Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

założyłem taki sam temat w zrób to sam, lecz tam nie było żadnej odpowiedzi, mam nadzieję, iż tutaj ktoś mi pomoże/doradzi.

mam projekt domu w kwadracie z małym wiatrołapem na zewnątrz, fundamenty po linii zewnętrznej po 10m każdy bok. Dom 3 kondygnacyjny, piwnica obsypana z 3 stron.

Chciałbym sam zrobić GWC, czy można ułożyć rurę wzdłuż fundamentów? Ekipa będzie potrzebowała jakiś 2 metrów od ścian, więc będzie sporo miejsca na układania rur do GWC.

Pomysł wydaje mi się być niezły, dziura też będzie wykonana już, jak bym ułożył sobie jakieś 3-4 rzędy to by mi dało +/- 200 metrów rury w ziemi na głębokości od 4 metrów do 2.

Co o tym sądzicie? Ktoś robił to sam? Polecacie jakieś konkretnie rurki, żeby później nie było przykrych niespodzianek po zalaniu glikolem?

Dziękuje serdecznie za odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/254251-gruntowy-glikolowy-wymiennik-ciep%C5%82a/

GGWC i sposoby jego instalacji zostały wielokrotnie opisane tu na forum i w internetach.

Zastosuj sprawdzone sposoby jego budowy, odpowiednie do warunków gruntowych jakie panują na Twojej działce.

Jeśli się już zdecydujesz na taką inwestycję, przewymiaruj ją czterokrotnie, a będziesz miał dolne źródło do pompy ciepła.

https://forum.murator.pl/topic/254251-gruntowy-glikolowy-wymiennik-ciep%C5%82a/#findComment-7804781