Trompka 08.05.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Hej. Chciałem zamontować sobie kółka gimnastyczne za pomocą takich szekli. Problem jest taki, że jedyne miejsce gdzie mogę to zrobić, aby były na dobrej wysokości to belka stropowa pod stodołą. Jest gruba , więc wytrzyma, ale... Producent powiedział mi, że do montażu odpowiednie będą kotwy z podwójną tuleją rozporową M10 x80 mm. Znalazłem takie w jednym markecie budowlanym, ale na stronie jest napisane, że są przeznaczone do betonu i kamienia. Czy mogę takimi bezpiecznie kotwić te szekle w drewnie? Jeśli nie to czym najlepiej przytwierdzić je do belki 15x15 tak żeby trzymało i żebym nie wyrwał przy pierwszym salcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.05.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Może zamocuj do belki nie od spodu a do boku na śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trompka 09.05.2020 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Myślałem o tym, ale chyba wtedy też tymi samymi kotwami bym to robił. Pytanie czy takie rozporowe z tuleją kotwy nadają się w ogóle do drewna? Czy lepiej zakotwić chemicznie, czy jak. Mam straszny dylemat czym to przytwierdzić żeby trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Zamocuj do boku na zwykłe śruby z nakrętka na wylot - przez całą szerokość belkihttp://bax.kqs.pl/galerie/2/28183_3177.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Myślałem o tym, ale chyba wtedy też tymi samymi kotwami bym to robił. Pytanie czy takie rozporowe z tuleją kotwy nadają się w ogóle do drewna? Czy lepiej zakotwić chemicznie, czy jak. Mam straszny dylemat czym to przytwierdzić żeby trzymało. Kotwy rozporowe jak sam pisałeś są do betonu , (no i do murów) NIE nadają się do drewna. Wklejane również nie nadają się. Śruby na wylot lub wkręty do drewna np. typu SPAX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts