jacogi 10.05.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Witam, mam komin systemowy z przewodem dymowym i wentylacyjnym. Na szczycie jest nasada betonowa. Dekarz chce obudować komin (też od góry)blachą, a z uwagi na to, że nasada jest ok 5 cm szersza i dłuższa od wymiarów komina, to po obudowaniu między blachą a ścianami komina będzie przestrzeń. Mam obawy czy tam nie nastąpi skraplanie się wody. Czy ewentualne wypełnienie tej przestrzeni wełną lub styropianem zapobiegnie temu skraplaniu. Proszę o jak najszybszą odpowiedź, jutro dekarz ma zacząć robotę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Witam, mam komin systemowy z przewodem dymowym i wentylacyjnym. Na szczycie jest nasada betonowa. Dekarz chce obudować komin (też od góry)blachą, a z uwagi na to, że nasada jest ok 5 cm szersza i dłuższa od wymiarów komina, to po obudowaniu między blachą a ścianami komina będzie przestrzeń. Mam obawy czy tam nie nastąpi skraplanie się wody. Czy ewentualne wypełnienie tej przestrzeni wełną lub styropianem zapobiegnie temu skraplaniu. Proszę o jak najszybszą odpowiedź, jutro dekarz ma zacząć robotę. Pozdrawiam.Ważne, by dekarz nie był idiotą (styropian tez jest materiałem palnym).....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 10.05.2020 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Dziękuję za zainteresowanie tematem, ale bardziej chodzi mi o problem skraplania się wody w tej przestrzeni która powstanie między bokiem komina a blachą obudowy, Czy lepiej będzie jak obuduje blachą tylko boki (górą przykrywa systemowa betonowa czapa) - wtedy nie będzie tam pustki i problem skraplania się nie powinien występować. Czy dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Moim zdaniem za dużo kombinujesz. Nawet jak tam się skrapla, pod każda blachą na dachu powinno być coś co wyłapuje tą wilgoć. Oczywiście tradycyjne dechy i papa, są o niebo pewniejsze od wszelkiej maści folii (lub partactwa foliowych instalatorów). Nie namawiam oczywiście do obijania komina dechami i oklejania papą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 11.05.2020 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 OK, będzie tak jak napisałem, czyli blacha tylko z boku. Jeszcze jedno, bo różnie piszą.. Czy ocieplać komin, jeżeli jest wata dookoła całego wkładu ceramicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.05.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Dodatkowe ocieplanie komina, pomaga jak umarłemu kadzidło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 11.05.2020 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 I to miód na moje rany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts