devilne1 05.05.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Witam, mieszkam w domu parterowym w zabudowie szeregowej, między oba sąsiadami jest dylatacja (7cm pustka powietrza). Mur ytong 26cm grubości każdy. Więc - mamy 52cm muru plus 7cm pustki = 59cm powiedzmy muru. Od razu mówię, że od fundamentów po gotowy dom doglądałem budowy. Fundamenty mamy osobne, aż po dach. Styka nas tylko ocieplenie styropianem 15cm + tynk. No i do rzeczy.. rozmów, krzyków nie słychać, ale.. sąsiad ma soundbara z subem i gdy puści głośniej słychać uderzenia basu, co prawda są one bardzo ciche, no ale słychać, szczególnie w nocy. Ostatnio odpalił sprzęt chyba na maxa, bo miał uchylone okno i na dworze nie dało się normalnie rozmawiać, więc szybko sprawdziłem w środku przy zamkniętych oknach jak to będzie słychać. No i było słychać sam bas, bez wokalu, tak jak w kiblu w klubie, tylko ciszej. Wydawało mi się, że dzięki tej dylatacji nie będzie nic słychać, a tu taka niespodzianka. Jest to możliwe, żeby przez tynk o grubości hmm 1cm niósł się bas z suba? Miał ktoś podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.05.2020 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Jak słyszysz tylko basy to ty szczęściarz jesteś. U znajomych słychać podniesiony głos mimo podwójnej ściany. Basy trudno będzie wyeliminować. Niosą się nawet na świeżym powietrzu z domu na dom, a co dopiero w zabudowie szeregowej. Pogadać z sąsiadem, przyzwyczaić się albo wyprowadzić się. Ja w mieszkaniu developerskim wytrzymałem rok. Sąsiadów miałem samych kretynów, nie przyzwyczaiłem się to się wyprowadziłem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devilne1 13.05.2020 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 zrobilismy test soundbarow z subem z sasiadem. Może przyda sie to szukajacym. Odpaliłem mojego JBL 3.1 na vol 25, sasiad nic nie slyszy. U mnie nawala basem, że nie da się rozmwiać, trzeba krzyczeć do siebie, bas przeszywa delikatnie ciało. Vol 27 - w brzuchu zaczyna konkretnie wibrować, sąsiad mówi, że delikatnie coś tam minimalnie słychać. Vol 30 - napie**la dyskoteka w domu, u sąsiada delikatnie mocniej, akceptowalnie. Wiecej prob nie potrzebowalem, bo przy glosnosci 25 bylem w pelni zadowolony - głosno naparzało basem, wibracje w brzuchu bylo slychac, ideolo. Natomiast, gdy sąsiad puścił muzę delikatnie, cicho ja to słyszalem . Kombinowaliśmy od czego to zalezy. Doszliśmy do wniosku, że jego sprzęt , a dokladnie jego sub od 80hz w dół podbijał basy i to niosło się przez ścinanę . mimo , że cicho słuchał. Mój sub dopiero od 40hz-25hz grał max, powyżej 40hz ciszej, dlatego mnie nie było aż tak słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts