agiszonek 11.11.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Przez trzeci miesiąc mam na budowie ekipę która robi mi dach. Nie dość, że są już miesiąc po terminie (kara za spóźnienie do tej pory stanowi około 8 % wynagrodzenia) to robią prace niechlujnie (np. brzydko uformowana blacharka, krzywo położone gonty, paskudna stolarka itd...). Nie chce mi się już na nich patrzec i zastanawiam się nad przyjęciem nieestetycznie wykonanej roboty kosztem obniżenia ich wynagrodzenia. O jakiej części można rozmawiać przy tego typu zaniedbaniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 11.11.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Jak mozesz patrzec na taki dach i nie zadac usuniecia albo poprawy usterek? Ja nie moglabym spokojnie spac. Zastanawialabym sie czy w ogole im zaplacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 12.11.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Świetnie cię rozumiem. Miałem jeszcze większych kretynów. Wywaliłem ich wstrzymując dużą część należności. Rozebrałem cały dach i po poprawieniu więźby położyłem na nowo. W międzyczasie wyszło, na to , że dachówka jest zwichrowana. Po wezwaniu przedstawiciela producenta wymieniono 1/5 partii. Okazało się jednak, że cała partia była krzywa i pokrycie jest nieszczelne. Też zastanawiałem się czy nie machnąć ręką. Ale właśnie patrzeć nie mogłem na te odstające krawędzie, więc poszło na noże z producentem. W efekcie od poniedziałku rozbieram dach na jego koszt ponownie, kładąc zakwalifikowane do wymiany pozostałe 4/5 dachówek. Jaka moja rada - jeśli wiesz , że będzie cię to denerwowało i wiesz, że to wygląda źle to nie odpuszczaj. Nie ulegaj zniechęceniu i zmęczeniu. Podejmij radykalne kroki. Jeśli masz pisemną umowę wezwij na piśmie, czy nawet wpisz tylko do dziennnika (z potwierdzeniem przez szefa ekipy) wyznaczając datę wykonania poprawek i zagroź, że zatrudnisz na ich koszt inną ekipę. Jeśli nie pomoże to tak właśnie zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 12.11.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Nie zapłacić nic do czasu aż dach będzie taki jak w projekcie.O tym, że ma byc wykonany schludnie i zgodnie ze sztuką nie wspominam... A jeśli ekipa tego nie che robić, to nalezy im wyznaczyć 14 dni na podjęcie pracy i dokonanie poprawek.W przeciwnym wypadku brac inna ekipe i zaplacic jej z pieniazkow tej pierwszej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 12.11.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Dziś wypisałam im wszystkie usterki - właściwie to nie ma rzeczy, które sa do końca dobrze zrobione. Napisałam, że mają być usunięte do zgłoszenia do odbioru dachu. Ciągle im leci kara za opóźnienie. A żeby było jeszcze ciekawiej to dziś stwierdziłam, że brak jest piły łańcuchowej na budowie (była jeszcze 3 dni temu) a klucz mają tylko oni i my. Dziś wymieniłam wkladke i zamykam dom przy wyjezdzie, ale piła poszla w cholerę. Mam szczerze dosc. Ile jeszcze dac im czasu na poprawki (mieli skonczyc miesiąc temu).Czy ktoś ma tresc pisma jakie pisze się skłądając wymówienie umowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.11.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 ..........Nie chce mi się już na nich patrzec i zastanawiam się nad przyjęciem nieestetycznie wykonanej roboty kosztem obniżenia ich wynagrodzenia. O jakiej części można rozmawiać przy tego typu zaniedbaniach ? Są dwie szkoły ..... - albo wtrzucić ich na "zbita buzię" i nawet dołożyć wynagrodznia innej ekipie za robiórkę położonego przez partaczy dachu i zrobienie przekładki (tak ja zrobiłem - pisałem o tym w innym wątku) - albo przyjąć ich pracę płacąc ekipie obniżone wynagrodzenie. Wówczas przez wiele lat za każdym razem gdy popatrzysz na swój piękny dom (tak oceniam projekt widoczny w Twoim profilu) gdy spojrzysz na spartaczony dach to z uśmiechem za każdym razem pomyślisz... dach jest spartaczony ale zaoszczędziłam na nim 1250 złotych .... Zastanów się czy ta ekipa jest w stanie prawidłowo wykonać swoją pracę... czy ich to przypadkiem nie przerasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 16.11.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Wywal ich na zbity pysk i 0 zapłaty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.11.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Napisz, że w związku z opóźnieniem wyznaczasz im nieprzekraczalny termin X dni na dokończenie wszystkiego i poprawienie zgodnie z przekazanym spisem usterek (dodatkowo załącz ten spis jeszcze raz) , pod rygorem natychmiastowego odstąpienia od umowy. Jak minie to x dni, dajesz drugie pismo, że zgodnie z poprzednim pismem odstępujesz od umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 16.11.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 tak tez zamierzam zrobic. A co jesli ich przedstawiciel nie będzie chcial się pokazac na odbiorze ? czy wystarczy ze z kierownikiem sie podpiszemy ze nie zostalo to naprawione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 25.11.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 I nie zapomnij o zdjęciach z autoryzacją kierownika. Żeby się panom za pół roku, gdy już wykonasz poprawki z inną firmą, nie przypomniało że coś im zalegasz za pięknie zbudowany dach. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 26.11.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 tak tez zamierzam zrobic. A co jesli ich przedstawiciel nie będzie chcial się pokazac na odbiorze ? czy wystarczy ze z kierownikiem sie podpiszemy ze nie zostalo to naprawione ? Taki protokół podpisany przez kierownika jest ważnym dowodem. A jak inna firma będzie poprawiać dach - to tylko na fakturę, to też dowód ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 26.11.2004 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Spisalismy protokol podpisany przez inwestora, wykonawce i kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts