jasiek71 08.05.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Bardzo Ci współczuję tak złych doświadczeń z ogrzewaniem elektrycznym zwłaszcza tych 16 st, 21 jest OK Może nie odwracaj kota ogonem... To nie ja rozpisuję się nad bardzo niskim zużyciem energii przez ogrzewanie w swoim domu... Te 10MWh na ogrzewanie w moim domu świadczy tylko o tym że jednak w zimnie nie siedzimy... Znam też kilka domów bardziej z górnej półki pod względem jakości izolacji i ogrzewanych prądem które łapią się w 10MWh na wszystko, wiem jaka jest ta " komfortowa" temperatura aby zmieścić się w takim wyniku i jak to dokładane są do nich protezy po kilku sezonach bo przecież normalnej pompy ciepła się nie podłączy do kabli w wylewkach ... Tak samo z cwu ..., Na początku przecież bojler elektryczny jest taki super a później nagle już pompa z zasobnikiem do cwu jest cacy... Tak więc zachwalaj sobie dalej to super oszczędne i komfortowe rozwiązanie a następnie sugeruj zainstalowanie kilku dodatkowych protez w postaci pompy ciepła do cwu czy jakiejś klimy z funkcją grzania dla przełknięcia rachunków i poprawy komfortu... Bez odbioru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 08.05.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 I to jest właśnie ogrzewanie elektryczne... Garaż w bryle ale nie ogrzewany ... Połowa pomieszczeń ustawiona na 16* i czekanie na słońce aż nagrzeje do 21* ... Reszta domu ustawiona na określone godziny a i tak temperatura ledwo dobija do tej ustawionej na styk... A później rozpisywanie się jakie to ogrzewanie elektryczne jest super i jakie tanie w eksploatacji... Ja bym tak nie demonizował. Mam duży piętrowy dom ogrzewany COP1 (CWU też) i garaż jak to się mówi: w bryle domu (też ogrzewany - ok.18*C przez cały rok od wielu lat - tak mieli niektórzy na tym forum więc zrobiłem i ja). W domu 22-23 (łazienki wyżej, wiadomo) i po założeniu fotowoltaiki rachunki wychodzą niecałe 250zł/miesiąc - nie wiem ile w tym jest za grzanie bo po co mi to wiedzieć. A taryfa G11, bo nie lubię kombinacji (mniej pozycji na fakturze i lepiej się czyta). Da się grzać prądem i normalnie żyć. W mojej wsi już 20 lat temu jeden koleś budował energooszczędny dom i tak mnie zaraził, że sam kiedyś spróbowałem pójść tą drogą. Udało się, bez kotłów, bez pomp ciepła i bez spinki odnośnie temperatur. W dresach po chałupie nie chodzę bo za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ja bym tak nie demonizował. Mam duży piętrowy dom ogrzewany COP1 (CWU też) i garaż jak to się mówi: w bryle domu (też ogrzewany - ok.18*C przez cały rok od wielu lat - tak mieli niektórzy na tym forum więc zrobiłem i ja). W domu 22-23 (łazienki wyżej, wiadomo) i po założeniu fotowoltaiki rachunki wychodzą niecałe 250zł/miesiąc - nie wiem ile w tym jest za grzanie bo po co mi to wiedzieć. A taryfa G11, bo nie lubię kombinacji (mniej pozycji na fakturze i lepiej się czyta). Da się grzać prądem i normalnie żyć. W mojej wsi już 20 lat temu jeden koleś budował energooszczędny dom i tak mnie zaraził, że sam kiedyś spróbowałem pójść tą drogą. Udało się, bez kotłów, bez pomp ciepła i bez spinki odnośnie temperatur. W dresach po chałupie nie chodzę bo za gorąco. Fotowoltaika i jeszcze 3k rocznie za prąd... To jest właśnie to tanio z ogrzewaniem elektrycznym budujemy energooszczędny dom a potem dokładamy elektrownię na dachu aby dało się jakoś przełknąć rachunki... Normalnie sukces... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.05.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Może nie odwracaj kota ogonem... To nie ja rozpisuję się nad bardzo niskim zużyciem energii przez ogrzewanie w swoim domu... Te 10MWh na ogrzewanie w moim domu świadczy tylko o tym że jednak w zimnie nie siedzimy... Znam też kilka domów bardziej z górnej półki pod względem jakości izolacji i ogrzewanych prądem które łapią się w 10MWh na wszystko, wiem jaka jest ta " komfortowa" temperatura aby zmieścić się w takim wyniku i jak to dokładane są do nich protezy po kilku sezonach bo przecież normalnej pompy ciepła się nie podłączy do kabli w wylewkach ... Tak samo z cwu ..., Na początku przecież bojler elektryczny jest taki super a później nagle już pompa z zasobnikiem do cwu jest cacy... Tak więc zachwalaj sobie dalej to super oszczędne i komfortowe rozwiązanie a następnie sugeruj zainstalowanie kilku dodatkowych protez w postaci pompy ciepła do cwu czy jakiejś klimy z funkcją grzania dla przełknięcia rachunków i poprawy komfortu... Bez odbioru... Protezę to ty masz ale mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.05.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 To w takim razie rozważę pompę ciepła na powietrze z funkcja chłodzenia, do tego coś dołożyć ? Zabezpieczyć się w jakiś komin czy odpuścić. Najlepiej, gdy skonsultujesz pomysły z ekspertem/specjalistą już na miejscu. My możemy tu proponować, poddawać pomysły, ale konkretne wytyczne, elementy i konstrukcje trzeba ustalić na miejscu w oparciu o projekt, lub ocenę obiektu. Dlatego... bardzo polecam skorzystać z pomocy naszych specjalistów, może nie wiesz, ale oferują oni m. in. bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, również u klienta. System grzewczy to inwestycja na lata, więc warto się odpowiednio przygotować. Zobacz co możemy zrobić: TUTAJ Jeśli masz jakieś pytania - to tutaj lub na priv. Chętnie pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 11.05.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Fotowoltaika i jeszcze 3k rocznie za prąd... To jest właśnie to tanio z ogrzewaniem elektrycznym budujemy energooszczędny dom a potem dokładamy elektrownię na dachu aby dało się jakoś przełknąć rachunki... Normalnie sukces... Matole, cały dom mam napędzany prądem i prowadzę biznes w domu więc prądu bytowego mam bardzo dużo. Myślenie chyba ci obciąża mózg. Może odpocznij, wyjdź na spacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.05.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Matole, cały dom mam napędzany prądem i prowadzę biznes w domu więc prądu bytowego mam bardzo dużo. Myślenie chyba ci obciąża mózg. Może odpocznij, wyjdź na spacer. Spokojnie on ma ogrzewanie na prąd i jest bardzo niezadowolony i neguje wszystkich innych którzy mają inne zdanie na ten temat. Mnie pisałeś że masz biznes w domu to i tak wyjdzie , poza tym czy 3 tys na rok za prąd to tak dużo ile wydaje się na samochód pewno ze 12 tys licząc wszelkie koszty na jedzenie itd. Decydując się na system grzewczy należy policzyć WSZYSTKIE koszty inwestycyjne i eksploatacyjne na co najmniej 15 lat i wtedy wiadomo co bedzie tansze. Idea wydania 100 tys na wodna podłogówkę + pc+pv jest pomysłem dupy. To tak jakby kupując nowy samochód ktoś zapłacił w serwisie od razu 20 tys za 10 lat z góry i za paliwo 108 tys za 10 lat. To jest pomysł z dupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts