twins 11.11.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Prosimy o rade, dowiedzieliśmy się, że działka którą chcemy kupić jest obciążona hipoteką, a nawet chyba dwoma. Pośrednik z którym rozmawiamy napisał, że jest to hipoteka kaucyjna i bank BGŻ zgodził się na sprzedaż działek bez hipoteki. Nie wiemy co o tym wszystkim myśleć, co robić oraz jak załatwić wszystkie formalności z tym związane? Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenie, to prosimy o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.11.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Domyślam się, że chodzi o tzw. umowę trójstronną:- podpisujesz umowę kupna, w której precyzujesz warunki transakcji,- przelewasz należność (a tutaj - jak zrozumiałem - część należności) za działkę na rachunek banku,- z pominięciem (choć za zgodą i chyba na wniosek) poprzedniego właściciela, który działkę ową w banku zastawił,- wnosisz o wpisanie do księgi nowego właściciela, czyli siebie.Normalana procedura. Tylko bez pośpiechu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 15.11.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Kupowałam w ten sposób działkę z hipoteką na rzecz PKO SA. 1.Umowa warunkowa sprzedaży u notariusza. 2.Formalności w banku (ja im pieniążki ,oni mnie pisemko że zwalniają hipotekę). 3,Notarialna umowa przenosząca prawo własności działki. Sprawa trwała niecały miesiąc. Moim błędem było to, że niesprawdziłam księgi wieczystej po raz drugi przed podpisaniem umowy ostatecznej. Frycowe na dzień dzisiejszy to 4000 zł (w międzyczasie pojawił się wpis komorniczy w 3 cz.KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twins 15.11.2004 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Dziękujemy Wam za cenne uwagi i wskazówki ,miejmy nadzieję, że bez większych przeszkód uda nam się kupić tą działke, a co najważniejsze, bez obciążeń Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts