Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja powietrznej. pompy ciepła

jkan997

Recommended Posts

Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma

Jednostka zewnętrzna

Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. Budynek raczej z materiałów tłumiących dźwięki (silka, dobre okna)

Jedenostka wewnętrzna

Planuję jednostkę wewnętrzną z buforem 400l - czy są jakieś. przeciwskazania aby jednostka ta stała w piwnicy (2.5 metra poniżej jednostki zewnętrznej). Piwnica będzie ogrzewana ale temperatura w niej będzie niższa niż w domu ok 18 stopni.

Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma

Jednostka zewnętrzna

Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. Budynek raczej z materiałów tłumiących dźwięki (silka, dobre okna)

i.

No postaw jednostkę przy samym płocie sąsiada . Na pewno Cie polubi jak mu będzie wyć po nocach :D

Jednostka zewnętrzna

Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia.

.

Daikin ma bardzo cichą jednostkę zewnetrzną .

Powinna stać tyłem do ściany ponieważ w przypadku silnego wiatru wentylator może mieć problem z pracą

W ubiegłym roku zacząłem grzać PC PW Daikin 8kW i jednostka zewn. jest bardzo cicha. Stoi jakieś 2,5m od płotu ale "hałas" na pewno nie przeszkadza sąsiadowi. Dodatkowo u sąsiada gęste tuje, ja też spróbuję dodatkowo coś przy płocie posadzić.

Być może przy -20 wentylator bardziej hałasuje, tego na razie nie wiem...Ale wówczas i sąsiad na działce chyba nie koczuje pod tujami...

Przed decyzją o PC PW posłuchałem dzięki uprzejmości jednego forumowicza Panasonica T-Cap i był nieco głośniejszy ale również nie wahałabym się go postawić w tym samym miejscu. Dla mnie hałas pompy ciepła (na podstawie tylko tych 2 przykładów) jest nieistotnym wymysłem szukających dziury w całym...

Sypialnię mam nad kotłownią ale w kotłowni sprężarki nie słychać... Ba! Ją trudno usłyszeć z 10m stojąc z boku (przy temp. panujących tej "zimy")...

Jeśli chodzi o jednostkę wewn. - u mnie stoi w nieogrzewanej byłej kotłowni i tam zimą temp. jest w okolicy 10 stopni Celsjusza.

Jednostka zewnętrzna

Jedenostka wewnętrzna

Planuję jednostkę wewnętrzną z buforem 400l - czy są jakieś. przeciwskazania aby jednostka ta stała w piwnicy (2.5 metra poniżej jednostki zewnętrznej). Piwnica będzie ogrzewana ale temperatura w niej będzie niższa niż w domu ok 18 stopni.

Zalecam przejrzeć DTR producenta, choćby po to by zweryfikować instalatora czy prawidłowo zamontował urządzenie.

NA upartego Daikin dopuszcza odległość 10 cm z tyłu i 35 cm z przodu

Dokładnie.

https://www.daikin.pl/content/dam/document-library/installation-manuals/heat/air-to-water-heat-pump-low-temperature/ERGA04-08DAV3(A)_4PPL489913-1D_2018_07_Installation%20manual_Polish.pdf

Choć ta pokrywa była dosyć droga, gdy pytałem:

No postaw jednostkę przy samym płocie sąsiada . Na pewno Cie polubi jak mu będzie wyć po nocach :D

Nie łapię, skoro jednostka będzie 2 metry od moich okien, i minimum 6 metrów od jego (działka jest jeszcze pusta) z ogrodzeniem po środku to dlaczego ma narzekać. Przecież sam sobie nie postawie czegoś wyjącego pod oknem, a raczej sąsiad nocy w ogrodzie nie spędza.