gmoto 07.05.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Witam wszystkich, proszę o poradę w temacie budowy konstrukcji stalowej pod taras kompozytowy. Wymiar tarasu 15 x 4,4m Deska seqo standard "Projekt" konstrukcji: Pomarańczowe - betonowe słupy pod pergolę Czerwone - belki stalowe 80x40x3 ustawione pionowo podparte co 1,57m na betonowych słupach (pierwsze podparcie jest 40 cm od początku i od końca) Pierwsza belka byłaby w odległości 68 cm od lewego dolnego rogu ponieważ muszę zostawić miejsce na słup od pergoli między wypustem muru a belką Następna belka na 2,2m i trzecia na powiedzmy 3,90m Zielone - belki stalowe 30x30x3 z rozstawem co 40 do 50 cm. Na nich będą położone legary kompozytowe 50x30 drukomorowe (wdłuż czerwonych belek), na tym deska kompozytowa. Przy takim układzie wychodzi mi 9 słupów na belkę x 3 belki = 27 słupów + 4 pod pergolę. Co sądzicie? Może trzeba coś zmienić aby nie było czuć uginania? I druga sprawa - montaż czerwonych belek do betonowych słupów - ma trzy koncepcje: 1. W betonie na etapie wylewania umieszczam pręty - powiedzmy fi20 i na nich za pomocą nakrętek przykręcę belki - co daje bezproblemową regulację ale trzeba nawiercić 27 podwójnych otworów, nie wiem jak ze stabilnością tego rozwiązania, planowana odległość od betonu do belki to 2-4 cm 2. Po ustawieniu belek na odpowiednią wysokość przystawię do nich kątownik hutniczy z otworem jako stopa, przyspawam go do belki i przykręcę dyblem do słupka 3. Idealnie wyleje słupki i położę belki bezpośrednio na betonie ale wydaję mi się że ustawienie tego na zero i nie popełnienie błędu jest mało prawdopodobne przy pierwszej tego typu robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts