MateuszMroczko 05.05.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 witam serdecznie, chciałem zrobić samemu pawlacz we wnęce, wymiary wnęki : 99 szer - 82 gł - 54 wys [cm], tylko nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać , jak najlepiej zamocować spód, a też chciałbym żeby pawlacz był solidny i wytrzymały (nie chciałbym żeby nikomu na głowę nie spadł), budynek jest roczny i ściany są w miarę równe proszę o porady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 11.05.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Nie wiem z czego masz ściany (to ważne przy doborze kołków/wkrętów/kotw) trzeba dobrać odpowiednie elementy mocujące konstrukcję pawlacza.Natomiast sam pawlacz: konstrukcja nośna może być np z profili do płyt k/g. "naokoło" dajesz profil UD30, do tego poprzecznie mocujesz profile np CD 60 (ja bym dał 3 poprzeczki). Do tego mocujesz od góry 'podłogę' pawlacza (nie polecam płyt OSB - trzeba je czymś przykryć, płyta HDF 3 mm bedzie za cienka).dolna część pawlacza (ta widoczna) to może być płyta kg, panel ścienny, podłogowy itp.Drzwiczki - albo otwierane do góry, albo na boki (można tu wykorzystać zawiasy meblowe przykręcone do drewnianych listew, które z kolei są przykręcone do ściany/sufitu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts