martabartosz1719515140 05.05.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witajcie, mam problem ze zmiękczoną wodą, ponieważ zostawia osad/kamień Urządzenie Inwater crystal 20 Instalator robił test i po dwóch/trzech kropelkach wychodzi, że woda jest miękka, a u mnie na bateriach i szybie prysznicowej zostaje bardzo dużo osadu. Czym to jest spowodowane? Zmiękczacz był ustawiony w granicy 450mg/l, teraz przestawiłem na 800, ale jakoś nie zauważyłem różnicy. Bardzo proszę o pomoc, liczyłem, że kupując zmiękczacz pozbędę się kamienia Spotkałem się też z opinią, że być może woda jest zbyt miękka i dlatego zostaje osad. Czy jest to możliwe? Może zmienić na 100mg/l i zobaczyć co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Wiesz co trudno jest coś doradzić - najlepiej jak się skontaktuje z tobą kolega qbek17zna się na sprawie więc zapewne postawi słuszną diagnozę .Napisz do niego na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Kilka pytań:- jesteś pewien, że to osady z kamienia? woda zawiera zazwyczaj dużo więcej minerałów niż tylko wapń i magnez (które są usuwane przez zmiękczacz) i czasami one też powodują osady (ale powinny to być osady w miarę łatwe do usunięcia, np. po przetarciu palcem czy szmatką, bez szorowania).- czego dotyczyło to ustawienie 450 mg/l (lub 800 mg/l) - czy to twardość wody wejściowej? jeśli tak to jaka jest rzeczywista wartość?- jak jest ustawiona regeneracja? (co ile m3? jaka dawka soli? jakie czasy poszczególnych etapów? jak często?)- czy masz jakiś zawór do regulacji twardości końcowej? (jeśli tak to czy jest zamknięty?)- jakie jest zużycie wody (chwilowe, średnie)? Woda "zbyt miękka" raczej nie powoduje "nowego" osadu bo sam proces zmiękczania usuwa minerały tworzące osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts