bykrzys 05.05.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam po raz pierwszy na tym forum Ponieważ mój stary kopciuch ma już 10 lat spodziewam się że zaraz mi padnie (tyle lat miał poprzedni) i dlatego chciałbym w tym roku zmienić źródło ciepła. Domek kostka z lat 70tych docieplony styropianem 15cm ściany i wełna mineralna (do pełna) na poddaszu wiele lat temu. Powierzchnia użytkowa ok 160m2 i dwie rodziny = podwójna kuchnia i 6 osób zamieszkałych. Obecny kocioł węglowy zużywał ok. 3 ton dobrego węgla na sezon. Grzejniki aluminiowe na tyle dużej powierzchni że temperatura na wyjściu z kotła to ok 40-50oC. Tylko w naprawdę zimne dni dochodzi do 60oC co ostanimi laty jest rzadkością. Muszę wymienić trzy stare jeszcze panelowe grzejniki więc mogę jeszcze zwięjszyć tą powierzchnię. Woda ogrzewana elektrycznym boilerem i kuchenki także elektryczne. Tak zgadza się spore rachunki za prąd - nawet do 800pln na dwa miesiące zimowe. Dodam że obok domu przechodzi instalacja gazowa więc wchodzi w grę ogrzewanie gazowe. Opcje rozważane: - kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny ze zbiornikiem cwu ok 150l (2 łazienki); jakich kosztów mogę się spodziewać? sam węgiel na CO (bez CWU) kosztował mnie ok 3000pln / sezon; - ekogroszek raczej odpada z racji na małą i niską piwnicę (1,6 wysokości i bardzo ciasno); i moim zdaniem nie będzie już taniej i brudniej i niewygodniej; - powietrzna pompa ciepła z fotowolatiką; trochę strach o stary dach i zabranie paneli przez wichury chociaż sam dach niby w dobrym stanie; tym załatwiłbym zarówno ogrzewanie jak i wysokie rachunki prądowe; instalacja ok.7kW nie uwzględniłem tutaj wtedy pompy ciepła (nie mam pojęcia ile i jaka moc); - inne opcje mile widziane Bardzo dziękuję z góry za wszelkie konstruktywne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.05.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 A co ci przeszkadza że piwnica 160 cm ? mam piwnice i w jednej mam 185cm a w drugiej 160 cm i kocioł wstawiłem w tej drugiej niskiej , teraz masz kotły z wymiennikami pionowymi {lepsze} i niższe oraz z półkami wysokie , mój kocioł ma prawie 1 metr wys więc normalnie działa , nie rozumię po co grzać wodę cwu bojlerem skoro ekogroszek załatwi sprawę 4 razy taniej , raz w tygodniu zasypujesz i zapominasz . za ekogroszkowca dasz ok 8,5 tys na skamp z sv-200 dwupaliwowy który ma atest 5 klasy na ekogroszek oraz pellet do instalacji założyć zawór 3 drogowy i zasilasz instalację ile tam potrzebujesz , za panele gaz itp zapłacisz podwójnie chyba że planujesz pompę ciepła to miałoby to sens ale to co ty chcesz nie ma sensu ekonomicznego bo najlepszym źrudłem ciepła jest prostota i nie generowanie kosztów a to gaz a to panele itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bykrzys 05.05.2020 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 dziękuję zapomniałem dodać że mam licznik dwutaryfowy i woda grzana tylko na drugiej (tańszej) taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bykrzys 05.05.2020 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 węgiel nie jest już taki tani; 1000pln /t i nie liczę że będzie mniej; a gaz mamy coraz bardziej zdywersyfikowany więc może będzie tańszy; co do wysokości piwnicy to bałem się jak zasypać kosz który jest dosyć wysoko pod sufitem; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.05.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) Jeśli teraz płacisz 1000zł za tonę węgla, to bym się nie pchał w śmieciucha 5 klasy.Idź w gaz.Koszt pewnie z 12-15tys, bliżej 15.PS.U mnie znajomy 2 tygodnie temu z piasta za groszek zapłacił 630zł/t.Przy 1000, nie ma co się babrać. Za ogrzewanie zapłacisz 3--3,5 tys za sezon gazem max. Edytowane 5 Maja 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.05.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 węgiel nie jest już taki tani; 1000pln /t i nie liczę że będzie mniej; a gaz mamy coraz bardziej zdywersyfikowany więc może będzie tańszy; co do wysokości piwnicy to bałem się jak zasypać kosz który jest dosyć wysoko pod sufitem; U mnie ekogroszek dobry Polski mocny Chwałowice po 700 zł tona więc grzanie nie do przebicia niczym , zeszły sezon za 1500zł grzałem cały dom 120m2 podłogówki i czasami dodatkowo na piętrze 40m2 plus ciepła woda do kąpieli wanny i ciapranie codzienne , taniej się nie da niczym jak na razie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.05.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Witaj, przy modernizacji ogradzałbym ponownie instalowanie systemu opartego o urządzenie stałopalne, poza tym - zarówno kocioł gazowy jak i pompa ciepła + PV jest dobrą opcją - szczególnie, że mamy Czyste Powietrze i w zależności od dochodów, można dość sporo odzyskać. Jeżeli gaz masz blisko, w działce, to kocioł gazowy może być tańszym inwestycyjnie rozwiązaniem, ale na myśląc na przyszłość i biorąc pod uwagę gruntowną modernizację, po dociepleniu i wymianie stolarki warto rozważyć pompę ciepła + PV. Mamy w ofercie zarówno jedno jak i drugie rozwiązanie, więc cały system można zrobić na komponentach jednej marki, przez jedną firmę wykonawczą - warto rozważyć taka kompleksową inwestycję. Gdybyś miał pytania o produkty - jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.05.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) U mnie ekogroszek dobry Polski mocny Chwałowice po 700 zł tona więc grzanie nie do przebicia niczym , zeszły sezon za 1500zł grzałem cały dom 120m2 podłogówki i czasami dodatkowo na piętrze 40m2 plus ciepła woda do kąpieli wanny i ciapranie codzienne , taniej się nie da niczym jak na razie . Da się taniej. I to bez latania z węglem i popiołem. A koszty inwestycji mniejsze, niż śmieciuch 5 klasy z rureczkami. Edytowane 7 Maja 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bykrzys 08.05.2020 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 KludiuszDzięki ale niestety koszy inwestycyjne nie będą niższe; nie wiem ile dałbym za nowego śmieciucha 5kpln? ale na pewno więcej dam za kocioł kondensacyjny z zasobnikiem + przyłączenie gazu (bez przyłącza bo już jest) oraz lekkie przemodelowanie instalacji gdyż piwnica niska i kocioł muszę zamontować w nowym miejscu więc mam nadzieję że w 15kPLN się zmieszczę; Viesmann pewnie najdroższy ale i najbardziej doświadczony; wszystko pewnie zależy od człowieka na danej lokalizacji który to obsługuje/serwisuje; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Kludiusz Dzięki ale niestety koszy inwestycyjne nie będą niższe; nie wiem ile dałbym za nowego śmieciucha 5kpln? ale na pewno więcej dam za kocioł kondensacyjny z zasobnikiem + przyłączenie gazu (bez przyłącza bo już jest) oraz lekkie przemodelowanie instalacji gdyż piwnica niska i kocioł muszę zamontować w nowym miejscu więc mam nadzieję że w 15kPLN się zmieszczę; Viesmann pewnie najdroższy ale i najbardziej doświadczony; wszystko pewnie zależy od człowieka na danej lokalizacji który to obsługuje/serwisuje; Gaz, to dobry wybór. Moją odpowiedź skierowałem do @kryzys. Ty masz inny dom. Edytowane 8 Maja 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.05.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Da się taniej. I to bez latania z węglem i popiołem. A koszty inwestycji mniejsze, niż śmieciuch 5 klasy z rureczkami. To mnie oświeć też bym chciał ale bez wydawania na start 40 tys za pc oraz 50 tys za panele , dawaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.05.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 To mnie oświeć też bym chciał ale bez wydawania na start 40 tys za pc oraz 50 tys za panele , dawaj . PV u mnie się nie opłacają. Co do pc. Klimatyzator rotenso 5KW z modułem wifi 3400zl. Wymiennik 45 bar 1,28m2 1100zl. Chlodnik do podłączenia samych rurek gazowych plus sprawdzenie szczelności 360zl. Tak tanio nie kupisz nigdzie śmieciucha 5 klasy. Jeśli przyjdą duże mrozy, włączasz grzałkę i masz w poważaniu wszystko. PS.. Mnie ten sezon za CO kosztował 1000zl. Z czego kwiecień pompą za 15zl. Jak widzę na forum w nowszych domach śmieciucha, to mnie rozwala. Do tego jarać się tanim węglem, bo koszt niski z miotełką i szufelką w ręku. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 17.05.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Po pierwsze brakuje danych jaką moc potrzeba do twojej kostki. Można by szacować przy podanej powierzchni, ale tego brak.Rozwiązań rozsądych masz parę:1) kocioł kondensacyjny gazowy2)kocioł zgazowujący na drewno+ bufory ciepła( masz niską piwnicę, to trzeba parę złożyć). Bufor z wężownicą do cwu.3)grzałki + mała PC powietrze woda+bufory ciepła. Bufor z wężownicą do cwu.4) przeróbka klimatyzatora na PC jak masz zdolności+zasobnik cwu . Opcjonalnie bufor.5) PC powietrze/woda +zasobnik cwJak będziesz znał potrzebną moc, to sobie policzysz który wariant jest optymalny cenowo w perpektywnie 10 lat(instalacja+ koszty roczne paliwa/prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bykrzys 17.05.2020 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 strusp;powierzchnia domu była podana 160m2podobnie podałem ilość spalanego węgla na sezon grzewczy wyłącznie na co - 3 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.05.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Witam po raz pierwszy na tym forum Ponieważ mój stary kopciuch ma już 10 lat spodziewam się że zaraz mi padnie (tyle lat miał poprzedni) i dlatego chciałbym w tym roku zmienić źródło ciepła. Domek kostka z lat 70tych docieplony styropianem 15cm ściany i wełna mineralna (do pełna) na poddaszu wiele lat temu. Powierzchnia użytkowa ok 160m2 i dwie rodziny = podwójna kuchnia i 6 osób zamieszkałych. Obecny kocioł węglowy zużywał ok. 3 ton dobrego węgla na sezon. Grzejniki aluminiowe na tyle dużej powierzchni że temperatura na wyjściu z kotła to ok 40-50oC. Tylko w naprawdę zimne dni dochodzi do 60oC co ostanimi laty jest rzadkością. Muszę wymienić trzy stare jeszcze panelowe grzejniki więc mogę jeszcze zwięjszyć tą powierzchnię. Woda ogrzewana elektrycznym boilerem i kuchenki także elektryczne. Tak zgadza się spore rachunki za prąd - nawet do 800pln na dwa miesiące zimowe. Dodam że obok domu przechodzi instalacja gazowa więc wchodzi w grę ogrzewanie gazowe. Opcje rozważane: - kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny ze zbiornikiem cwu ok 150l (2 łazienki); jakich kosztów mogę się spodziewać? sam węgiel na CO (bez CWU) kosztował mnie ok 3000pln / sezon; - ekogroszek raczej odpada z racji na małą i niską piwnicę (1,6 wysokości i bardzo ciasno); i moim zdaniem nie będzie już taniej i brudniej i niewygodniej; - powietrzna pompa ciepła z fotowolatiką; trochę strach o stary dach i zabranie paneli przez wichury chociaż sam dach niby w dobrym stanie; tym załatwiłbym zarówno ogrzewanie jak i wysokie rachunki prądowe; instalacja ok.7kW nie uwzględniłem tutaj wtedy pompy ciepła (nie mam pojęcia ile i jaka moc); - inne opcje mile widziane Bardzo dziękuję z góry za wszelkie konstruktywne podpowiedzi. Mam pytanie jaki sens ma oczywisty dla ciebie zestaw pc+PV , nie rozumiem tego pompa ciepła to urządzenie oszczędzające prąd który ty chcesz mieć za darmo wydając lekką ręką ok 40 tys na PV , co to ma na celu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bykrzys 18.05.2020 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 pc i pv ma na celu całkowicie darmowe CO i CWU; oraz prąd który użytkujemy a jest tego sporo 300-400pln/miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts