Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi a 30 cm XPS wokół płyty fundamentowej.

Recommended Posts

Witam

Mam zagwozdkę jak rozwiązać montaż drzwi jesli mam płytę ocieploną 30cm XPS i tyle też będzie EPSa na scianie.

Jesli zamontuję drzwi w swietle muru to przed progiem będę miał 30cm XPS po którym ludzie wchodzący będą deptać - nie wiem ile to wytrzyma i jak / czym to obrobić......

Nawet jesli zakupię purenitową podwalinę i wysunę drzwi o 10 cm przed lico muru to ciągle zostaje mi 20cm XPS przed.......

Próg drzwi nie wystaje poza skrzydło tylko jest centralnie pod.

Co dać na tego XPS żeby to było rozwiązanie trwałe i jednoczesnie nie robiło mi zbyt dużego mostka ?

Dodam tylko że nic pod próg dać nie mogę bo płyta to finalna podłoga i żadnych wylewek więcej.

wytrzymałosc XPS a montaz drzwi.jpg

• 2 weeks później...

musisz ciac go w skos zeby zrobic miejsce na wierzchnia warstwe - nie ma rady innej.

wtorek / sroda beda zdjecia z Marek - skonczylismy wczoraj . takie robocze sa na moim FB, widac tam to miejsce.

niesttey ale innego rozwiazania nie ma

Dzięki za szybki odzew.

Myslałem o czyms takim - ma wejsc za miesiąc na rynek - rozmawiałem z producentem i może mi zdrobić 30cm tego z profilowaniem pod mój próg.

Wtedy jednak musiałbym wysuwać drzwi w ocieplenie bo próg byłby za wysoko - mam tylko 6-7cm obnizenia w płycie fundamentowej, a na to idzie odrazu deska finalna.

Co o tym sądzisz ? Skos jest - wytrzymałosc tez ok.

Tylko problem z zamocowaniem wtedy do płyty, bo leżałoby to na xpsie.

Najlepiej jakby mozna było zrobic to o grubosci 6cm i głebokie na 40cm , wtedy położone na płycie te 10cm łatwiej przywiercic do płyty....

Okaże się jak uzgodnie szczegóły z nimi.

termoparapet.JPG