pirx1988 04.05.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Witam, w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu w kuchni posiadam ściany pomalowane na biały kolor. Podczas smażenia plamy oleju popryskały mi na ścianę. Próbowałem je zetrzeć domowym sposobem. Plamy zeszły, ale starłem w niektórych miejscach białą farbę. Pod spodem była zielona jak na zdjęciu poniżej Jak można sobie z tym poradzić? Czy nie wystarczyłoby delikatnie zamalować te zielona miejsca farbą na przykład taką: https://rapta.pl/p/1529/20408/dekoral-plamy-zacieki-0-4l-farba-renostyl-plus-na-podklad-farby-o-specjalnym-przeznaczeniu-malowanie-i-zabezpieczenia-scian-sufitow-i-innych.html ? Czy powinienem coś najpierw szlifować, wyrównać? Niestety jestem nowicjuszem w tych tematach, dlatego byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady jak usunąć problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Najlepiej zrobić to na dwa etapy. Po pierwsze wszystkie plamy pomaluj pędzlem nierozcieńczoną farbą emulsyjną białą. Jak umiesz nierówno, grubo jak potrafisz aby były niewidoczne. Po wyschnięciu zeszlifuj całą ścianę siatką do gładzi gipsowej 120. Wyrównasz tym samym swoje "malowidła". Następnie odkurz powierzchnię, i pomaluj na biało wałkiem o średnim włosie. Będzie ładnie i niewidocznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 05.05.2020 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) Dzięki wielkie CityMatic za radę. Potaram się do tego podejść jak piszesz.Czy na przykład taka farba da radę: https://www.leroymerlin.pl/farby/farby-do-scian-i-sufitow/farby-scienne-biale/farba-wewnetrzna-snieznobiala-eko-10-l-biala-dekoral,p49355,l742.html ? Odnośnie siatki ściernej, czy miałeś na myśli: https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/materialy-scierne-szczotki-druciane/siatki-scierne/siatka-scierna-biala-p120-105-x-280-mm-5-szt-dexter,p414979,l2316.html Tak powinna dać radę? Będę wdzięczny za odpowiedź Pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2020 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Tak, te produkty są b. dobre. Nadają się tylko może za duże opakowania:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 05.05.2020 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Farbę znalazłem w wersji 3l. Taka chyba starczy co ? Zastanawiam się czy jest sens malowania całości czy raczej tylko tego obszaru co są brudy do pewnej wysokości? Generalnie to wygląda tak z dalszej perspektywy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Zobaczysz jak zamalujesz plamy i przetrzesz-jak bardzo ściana jest brudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 05.05.2020 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Ok, pomalowałem, teraz czekam aż to wyschnie Jak długo schnie taka farba? Jak będę malował drugi raz wałkiem, to farbę powinienem rozcieńczać, czy oryginalną malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1986r 05.05.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Ja bym zagruntował wgłębienia, zaszpachlował na dwa razy, przytarł całą ścianę siatką 180 i na koniec 220 chyba że nie ma zacieków to 220 wystarczy, odkurzyć ścianę, wytrzeć całość wilgotnym ręcznikiem, zagruntować całość wałkiem i pomalować porządna farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Ok, pomalowałem, teraz czekam aż to wyschnie Jak długo schnie taka farba? Jak będę malował drugi raz wałkiem, to farbę powinienem rozcieńczać, czy oryginalną malować? Pomalować oryginalną - wałek zrobi cienką warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Ja bym zagruntował wgłębienia, zaszpachlował na dwa razy, przytarł całą ścianę siatką 180 i na koniec 220 chyba że nie ma zacieków to 220 wystarczy, odkurzyć ścianę, wytrzeć całość wilgotnym ręcznikiem, zagruntować całość wałkiem i pomalować porządna farbą. Tak można gdy pod farbą tutaj białą nie będzie innej powłoki malarskiej - inaczej ta "szpachla" a raczej gładź odparzy się i odejdzie lub pokruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 06.05.2020 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Po zamalowaniu wygląda to tak: Po południu zeszlifuje, oczyszczę i pomaluje drugi raz. Czy mam szlifować tylko te miejsca gdzie zamalowałem farbą czy całą powierzchnię, którą będę chciał pokryć wałkiem? Wałek mam taki: https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/pedzle-walki-kuwety/walki-malarskie/zestaw-malarski-do-farb-emulsyjnych-walek-18-cm-zapas,p454531,l756.html?fbclid=IwAR3TX55FgfWPQo4KDw9qUw_y7XCNtXUWPaUIpnQL2GWbjl2PEHmHn3QdCOw Czy będzie ok? Edytowane 6 Maja 2020 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Całą powierzchnię. Tylko delikatnie, i odkurz przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 06.05.2020 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ok, dzięki, a powiedz mi odkurzyć wystarczy szczotką np taką:https://www.leroymerlin.pl/porzadki-w-ogrodzie/szczotki-grabie-srodki-czystosci/szczotki-miotly-skrobaki/szczotka-z-przylaczem-do-weza-ogrodowego,p572600,l108.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirx1988 06.05.2020 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ok, pomalowałem, wygląda to całkiem nieźle poza jednym problemem. Taśmą malarską zaznaczyłem sobie granicę malowania, gdyż nie malowałem całej ściany, bo musiałbym się nieźle naszlifować, rozebrać okap, odstawić kuchenkę itd. Efekt jest taki, że zrobiła mi się granica malowania: Czy mogę tą granicę lekko siatką do gładzi gipsowej 120 zeszlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Tak tylko delikatnie i jak wyschnie:-) Zmatowisz ruchami kolistymi nie tylko po znaczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1986r 07.05.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Tak można gdy pod farbą tutaj białą nie będzie innej powłoki malarskiej - inaczej ta "szpachla" a raczej gładź odparzy się i odejdzie lub pokruszy. I tu się mylisz wiele razy tak robiłem i nic się nie działo, co do gruntu to wzmacnia każdą strukturę więc co ma się odparzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts