Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze w garażu - kilka pytań.

Recommended Posts

Witam wszystkich. Swoją przygodę z elektryką zacząłem niedawno, można śmiało stwierdzić, że jestem amatorem. Chcę sobie poprowadzić prąd z domu do nowo wybudowanego garażu i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ;)

1. Jaki przewód wybrać? Instalacja w garażu ma być 1-fazowa. Droga raczej powietrzna, jedynie w ostateczności ziemia. Odległość między domem a garażem to 17m. Najwięcej prądu będzie ciągnęła mała spawarka inwertorowa, reszta to po prostu sprzęt typowo garażowy. Jaki typ przewodu i przekrój? Rozprowadzenie wewnątrz wiem, chodzi mi tylko o zasilanie czyli odcinek rozdzielnia w domu -> rozdzielnia w garażu.

2. W domu jest instalacja typu TN-C, w garażu chciałbym już zrobić "po nowemu" czyli N i PE na osobnych przewodach. Czy w tym celu wystarczy zrobienie uziomu w garażu i podział w rozdzielnicy PEN na PE i N? Przewód od uziomu podłączam do tej samej szyny co PEN z domu i potem z tej samej szyny uciekam PE i N na instalacje w garażu?

3. Jeżeli w punkcie 2 dobrze myślę to czy mogę użyć uziomu pionowego zamiast bednarki?

4. Jeżeli w punkcie 2 dobrze myślę to czy zainstalowane w garażu RCD zadziała poprawnie?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Będę zgryźliwy, ale ...

http://elektryk.malopolska.pl/oferta.html i wejść w zakładkę "CENNIK"

NOWOŚĆ! Kurs wykonywania instalacji CENNIK

http://elektryk.malopolska.pl/kurs.pdf

Jak znalazł, pełna profeska i nauka zawodu.

dzięki za pomoc! ;) jest nieoceniona

Czekam na kogoś kto napisze co i jak