Bio 10.11.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Szanowna Redakcjo!Od kilku miesięcy udzielam się na forum Muratora. Ze względu na specyficzny zawód jaki uprawiam-kotlarz dzielę się z forumowiczami swoją wiedzą.Wczoraj założyłem wątek:Kocioł na drewno...i rozczarowanie.Forumowicz Grzegorz 63 podsunął mi wypowiedź "eksperta" z działu Porady eksperta Waszego pisma. Myślę, że nastąpiło jakieś nieporozumienie. Proszę o sprostowanie tej wypowiedzi. Czytając to nie ukrywam, że jestem w głębokim szoku. Jak może tekst o takiej treści ukazać się w poważnym piśmie o tematyce budowlanej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.11.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Co sie potem dziwić ludziom, że mają odrębne zdanie od fachowca, gdy wcześniej trafią na "takiego" eksperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.11.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Bio - wyluzuj Czytalem twoje posty i kiedys nawet pomocne info mi podales a takich "fachowcow" w roznych specjalistycznych pismach jest na peczki - wiem po swojej dzialce - iluz to takich specow od okien swoimi wypowiedzialmi tylko balagan w umyslach ludzi spowodowalo. Jeden byl najlepszy - wiesz jaka jest wyzszosc PVC nad drewnem (poza tym ma same wady hehehe) - zgadnij jaka? Zaden rozsadny i myslacy choc odrobine czlowiek nie zgadnie Cytata: "....PVC nie trzeba malowac gdyz malowane jest fabrycznie...." Pekalem ze smiechu przez tydzien Takich to mamy specjalistow-pismakow zarazem a redakcja po prostu drukuje i wierszowki placi, i realnie nei musi sie znac skoro specjalista tekst pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.11.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Nie zgadzam się, że redakcja nie musi się znać. Powinna odpowiadać za to , co jest wydrukowane. Niestety w Muratorze juz od ładnych kilku miesięcy pojawiają się różne bzdury. Szkoda. Ale przynajmniej pośmiać sie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.11.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 swego czasu był artykuł o zabezpieczeniu kotłowni na paliwa stałe z poważnymi błędami wysłałem pismo (nie miałem netu) w którym wskazywałem błędy powołując się na normy zero odzewu! niestety w artykułach o co bardzo dużo błędów i nierzetelności. niestety jestem zmuszony kupować Muratora bo muszę wiedzieć czym mnie może klient zaskoczyć ot jak wtedy gdy pięknie pokazano odwrotnie zasilanie i powrót w grzejnikach dolnozasilanych. a zresztą dużo by pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 11.11.2004 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Słowo "ekspert" zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.11.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Zgadzam sie "wykonawcy" czytać muratora - masz szanse na nie otumanienie przez inwestora fantastycznymi wątkami Ja też czytam różną prasę fachową w swej branży ale to co niekiedy jest w Muratorze daje do myślenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 12.11.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 w Muratorze juz od ładnych kilku miesięcy pojawiają się różne bzdury. Czyżby od czasu ostatnich zmian personalnych w Redakcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.11.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Kiedyś w artykule o więźbie napisali, że modrzew jest gatunkiem chronionym i z tego powodu drewno modrzewiowe jest bardzo drogie... Skąd czerpią takie informacje? Szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.11.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Mój znajomy stwierdził że od kąd kobieta została naczelnym czasopismo straciło na fachowości ,a zyskało na reklamach! i przestał kupować, a może by tak specjalna rubryka o bublach muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.11.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 ciekawi mnie kiedy autor artykułu dostaje pieniążki , ja bym płacił z poślizgiem np.30 dni od ukazania się, albo wcale jeżeli artykuł okazał by się mało fachowy lub kłamliwy ,a nawet szkodliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.11.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Coby Fachowcy w przyszłości nie wyśmiewali się z tak zwanych "fachowców od Muratora"A może będą krążyć kawały o fachowcach z Muratora w podobnym klimacie jak o blądynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 14.11.2004 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Dla całkowitej jasności. Odpowiedź "eksperta" jest tutaj:http://muratordom.wp.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=60906,921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 14.11.2004 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Dolne i górne spalanie wg "eksperta", cytuję: (pogrubiona czcionka to moje wstawki)Dolne spalanie oznacza, że proces spalania odbywa się od dołu pod paliwem. Prawda. W trakcie spalania można uzupełniać paliwo na bieżąco.Prawda. Ten proces spalania charakteryzuje się większym zużyciem paliwa, fałsz, jest praktycznie niesterowalny, fałsz,ale nie wymaga dużego ciągu.Fałsz. Spalanie górne( najbardziej popularne w kotłach miałowych) - to jest już inna para kaloszy, jest procesem o mniejszym zużyciu paliwa.Fałsz, dokładnie odwrotnie Wymagany jest duży ciąg kominowy-fałsz,wspomagany pracą wentylatora.Fałsz-może być wspomagany, ale nie musi.Zależy to od konstrukcji kotła. To pozwala na sterowanie procesem spalania.Prawda, jeżeli kocioł ma wentylator sterowany mikroprocesorem.Uzupełnienie paliwa może nastąpić po wypaleniu poprzedniego wsadu. Fałsz. No chyba, że jest to kocioł miałowy, ale jak wspomniałem, to inna para kaloszy.Uwaga! Kocioł ze spalaniem górnym źle eksploatowany sprawia wiele problemów łącznie z niebezpieczeństwem wybuchu. ??? W każdym kotle źle eksploatowanym, może nastąpić wybuch gazów spalinowych. Większe niebezpieczeństwo "fuknięcia" jest w kotle ze spalaniem dolnym, a nie górnym Panie Ekspercie> Dlatego normy unijne wprowadziły obowiązek stosowania rozwiązań zapobiegających temu zjawisku w kotłach ze spalaniem dolnym. W górnym nie, bo jest to mało prawdopodobne. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 14.11.2004 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Jeszcze jedna uwaga. Kocioł miałowy tylko z pozoru jest kotłem ze spalaniem górnym. W razie spalania górnego, powietrze dopływa przez całą warstwę paliwa. Pali się cały wsad paliwa. W kotłach miałowych pali się tylko górna warstwa. Uważam za niefortunne rozpatrywanie dolnego i górnego spalania podając za przykład kocioł miałowy jako kotła ze spalaniem górnym. Warstwa miału ogranicza właśnie przepływ powietrza i gazów. Nie mieści się więc taki kocioł w tej naszej klasyfikacji. A do jakiej kategorii zaliczyć kocioł np. na ekogroszek z podajnikiem, czy pellets? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 15.11.2004 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Szanowna Redakcjo! Czy mogę liczyć na zajęcie stanowiska przez Redakcję? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 15.11.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Janusz czy nie widzisz że walczysz z wiatrakami??!! A co do artykułu to szok!!Jak ktos może takie brednie wypisywać a następny dureń to drukuje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.11.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Janusz czy nie widzisz że walczysz z wiatrakami??!! A co do artykułu to szok!!Jak ktos może takie brednie wypisywać a następny dureń to drukuje!! "Janusz"? tak podejrzewałem...dużo fachowej wiedzy-to musi być ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
web 15.11.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 WitamPrzytoczony ekspert nie ma wiele wspólnego z miesięcznikiem murator. To ekspert firmy Hepworth odpowiadający na pytania użytkowników w serwisie http://www.muratordom.plJeśli wypowiedź eksperta jest wątpliwa i wymaga skonfrontowania z wiedzą forumowiczów co jak widać w tego wątku byłoby porządowane, prześlemy Państwa zdanie w celu skonfrontowania i uściślenia wypowiedzi z firmy Hepworth.Oczywiście o ewentualnym sprostowaniu powiadomie na tym wątku dziekuje i pozdrawiamweb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 15.11.2004 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Masz rację Mały! Jestem facetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts