jkan997 04.05.2020 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma Jednostka zewnętrznaJednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. Budynek raczej z materiałów tłumiących dźwięki (silka, dobre okna) Jedenostka wewnętrznaPlanuję jednostkę wewnętrzną z buforem 400l - czy są jakieś. przeciwskazania aby jednostka ta stała w piwnicy (2.5 metra poniżej jednostki zewnętrznej). Piwnica będzie ogrzewana ale temperatura w niej będzie niższa niż w domu ok 18 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.05.2020 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Tu masz wszystko - nie tylko o Daikinie: https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/gdzie-zamontowac-agregat-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.05.2020 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma Jednostka zewnętrzna Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. Budynek raczej z materiałów tłumiących dźwięki (silka, dobre okna) i. No postaw jednostkę przy samym płocie sąsiada . Na pewno Cie polubi jak mu będzie wyć po nocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2020 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma Jednostka zewnętrzna Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. . Daikin ma bardzo cichą jednostkę zewnetrzną . Powinna stać tyłem do ściany ponieważ w przypadku silnego wiatru wentylator może mieć problem z pracą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.05.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 W ubiegłym roku zacząłem grzać PC PW Daikin 8kW i jednostka zewn. jest bardzo cicha. Stoi jakieś 2,5m od płotu ale "hałas" na pewno nie przeszkadza sąsiadowi. Dodatkowo u sąsiada gęste tuje, ja też spróbuję dodatkowo coś przy płocie posadzić. Być może przy -20 wentylator bardziej hałasuje, tego na razie nie wiem...Ale wówczas i sąsiad na działce chyba nie koczuje pod tujami...Przed decyzją o PC PW posłuchałem dzięki uprzejmości jednego forumowicza Panasonica T-Cap i był nieco głośniejszy ale również nie wahałabym się go postawić w tym samym miejscu. Dla mnie hałas pompy ciepła (na podstawie tylko tych 2 przykładów) jest nieistotnym wymysłem szukających dziury w całym... Sypialnię mam nad kotłownią ale w kotłowni sprężarki nie słychać... Ba! Ją trudno usłyszeć z 10m stojąc z boku (przy temp. panujących tej "zimy")... Jeśli chodzi o jednostkę wewn. - u mnie stoi w nieogrzewanej byłej kotłowni i tam zimą temp. jest w okolicy 10 stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.05.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 @jkan997 Potwierdzam - są ciche. Nawet te "wiekowe" oraz większej mocy (10 - 12 kW) czyli z 2 wentylatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.05.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Zastanawiam się nad lokalizacją zewnętrznego i wewnętrznego modułu powietrznej w rodzaju Daiking Altherma Jednostka zewnętrzna Jednostkę zewnętrzną muszę postawić na 4 metrach pomiędzy moją ścianą a sąsiadem. Czy lepiej aby jednostka taka była przy samej ścianie budynku czy na osobnym fundamencie po środku tego pasa? Czy nie będzie problemu z hałasem od strony jednostki na parterze nie ma nic, na górze jest sypialnia. Budynek raczej z materiałów tłumiących dźwięki (silka, dobre okna) Jedenostka wewnętrzna Planuję jednostkę wewnętrzną z buforem 400l - czy są jakieś. przeciwskazania aby jednostka ta stała w piwnicy (2.5 metra poniżej jednostki zewnętrznej). Piwnica będzie ogrzewana ale temperatura w niej będzie niższa niż w domu ok 18 stopni. Zalecam przejrzeć DTR producenta, choćby po to by zweryfikować instalatora czy prawidłowo zamontował urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.05.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Fajnie. U mnie w PW producent wymaga 6 metrów wolnej przestrzeni przed jednostką zewnętrzną. Zobacz czy w Daikinie może stać przed tujami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 NA upartego Daikin dopuszcza odległość 10 cm z tyłu i 35 cm z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.05.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 NA upartego Daikin dopuszcza odległość 10 cm z tyłu i 35 cm z przodu Dokładnie. https://www.daikin.pl/content/dam/document-library/installation-manuals/heat/air-to-water-heat-pump-low-temperature/ERGA04-08DAV3(A)_4PPL489913-1D_2018_07_Installation%20manual_Polish.pdf Choć ta pokrywa była dosyć droga, gdy pytałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkan997 05.05.2020 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 No postaw jednostkę przy samym płocie sąsiada . Na pewno Cie polubi jak mu będzie wyć po nocach Nie łapię, skoro jednostka będzie 2 metry od moich okien, i minimum 6 metrów od jego (działka jest jeszcze pusta) z ogrodzeniem po środku to dlaczego ma narzekać. Przecież sam sobie nie postawie czegoś wyjącego pod oknem, a raczej sąsiad nocy w ogrodzie nie spędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 05.05.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Współczesne urządzenia nie są problem, ale kiedyś ktoś pisał o procesie między sąsiadami o hałas pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts