Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki a hipoteka?

twins

Recommended Posts

Prosimy o rade, dowiedzieliśmy się, że działka którą chcemy kupić jest obciążona hipoteką, a nawet chyba dwoma. Pośrednik z którym rozmawiamy napisał, że jest to hipoteka kaucyjna i bank BGŻ zgodził się na sprzedaż działek bez hipoteki. Nie wiemy co o tym wszystkim myśleć, co robić oraz jak załatwić wszystkie formalności z tym związane? Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenie, to prosimy o poradę.

Domyślam się, że chodzi o tzw. umowę trójstronną:

- podpisujesz umowę kupna, w której precyzujesz warunki transakcji,

- przelewasz należność (a tutaj - jak zrozumiałem - część należności) za działkę na rachunek banku,

- z pominięciem (choć za zgodą i chyba na wniosek) poprzedniego właściciela, który działkę ową w banku zastawił,

- wnosisz o wpisanie do księgi nowego właściciela, czyli siebie.

Normalana procedura. Tylko bez pośpiechu...

Kupowałam w ten sposób działkę z hipoteką na rzecz PKO SA.

1.Umowa warunkowa sprzedaży u notariusza.

2.Formalności w banku (ja im pieniążki ,oni mnie pisemko że zwalniają hipotekę).

3,Notarialna umowa przenosząca prawo własności działki.

Sprawa trwała niecały miesiąc. Moim błędem było to, że niesprawdziłam księgi wieczystej po raz drugi przed podpisaniem umowy ostatecznej. Frycowe na dzień dzisiejszy to 4000 zł (w międzyczasie pojawił się wpis komorniczy w 3 cz.KW) :oops: