Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet - dobór mocy

Recommended Posts

Nieważne jaka jest moc górna, ważna jest dolna granica. Kocioł gazowy (przykład Termet Gold) też kupujesz 20-25KW do nowego domu, ale startuje od 2KW i wszystko gra. Te kotły akurat działają na tej zasadzie, startuje na maks mocy, co trwa dosłownie kilka minut, po czym moduluje w dół goniąc do zadanej. Goniąc, bo do niej nie dochodzi, kocioł moduluje tak, aby jej nie przebić i potrafi ładnie przy mocy 3KW paląc 0,8kg na godzinę podgrzewać wodę w układzie CO w zależności od potrzeb.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

Z gazowym to prawda.

A z peletowym to takie bajki może sobie opowiadać jakiś naiwnym ludziom, o czym niech świadczą bufory ciepła montowane do peletowców i setki tematów z gigantycznym spalaniem peletu.

Teraz kosztuje tyle co tańsza pompka, 15k. Jak kupowałem to płaciłem 9,5k. Jak jest dostęp do pelletu w ludzkiej cenie to jest ok. U mnie sezon za PRLowski klocek 150m2 zamykam w kwocie ok. 2800zl. Ale jak miał bym płacić za pellet 1000zl to wolał bym kupić Termeta za 3800 a za resztę zmodernizować układ CO. Mam trochę małe, aluminiowe kaloryfery ze słabą konwekcją i grzejąc nisko, nie nagrzał bym chaty.

......startuje na maks mocy, co trwa dosłownie kilka minut, po czym moduluje w dół goniąc do zadanej. Goniąc, bo do niej nie dochodzi, kocioł moduluje tak, aby jej nie przebić i potrafi ładnie przy mocy 3KW paląc 0,8kg na godzinę podgrzewać wodę w układzie CO w zależności od potrzeb.

No to gdzieś w środku zimy i przy temperaturach w okolicach -10 rzeczywiście ma szansę się utrzymać w stałej pracy. No chyba że w tym nowym domu ma palić 19,2 kg na dobę w sezonach przejściowych?

Edytowane przez kobra64

Wg tego co podaje cieplowlasciwie 14-15kW.

Palniki z zabudowana rurą czy taki nietypowy Viper mogą pracować spokojnie od 3kW. Gorzej to wychodzi palnikom z ruchomym takim kwadratowym/prostokątnym paleniskiem, gdzie jest ruch szuflady przód-tył.

Czy starczy kocioł 10kW, jak zrobi się dobre ocieplenie budynku i przede wszystkim poprawną Instalacje grzewczą, to mocowo wystarczy.

Kwestia małego zasypu kosza i częstszego podchodzenia do kotła.

Warto, aby sterownik przy grzaniu CWU miał ustawianą histerezę, tak minimum do 10st.C a jak planuje się zasobnik kombinowany z funkcją bufora nawet do 20st.C, to sporo rozwiązuje i powoduje rzadsze odpalania.

Aktualnie są także konstrukcje 2w1 tj kocioł z przeznaczeniem i sterowaniem na pellet ale z możliwością zejścia do ekogroszku. Konstrukcja palnika opiera się o rozwiązania palników rurowych, dzięki czemu można liczyć na ładną modulację w okolicy 2-3kW.

Gość mtdeusz
Wg tego co podaje cieplowlasciwie 14-15kW.

Palniki z zabudowana rurą czy taki nietypowy Viper mogą pracować spokojnie od 3kW. Gorzej to wychodzi palnikom z ruchomym takim kwadratowym/prostokątnym paleniskiem, gdzie jest ruch szuflady przód-tył.

Czy starczy kocioł 10kW, jak zrobi się dobre ocieplenie budynku i przede wszystkim poprawną Instalacje grzewczą, to mocowo wystarczy.

Kwestia małego zasypu kosza i częstszego podchodzenia do kotła.

Warto, aby sterownik przy grzaniu CWU miał ustawianą histerezę, tak minimum do 10st.C a jak planuje się zasobnik kombinowany z funkcją bufora nawet do 20st.C, to sporo rozwiązuje i powoduje rzadsze odpalania.

Aktualnie są także konstrukcje 2w1 tj kocioł z przeznaczeniem i sterowaniem na pellet ale z możliwością zejścia do ekogroszku. Konstrukcja palnika opiera się o rozwiązania palników rurowych, dzięki czemu można liczyć na ładną modulację w okolicy 2-3kW.

Pokaż mi jak to ładnie kopci i ile niepotrzebnego paliwa ,,przepala,, na ,2kw.

Nic nie kopci , ty widzę dalej porównujesz zasypowca do podajnikowca , w zasypowcu naraz pali się cały zład węgla a w podajnikowcu tak jak by tylko denko od szklanki , zrozumiesz to w końcu czy młotkiem ci to trzeba tłumaczyć ? w moim palniku powierzchnia spalania to 10cm średnica i naraz pali się ze 3 cm warstewka i co ci tam ma kopcić ??

Z gazowym to prawda.

A z peletowym to takie bajki może sobie opowiadać jakiś naiwnym ludziom, o czym niech świadczą bufory ciepła montowane do peletowców i setki tematów z gigantycznym spalaniem peletu.

wysokie spalanie ludzie mają, gdy chałupy nieogacone. Na początku miałem wykończony tylko parter i spalałem nawet pod 5t na sezon, teraz ogaciłem, podwoiłem powierzchnię i spalam maks 3,5t.

Mam też stary dom, zmodernizowany podobny wielkością do eliksa, zasobnik 135kg wystarcza średnio na 7/9 dni (minimum 4/5, maks dobre 14) .

Mam zbiornik multiwalentny 500L i nie narzekam... chciałem kiedyś solary montować.

po sezonie grzałem kotłem go co dwa dni na CWU, teraz realizuje to z PV i grzałki, bo nie chce mi się rozpalać poza sezonem, grzałka odpala się z automatu przez odpowiednią aplikację o określonej porze.

Kocioł mam 15kW, ale ustawiam mu moc na 'kagańcu' na 45-50% w zależności jak jest na dworze, bo wtedy chodzi najbardziej optymalnie i nie przewala nie wiadomo jakich ilości peletu przez palnik, zwykle niespalonego w 100%, nadmuch powietrza powodował, że na rurze od komina było ponad 120*, a przy ograniczonej mocy w komin idzie z 60-70* (zero dymu).

Mój Granpal ma modulację do 20% mocy i tak jak pisze eliks, gdy był bez kagańca to gonił na full, później modulował do minimum i walczył jak mógł, by nie osiągnąć zadanej... Mnie to nie odpowiadało i zapinam mu 'kaganiec' czyli blokuję na określonej mocy.

W sezonie teraz grzeje około 8-9 razy na dobę, po około godzinę, w nocy dość długo jest w podtrzymaniu , dobija bufor do zadanej + histereza, sam dochodzi do 90* i przechodzi w stan podtrzymania (z racji wieku nie wygasza się) .

Podtrzymanie fabrycznie było na 5 minut, podawanie paliwa na 20 sek, duchawa 120sek.

Po doświadczeniach prowadzonych w pierwszych latach doszedłem do przerwy na 55 minut, podawanie paliwa 40sek, dmuchawa 60 sek i kocioł nie zgasł nigdy.

Spalam 3-3,5t peletu na sezon wraz z CWU.

Poniżej zrzut pracy kotła i bufora z pompami. Strzałkami u góry zaznaczyłem 'przepał' w podtrzymaniu (dwa przeoczyłem - w lewym 'garbie' i przedostatnim).

9ec42b247679c06fmed.jpg

Dolny wykres pokazuje pracę pomp CO (zrzutów w podłogę co 20-30 minut nie widać na wykresie) . Pompy w sezonie puszczają wodę w grzejniki przez 4-5 minut co 20-40 minut w zależności od temp na dworze .

Nawet jak chodził na minimum mocy, czyli 20% to z komina oprócz momentu rozpalani nic strasznego nie leci, w zasadzie nic nie widać .

Gość mtdeusz

Co z tego że sobie radzi , ale ,,przepala,, 2 razy więcej peletu niż potrzeba do nagrzania domu.

Jak sobie tak dobrze radzi na 20% mocy to w takim razie po co ci bufor do kotła na pelet?

Wsadził mnie na niego instalator, z polecenia, który podobno montował peleciaki przed moim... niestety za późno skapnąłem się, że mój jest pierwszy. Po drugie miałem w planach (2011r) solar , w 2018r zamontowałem jednak PV .

Nauczyłem się z nim żyć i jest dobrze.

Raczej nic nie przepala bo na podobną powierzchnie co eliks (nieco więcej) schodzi mi na ogrzewanie i CWU 3-3.5t peletu.