Henryk123 04.05.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich! Mój taras wykonany jest jako betonowy, z wysuniętą końcową częścią, tak jak balkon - patrz rysunki. Wykończenie tarasu stanowią płytki, brakuje opierzenia. Płytki już odpadają. Poziom tarasu jest powyżej podłogi w salonie. Postanowiłem skuć górę tarasu i obniżyć go o kilkanaście cm, w ten sposób, żeby nowy taras (z desek na legarach) wyszedł na tym samym poziomie, co podłoga w salonie. I tu pojawia się problem. Jeśli skuję od góry kilkanaście cm, wówczas zniknie wylana płyta nad końcową częścią tarasu. Nie chcę jej ponownie wylewać, tylko w jej miejsce ułożyć dwa dźwigary (dwuteowniki) - patrz rysunek rzutu tarasu. Do dźwigarów od góry chcę przymocować legary aluminiowe i na tym ułożyć już deski. Nie chcę likwidować przestrzeni pod obecną płytą betonową, ani stawiać tam filarków. Poradzi ktoś jaki dwuteownik dobrać? Chodzi mi jaki typ (IPN, IPE, HEB ...) i jaki rozmiar. Rozstaw w świetle wynosi 385 cm. Pozdrawiam! Henryk Edytowane 4 Maja 2020 przez Henryk123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Tak na szybko to jak użyjesz np IPE160 będzie dobrze, może też być I 160 ( dwuteownik zwykły). Może być np HEB 100 ale on jest mniej ekonomiczny. Sprawdzone wg Twojego szkicu czyli dla 2 profili stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts