Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Redakcjo! Jestem w szoku!

Bio

Recommended Posts

Szanowna Redakcjo!

Od kilku miesięcy udzielam się na forum Muratora. Ze względu na specyficzny zawód jaki uprawiam-kotlarz dzielę się z forumowiczami swoją wiedzą.

Wczoraj założyłem wątek:Kocioł na drewno...i rozczarowanie.

Forumowicz Grzegorz 63 podsunął mi wypowiedź "eksperta" z działu Porady eksperta Waszego pisma. Myślę, że nastąpiło jakieś nieporozumienie. Proszę o sprostowanie tej wypowiedzi. Czytając to nie ukrywam, że jestem w głębokim szoku. Jak może tekst o takiej treści ukazać się w poważnym piśmie o tematyce budowlanej?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bio - wyluzuj :lol: :) Czytalem twoje posty i kiedys nawet pomocne info mi podales a takich "fachowcow" w roznych specjalistycznych pismach jest na peczki - wiem po swojej dzialce - iluz to takich specow od okien swoimi wypowiedzialmi tylko balagan w umyslach ludzi spowodowalo. Jeden byl najlepszy - wiesz jaka jest wyzszosc PVC nad drewnem (poza tym ma same wady hehehe) - zgadnij jaka? Zaden rozsadny i myslacy choc odrobine czlowiek nie zgadnie

Cytata: "....PVC nie trzeba malowac gdyz malowane jest fabrycznie...."

Pekalem ze smiechu przez tydzien

Takich to mamy specjalistow-pismakow zarazem a redakcja po prostu drukuje i wierszowki placi, i realnie nei musi sie znac skoro specjalista tekst pisze

Gość 1950
swego czasu był artykuł o zabezpieczeniu kotłowni na paliwa stałe z poważnymi błędami wysłałem pismo (nie miałem netu) w którym wskazywałem błędy powołując się na normy zero odzewu! niestety w artykułach o co bardzo dużo błędów i nierzetelności. niestety jestem zmuszony kupować Muratora bo muszę wiedzieć czym mnie może klient zaskoczyć ot jak wtedy gdy pięknie pokazano odwrotnie zasilanie i powrót w grzejnikach dolnozasilanych. a zresztą dużo by pisać

Dolne i górne spalanie wg "eksperta", cytuję: (pogrubiona czcionka to moje wstawki)

Dolne spalanie oznacza, że proces spalania odbywa się od dołu pod paliwem. Prawda. W trakcie spalania można uzupełniać paliwo na bieżąco.Prawda. Ten proces spalania charakteryzuje się większym zużyciem paliwa, fałsz, jest praktycznie niesterowalny, fałsz,ale nie wymaga dużego ciągu.Fałsz. Spalanie górne( najbardziej popularne w kotłach miałowych) - to jest już inna para kaloszy, jest procesem o mniejszym zużyciu paliwa.Fałsz, dokładnie odwrotnie Wymagany jest duży ciąg kominowy-fałsz,wspomagany pracą wentylatora.Fałsz-może być wspomagany, ale nie musi.Zależy to od konstrukcji kotła. To pozwala na sterowanie procesem spalania.Prawda, jeżeli kocioł ma wentylator sterowany mikroprocesorem.

Uzupełnienie paliwa może nastąpić po wypaleniu poprzedniego wsadu. Fałsz. No chyba, że jest to kocioł miałowy, ale jak wspomniałem, to inna para kaloszy.

Uwaga! Kocioł ze spalaniem górnym źle eksploatowany sprawia wiele problemów łącznie z niebezpieczeństwem wybuchu. ??? W każdym kotle źle eksploatowanym, może nastąpić wybuch gazów spalinowych. Większe niebezpieczeństwo "fuknięcia" jest w kotle ze spalaniem dolnym, a nie górnym Panie Ekspercie> Dlatego normy unijne wprowadziły obowiązek stosowania rozwiązań zapobiegających temu zjawisku w kotłach ze spalaniem dolnym. W górnym nie, bo jest to mało prawdopodobne.

To tyle.

Jeszcze jedna uwaga. Kocioł miałowy tylko z pozoru jest kotłem ze spalaniem górnym.

W razie spalania górnego, powietrze dopływa przez całą warstwę paliwa. Pali się cały wsad paliwa. W kotłach miałowych pali się tylko górna warstwa. Uważam za niefortunne rozpatrywanie dolnego i górnego spalania podając za przykład kocioł miałowy jako kotła ze spalaniem górnym. Warstwa miału ogranicza właśnie przepływ powietrza i gazów. Nie mieści się więc taki kocioł w tej naszej klasyfikacji. A do jakiej kategorii zaliczyć kocioł np. na ekogroszek z podajnikiem, czy pellets?

Witam

Przytoczony ekspert nie ma wiele wspólnego z miesięcznikiem murator. To ekspert firmy Hepworth odpowiadający na pytania użytkowników w serwisie http://www.muratordom.pl

Jeśli wypowiedź eksperta jest wątpliwa i wymaga skonfrontowania z wiedzą forumowiczów co jak widać w tego wątku byłoby porządowane, prześlemy Państwa zdanie w celu skonfrontowania i uściślenia wypowiedzi z firmy Hepworth.

Oczywiście o ewentualnym sprostowaniu powiadomie na tym wątku

dziekuje i pozdrawiam

web