Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawki

Recommended Posts

Cześć

Mam może i błachy - ale problem. Moje truskawki wciąż kwitną i owocują (pogoda w tym roku oszalała), nie są to odmiany powtarzające kwitnienie, dlatego nie wiem, czy nie zaszkodzi im to. Mam na myśli jakieś zmęczenie roślin :-? , może powinnam poobrywać te zielone owoce - jest ich nzprawdę sporo. Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrze byloby jeszcze teraz zlikwidować odrosty - mlode sadzonki truskawek na tzw. wąsach; oraz zeschnięte liście...

co do owocowania - myslę że im nie zaszkodzi

nie zapomnij na wiosnę ich zasilić

czyto na pewno nie jest odmiana kwitnąca i owocująca przez całe lato????

(czytaj - do czasu gdy jest względnie cieplo?)

----

u mnie jeszcze owocują poziomki (pychota)

truskawki już nie - w ten weekend bede je plewić

---

• 1 year później...

zostało mi parenaście roślinek z jesieni, posadziłem je do ziemi kwiatowej z worka, przechowywałem je w zimnym garażu i chyba nadeszła pora by wnieść je do domu i kazać im rosnąć :wink:

kilka pytań

- czekać jeszcze czy już jest ten czas ?

- jak nawozić by rosły i owocowały ale nie były 'chemiczne' ?

- wnieść od razu z około +3 do 20 czy to będzie dla nich szok ?

• 1 year później...

Na działce, którą kupilismy ponad rok temu i teraz budujemy domek, mamy całkiem sporo dzrewek owocowych i truskawki. Truskawki oczywiście jak wsyztsko na tej dzialce zaniedbane przynajmniej przez ostatnich 15 lat. :( Ale o dziwo! w zeszłym roku były trzy owoce. Dobrze, że chociaż tyle. Słuchajcie, tak pysznych truskawek w życiu nie jadłam. Chciałabym je uratować, póki nie zosrtały całkowicie stratowane przez budowlańców i jeszcze widać gdzie rosly.

Poradźcie, kiedy je przesadzić i jak się do tego fachowo zabrać, żeby przynajmniej nic nie zepsuć.

Anisia3,

Wszystkie truskawki z Twojego ogrodu będą smaczniejsze niż kupne, szczególnie gdy będą prowadzone w sposób naturalny. Nawożone obornikiem, podlewane regularnie i ewentualnie wczesną wiosną pryskane podczas kwitnienia. W ostatnie lata sporo truskawek bez oprysków się nie udaje, bo koniec maja i czerwiec są chłodne i dżdżyste.

Stare truskawki łącznie z rozłogami należy dokładnie usunąć i kupić nowe sadzonki i zacząć uprawę od nowa. Inaczej się nie uda. Chodzenie przy zagonku z dzikimi truskawkami dla kilku truskawek to nieporozumienie.

zajrzyj tutaj

Pewnie macie rację, chociaż nie jestem do końca przekonana, że stare odmiany będą takie same w smaku jak nowe, bo wyhodowane we własnym ogródku.

Mamy też sporo drzew i poza jabłonią, która wygląda fatalnie, wszystkie mają wspaniale i dorodne owoce. Śliwki węgierki ogromne, soczyste i slodkie, czereśnie tak samo, ale te robaczywe jak sto diabłów :evil: , wiśnie tez bardzo dobre, orzech, którego udało nam się ocalic ma takie owoce jakich nie widzialam w sklepie. I dziwią się wszyscy, którzy byli u nas i jedli te orzechy. A drzewa tak samo jak wszystko było zapuszczone i nikt sie tym nie zajmował, bo ogród zakładał jeszzce wcześniejszy właściciel, który jak mówią sąsiedzi "był gopodarz z prawdziwego zdarzenia". Szkoda, że nie od niego odkupiliśmy tę działkę. :(

Będziesz miała problem z tymi dzikimi truskawkami, bo trudno przewidzieć gdzie pojawią się te dzikie drobne owoce. Dlatego proponuję posadzić nowe, będą i duże i zdecydowanie więcej. Z kilkudziesięciu krzaczków można zebrać w drugim roku nawet łubiankę owoców. Truskawki trzymamy tylko 4 lata i po tym czasie usuwamy, ale możemy zastąpić je nowymi własnymi sadzonkami.

Cały proces jest troszkę bardziej skomplikowany, ale o tym później.

To ja się podłączę z pytaniem:

Mam już posadzone truskawki, ale nie lubię ich pielić. Może by rozłozyć na te grządki czarną folię ogrodową, albo słomę, co lepsze? No i wtedy byłyby czystsze. Tylko ta słoma to się raczej ubrudzi. A może folię i na to słomę?

polecam odmianę

kent - później dojrzewają ale są twardsze i są super na przetwory

marmolada - są słodkie już zanim zaczną się czerwienić, bardzo duże (jak zasićnięta pięść), raczej wodniste ale na przetwory tez sie nadają.. najlepsze do jedzenia :D

u nas truskawki są posadzone na folii (taka jak worek na kartofle) woda przejdzie a niema zielska no i są czyste owoce a i szybciej dojżewają bo mają cieplej od czarnej folii

polecam

• 3 months później...