Kasia385 10.11.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Cześć Mam może i błachy - ale problem. Moje truskawki wciąż kwitną i owocują (pogoda w tym roku oszalała), nie są to odmiany powtarzające kwitnienie, dlatego nie wiem, czy nie zaszkodzi im to. Mam na myśli jakieś zmęczenie roślin , może powinnam poobrywać te zielone owoce - jest ich nzprawdę sporo. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.11.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 No to na świeta jak znalazł,będzie koktail truskawkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 dobrze byloby jeszcze teraz zlikwidować odrosty - mlode sadzonki truskawek na tzw. wąsach; oraz zeschnięte liście...co do owocowania - myslę że im nie zaszkodzinie zapomnij na wiosnę ich zasilić czyto na pewno nie jest odmiana kwitnąca i owocująca przez całe lato????(czytaj - do czasu gdy jest względnie cieplo?)----u mnie jeszcze owocują poziomki (pychota)truskawki już nie - w ten weekend bede je plewić--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 15.01.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 zostało mi parenaście roślinek z jesieni, posadziłem je do ziemi kwiatowej z worka, przechowywałem je w zimnym garażu i chyba nadeszła pora by wnieść je do domu i kazać im rosnąć kilka pytań - czekać jeszcze czy już jest ten czas ? - jak nawozić by rosły i owocowały ale nie były 'chemiczne' ? - wnieść od razu z około +3 do 20 czy to będzie dla nich szok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 15.01.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Pierwszy raz słyszę o takich truskawkach,napisz coś więcej trzymasz je w domu zimą i tam owocują czy na zew. gdzie można takie coś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.01.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Pierwszy raz słyszę o takich truskawkach,napisz coś więcej trzymasz je w domu zimą i tam owocują czy na zew. gdzie można takie coś kupić? tez chcialabym wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.01.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Tutaj publikacja może bardziej przemysłowa ale o to chodzi i trochę o uprawie i nawożeniu http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1720Bob szukaj hasła - uprawa truskawek pod osłonami, truskawki frigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 21.01.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Dięki za podpowiedż ale to uprawa dla znawców a ja już zacierałam ręce że na parapecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 22.01.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 sprawa jest prosta, zwykłe truskawki w doniczkach, od końca stycznia mają dość światła by rosnąć, wystarczy je wstawić na parapet w ciepłym i słonecznym pomieszczeniu myślałem, że dowiem się coś więcej a tu same pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Na działce, którą kupilismy ponad rok temu i teraz budujemy domek, mamy całkiem sporo dzrewek owocowych i truskawki. Truskawki oczywiście jak wsyztsko na tej dzialce zaniedbane przynajmniej przez ostatnich 15 lat. Ale o dziwo! w zeszłym roku były trzy owoce. Dobrze, że chociaż tyle. Słuchajcie, tak pysznych truskawek w życiu nie jadłam. Chciałabym je uratować, póki nie zosrtały całkowicie stratowane przez budowlańców i jeszcze widać gdzie rosly. Poradźcie, kiedy je przesadzić i jak się do tego fachowo zabrać, żeby przynajmniej nic nie zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.03.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Anisia3,Wszystkie truskawki z Twojego ogrodu będą smaczniejsze niż kupne, szczególnie gdy będą prowadzone w sposób naturalny. Nawożone obornikiem, podlewane regularnie i ewentualnie wczesną wiosną pryskane podczas kwitnienia. W ostatnie lata sporo truskawek bez oprysków się nie udaje, bo koniec maja i czerwiec są chłodne i dżdżyste.Stare truskawki łącznie z rozłogami należy dokładnie usunąć i kupić nowe sadzonki i zacząć uprawę od nowa. Inaczej się nie uda. Chodzenie przy zagonku z dzikimi truskawkami dla kilku truskawek to nieporozumienie.zajrzyj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 06.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Były szmaczne bo dojrzały całkowicie na krzaku.I niema to nic spólnego z gatunkiem. To samo dotyczy pomidorów te co dojrzewają całkowicie na krzaku mają wspaniały i nie porównywalny smak do kupowanych które dojrzewaja pod działaniem gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Pewnie macie rację, chociaż nie jestem do końca przekonana, że stare odmiany będą takie same w smaku jak nowe, bo wyhodowane we własnym ogródku. Mamy też sporo drzew i poza jabłonią, która wygląda fatalnie, wszystkie mają wspaniale i dorodne owoce. Śliwki węgierki ogromne, soczyste i slodkie, czereśnie tak samo, ale te robaczywe jak sto diabłów , wiśnie tez bardzo dobre, orzech, którego udało nam się ocalic ma takie owoce jakich nie widzialam w sklepie. I dziwią się wszyscy, którzy byli u nas i jedli te orzechy. A drzewa tak samo jak wszystko było zapuszczone i nikt sie tym nie zajmował, bo ogród zakładał jeszzce wcześniejszy właściciel, który jak mówią sąsiedzi "był gopodarz z prawdziwego zdarzenia". Szkoda, że nie od niego odkupiliśmy tę działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.03.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Będziesz miała problem z tymi dzikimi truskawkami, bo trudno przewidzieć gdzie pojawią się te dzikie drobne owoce. Dlatego proponuję posadzić nowe, będą i duże i zdecydowanie więcej. Z kilkudziesięciu krzaczków można zebrać w drugim roku nawet łubiankę owoców. Truskawki trzymamy tylko 4 lata i po tym czasie usuwamy, ale możemy zastąpić je nowymi własnymi sadzonkami.Cały proces jest troszkę bardziej skomplikowany, ale o tym później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 11.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 To ja się podłączę z pytaniem:Mam już posadzone truskawki, ale nie lubię ich pielić. Może by rozłozyć na te grządki czarną folię ogrodową, albo słomę, co lepsze? No i wtedy byłyby czystsze. Tylko ta słoma to się raczej ubrudzi. A może folię i na to słomę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 12.03.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 To nie tak, trzeba było posadzić w włókninę czarną, a teraz to możesz zastosować słomę, lub igliwie, a włókninę białą możesz dać na same truskawki w celu ich podpędzenia, można zyskać do dwóch tygodni na owocowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 12.03.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 A gdybym teraz dała tę czarną - wycięłabym otwory na te tryskawki, to nie byłoby tak, jakbym posadziła w nią? A tą białą to mogę przykryć po prostu? Nie wejdzie pod nią jakiś grzyb? Małe ma doświadczenie, jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 12.03.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 kofi,Sprobuj może się uda, ale łatwiej było by odwrotnie...Ale nie folię, tylko włókninę, to samo się podleje jak będzie padał deszcz i Ty będziesz mogła sama lepiej podlać niż na folii. Igliwie wyłożone pomiędzy truskawkami daje aromat owocom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.03.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 polecam odmianę kent - później dojrzewają ale są twardsze i są super na przetwory marmolada - są słodkie już zanim zaczną się czerwienić, bardzo duże (jak zasićnięta pięść), raczej wodniste ale na przetwory tez sie nadają.. najlepsze do jedzenia u nas truskawki są posadzone na folii (taka jak worek na kartofle) woda przejdzie a niema zielska no i są czyste owoce a i szybciej dojżewają bo mają cieplej od czarnej folii polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 26.06.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 w tym roku kupiłem zasadziłem truskawki i poziomki. wiadomo, że w pierwszym roku owocują słabo. truskawki są małe i gniją już na krzaczkach. jaki polecacie nawóz w przyszłym roku i kiedy to najlepiej robić? a może kompost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts