Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne, budowa domu

Dawidx97

Recommended Posts

Witajcie,

Planuje w tym roku ruszyć z budowa domu z poddaszem użytkowym, na dole jest około 140m2 a góra ma 90m2.

Na garażach maja być panele fotowoltaiczne o mocy około 10-12 kw, zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym, dokładnie folii produkowanej przez firmę RedSnake. Ktoś coś może się wypowiedzieć na ten temat? Lub może iść w coś innego?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Planuje w tym roku ruszyć z budowa domu z poddaszem użytkowym, na dole jest około 140m2 a góra ma 90m2.

Na garażach maja być panele fotowoltaiczne o mocy około 10-12 kw, zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym, dokładnie folii produkowanej przez firmę RedSnake. Ktoś coś może się wypowiedzieć na ten temat? Lub może iść w coś innego?

Pozdrawiam

W coś innego.

A redsnaka to przereklamowana kicha

Witajcie,

Pozdrawiam

Widzę że rozmach jest zajebisty z m2 a co ma na celu te 12 kwp w pv? Jakie jest planowane zużycie prądu w tym obiekcie? Folia to proteza ogrzewania elektrycznego którą stosuje się tam gdzie nie można nic innego. Już bym chyba wolał maty grzewcze, kable są bez sensu bo nie ma potrzeby akumulowania energii cieplnej prądu, w nocy jest tanio w dzień za darmo dla uproszczenia.

Dodam jeszcze ze na docenienie zasługuje fakt, ze nie ładujesz się w układ wodny, natomiast pomyśl w dobie coraz większych opałów może w części dziennej zastosować klimatyzację z funkcją grzania i elektryczne podłogi w kuchni łazienkach natomiast w mniejszych pomieszczeniach na poddaszu po prostu konwektory elektryczne.

Ja mam już takie konwektory od 16 lat i to bez pv finansowo mi się to spinało zakładam teraz klime na parterze żeby obniżyć rachunki za prąd i z 7 MWh /rok całkowitego zużycia prądu zejść do 5,5 i moja obecna mała instalacja z powodzeniem wystarczy do pokrycia zużycia w 90%

Edytowane przez gawel

Według projektu planowane zużycie to około 9, ale chce założyć z zapasem, myślałem nad pompa ciepła aczkolwiek doradca i czytając opinie ze to trochę nie opłacalne, do działki mam wszystkie media typu gaz itp itd, myślałem w sumie tez nad klimatyzacja z funkcja ogrzewania. Woda to zbiornik z grzałka.

Znowu do gazu nie jestem przekonany jakoś. Pytałem i rozmawiałem z osoba co ma te folie i jest niby zadowolony.

Według projektu planowane zużycie to około 9, ale chce założyć z zapasem, myślałem nad pompa ciepła aczkolwiek doradca i czytając opinie ze to trochę nie opłacalne, do działki mam wszystkie media typu gaz itp itd, myślałem w sumie tez nad klimatyzacja z funkcja ogrzewania. Woda to zbiornik z grzałka.

Znowu do gazu nie jestem przekonany jakoś. Pytałem i rozmawiałem z osoba co ma te folie i jest niby zadowolony.

Doradca dobrze Ci powiedział decydowanie się na PC co. jest niuzasadnione, bo jest to urządzenie które oszczędza prąd który Ty będziesz miał za darmo bo wykosztujesz się na PV .

Możesz mieć bojler ale fajniejsze są pc cwu powietrzne, mam polecam gorąco np taką https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-c-w-u-egeo-z-zasobnikiem-270-l-9213756465. Zauważ że ty budujesz nowy dom który jest co najmniej o połowę lepiej ocieplony niż mój bo teraz są wyższe wymagania no np okna masz 3 szybowe 7 komorowe ja mam 5 komorowe 2 szybowe itd. Nie jest sztuką przewymiarowanie instalacji bo to póki co jest nieopłacalne ze względu na cenę PV więc bierzesz instalację kompaktową i ekonomiczną najlepiej od strony południowej jeden string maksymalna ilość paneli moc? 6-8 kwp resztę brakującą prądu możesz mieć tanio przy taryfie g12 lub g12w. Koszt grzejników i klimy pc cwu 4700+2 klimy 5800+grzejniki i podłogówki do łazienek 2000=12500 do tego PV liczmy do 30 000 razem 42500 i masz fajny dom z zerowymi lub marginalnymi kosztami za energię.

Edytowane przez gawel

Wodny podłogowy system grzewczy plus pompa ciepła...

Masz bardzo wydajny system grzewczy wraz z cwu do którego potrzeba znacznie mniej fotowoltaiki...

A ile ta rewelacja wodna kosztuje i o ile za te pieniądze trzeba miej fotowoltaiki? Większej bzdury nie słyszałem co wodne 20 tys + pc 20 tys (najtańsza) to 40 tys a gdzie reszta czyli co na fotowoltaike zostanie mu -10 tys. Rewelacja!

Edytowane przez gawel

A ile ta rewelacja wodna kosztuje i o ile za te pieniądze trzeba miej fotowoltaiki? Większej bzdury nie słyszałem co wodne 20 tys + pc 20 tys (najtańsza) to 40 tys a gdzie reszta czyli co na fotowoltaike zostanie mu -10 tys. Rewelacja!

Myślę że inwestor który buduje dom o powierzchni ponad 200m2 ma własny rozum i potrafi go używać...

Oczywiście zawsze może posłuchać takich "doradców" jak ty i wpakować się na minę z której ciężko później się wycofać...

Mam dom na prąd i już dawno " wyleczyłem się" z doradzania takiego systemu grzewczego innym ...

Jak inwestor jest kumaty i używa własnego rozumu to zainstaluje sobie podłogówkę wodną do której na początek może podłączyć grzałkę elektryczną ( jak już tak bardzo chce spróbować z ogrzewaniem elektrycznym...) i tak przezimować ...

Jak stwierdzi że jednak dał doopy to sobie podłączy pompę ciepła ...

Myślę że inwestor który buduje dom o powierzchni ponad 200m2 ma własny rozum i potrafi go używać...

Oczywiście zawsze może posłuchać takich "doradców" jak ty i wpakować się na minę z której ciężko później się wycofać...

Mam dom na prąd i już dawno " wyleczyłem się" z doradzania takiego systemu grzewczego innym ...

Jak inwestor jest kumaty i używa własnego rozumu to zainstaluje sobie podłogówkę wodną do której na początek może podłączyć grzałkę elektryczną ( jak już tak bardzo chce spróbować z ogrzewaniem elektrycznym...) i tak przezimować ...

Czemu wyleczyłeś się? Widzę że na tym forum rozwiązania oparte o kable grzewcze są rekomendowane. Sam zacząłem się zastanawiać czy pójście w gaz miało sens :) Ale póki co w Bydgoszczy nie jestem w stanie znaleźć tańszego ogrzewania.

Dlaczego jesteś niezadowolony ze swojego domu, jak czytam to to jest mercedes pod względem efektywności energetycznej ?

Witajcie,

Pozdrawiam

Witaj, zamiast grzania 1:1 postawiłbym na pompę ciepła - inwestycyjnie wydasz nieco więcej, ale eksploatacji będzie zdecydowanie bardziej komfortowa, uniwersalna, kompleksowa no i chłodzenie :) A więc co, cwu i chłodzenie za pomocą jednego urządzenia, cichego, bezobsługowego i ekonomicznego.

Przemyśl :)

Jak będziesz miał pytania - chętnie odpowiem, jak i zaproponuję któreś z naszych rozwiązań.

Mamy ciekawe pompy ciepła z rodziny Vitocal.

mając gaz przy działce i idąc w droższe rozwiązanie w zakupie a w eksploatacji podobne to jak wyważać otwarte drzwi..

mam gaz przy działce i grzeje pradem od 16 gaz jeszcze by mi się nie zwrócił , weź pod uwagę wszystkie koszty eksploatacyjne nie tylko paliwo gazowe. Oraz koszty inwestycyjne nie sam piec który po 16 latach w moim przypadku byłby już wymieniony na nowy.

Patrząc w przyszłość i na przykład Niemiec są u nich od tego roku opłaty emisyjne od gospodarstw domowych ogrzewanych gazem.

Gaz+centralne+komin jest podobne cenowo do PV +ogrzewanie elektryczne. A eksploatacyj nie bzdury piszesz bo ogrzewanie elektryczne masz za darmo a za gaz do usranej śmierci musisz płacić. Więc koszty nie są podobne.

Gaz to również rewelacja pod wzgledem bezpieczeństwa że za przykąłd podam 2 rodziny z Zakopanego, oni mieli w domu sprawną instalację ale gaz z budowy przeniknął do ich domu i został po eksplozji fundament. Gaz w domu to technologia z XX wieku, obecnie dobra na kemping i letnisko ew do budy na targu.

Edytowane przez gawel

Jaki koszt orientacyjnie wychodzi za taka pompę ciepła rekuperacje i panele? Panele planowałem od 10-12kw, dom ma około 200m2, jakiej firmy tez wybrać ta pompę ? I jaka ona mocna musi byc

Rekuperacja ok 13_14k

Kompletna podłogówka ok 15k

Kompletna kotłownia z pompą 12kW i zasobnikiem cwu 300L 24-25k

Razem ok 52-54k na gotowo...

Do tego jak ktoś chce to 8kWp fotowoltaiki wystarczy do całkowitego pokrycia zużycia energii na CO, CWU i bytowe...

Oczywiście zawsze możesz zaoszczędzić zakładając "Atlantiki" i cwu z protezy w postaci pompy ciepła do podgrzewania ciepłej wody użytkowej , założyć te 10_12 kWp fotowoltaiki a na koniec głupio się pytać dlaczego dalej płacisz kilka " klocków" za prąd rocznie...

Rekuperacja ok 13_14k

Kompletna podłogówka ok 15k

Kompletna kotłownia z pompą 12kW i zasobnikiem cwu 300L 24-25k

Razem ok 52-54k na gotowo...

Do tego jak ktoś chce to 8kWp fotowoltaiki wystarczy do całkowitego pokrycia zużycia energii na CO, CWU i bytowe...

Oczywiście zawsze możesz zaoszczędzić zakładając "Atlantiki" i cwu z protezy w postaci pompy ciepła do podgrzewania ciepłej wody użytkowej , założyć te 10_12 kWp fotowoltaiki a na koniec głupio się pytać dlaczego dalej płacisz kilka " klocków" za prąd rocznie...

"klocek" to tobie chyba słabo wyszedł i opowiadasz bzdury. Przed założeniem PV placięłm za prąd na wszelkie cele 4000 rocznie obecnie spadnie to do 1500/rok, miesięcznie ponad 100 zł to to jest problem według Ciebie??? A co na to lekarze?

Proponowane przez ciebie rozwiązanie to co najmniej 120 tys, czy to ma sens? Czas zwrotu 30 lat?? Ja pierdzielę ja bym już tego nie dożył. Jeżeli to jest zapąłcone gotówką to może jeszcze się zastanowić ale na kredyt to nigdy w życiu.

"klocek" to tobie chyba słabo wyszedł i opowiadasz bzdury. Przed założeniem PV placięłm za prąd na wszelkie cele 4000 rocznie obecnie spadnie to do 1500/rok, miesięcznie ponad 100 zł to to jest problem według Ciebie??? A co na to lekarze?

Proponowane przez ciebie rozwiązanie to co najmniej 120 tys, czy to ma sens? Czas zwrotu 30 lat?? Ja pierdzielę ja bym już tego nie dożył. Jeżeli to jest zapąłcone gotówką to może jeszcze się zastanowić ale na kredyt to nigdy w życiu.

A kogo obchodzi ile TY płaciłeś i jakie masz zużycie w swoim domu....?

I z jakiej doopy wyciągnąłeś te 120k...

Znam dużo domów o takim metrażu i z pompami ciepła...

Znam też dość sporo domów które są lub były " pędzone" czystym prądem i znam efekty...

Nie bardzo rozumiem dlaczego świadomie i z premedytacją pakujesz kogoś w rozwiązanie które w przyszłości może odbić czkawką...?

Bo było parę groszy taniej na starcie...?

Później będzie chodził w dwóch swetrach po chałupie i twierdził że "oni tak lubią" ...?