Ja piekarnik podblatowy i tak obsługuję stojąc (czy raczej kucając) z boku i dawałam radę mając zwężenie do 70 cm (przez stół). W sumie to nie wiem czy stanie na wprost i sięganie do piekarnika nad otwartymi drzwiczkami byłoby wygodne. Piekarnik nie musi być dokładnie pod płytą.

 

Jednolita podłoga - jak najbardziej. Ale nie wiem czy winylowe panele się nadają, nie znam się :( Jeśli w kuchni będą płytki to raczej mniej rzucające się w oczy niż te z mojej pierwszej wizualki ;) Elfir niedawno wrzucała inspirację z płytkami heksagonalnymi ułożonymi nieregularnie w połączeniu z drewnianą podłogą - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?363619-P%C5%82ytki-pod%C5%82ogowe-w-kuchni&p=7941024&viewfull=1#post7941024

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alicyja, dziękuję za wizualki, dobrze obrazują zajętość miejsca. W czym je wykonujesz, może w Pro100?

 

Tak się właśnie zastanawiam nad tym układem U ale z taką głębokością blatów aby wyszło 110 cm, ewentualnie 115 cm, też mi się podoba bardziej taka zabudowa okna.

 

Co do podłogi to zostanie raczej jednolita aby nie dzielić powierzchni. Poza winylem, podobno do kuchni nadają się również laminaty wodoszczelne lepszych producentów, np QuickStep. Byłem podpytać w sklepie jak to wygląda w praktyce i podobno panele te nadają się do kuchni gdyż są odporne nawet na zalania do iluś tam godzin.

 

Czy ma ktoś z Was może taką podłogę w kuchni i mógłby się wypowiedzieć, czy panele te rzeczywiście w kuchni się dobrze sprawdzą czy jest to może tylko zabieg marketingowy z tą wodoszczelnością?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...