Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast styropianu pod wylewkę w garażu?

piao

Recommended Posts

Witam,

Zdecydowałem się nie robić ogrzewania w garażu i nie dawać styropianu pod wylewkę w garażu, ale niestety ta decyzja przyszła po zamówieniu bramy.

Okazuje się, że między bramą, a chudziakiem mam 18cm różnicy, które muszę wypełnić. Jeszcze gorzej jest na przeciwległej ścianie bo uzyskując 1% spadek dochodzę do 24cm :wtf:. Wylewka będzie około 10 cm - pytanie czym wypełnić resztę? Nie chcę izolować termicznie styropianem. Dzięki z góry za pomoc.

Mam ten sam problem. Jedyne rozwiązanie to obniżenie bramy i wypełnienie pustki jakimś izolatorem (styrodur?). Tak przynajmniej proponuje mi mój dostawca bramy.

Nie wiem jak Twoja brama, ale moja od W. jest montowana na nadprożu z użyciem płaskownika blaszanego, który musi przylegać do ściany. Po obniżeniu wisiałby w powietrzu i nie spełniał swojego zadania.

Jasne, że przy styropianie nic złego się nie dzieje. Kwestia że styropian izoluje termicznie a przy nieogrzewanym garażu dobrze nie izolować od podłoża które jest cieplejsze niż powietrze. Dlatego szukam rozwiązania, które eliminuje styro :)

Jakby tak było to by było wyśmienicie - nie da się ogrzać "geo" garażu w bryle budynku gdy brama się otwiera i brama nie ma odpowiedniej izolacyjności!!!

U mnie całościowo powietrze z wentylacji jest odprowadzane do garażu, temperatura nie spadła do "0" ale zimą otwieram tylko dwa razy garaż, niekiedy wcale albo staram się to robić jak najmniej.

Jedynym rozwiązaniem wspomagającym byłoby nie ocieplenie ścian sąsiadujących z częścią mieszkalną ale wtedy są gigantyczne mostki cieplne.

Obecnie posiadając FV zastanawiam się nad montażem grzejnika elektrycznego w garażu - wtedy temperatura nie spadałaby poniżej np 15*C.

• 1 month później...