Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o izolacje fundamentu.

danielon

Recommended Posts

Witam serdecznie. We wrześniu planujemy z żoną zacząć budowę domu. Na działce pod planowanym domem po wykonaniu badań geologicznych wyszło że w pierwszym odwiercie lustro wody jest na 100cm a w drugim na 70cm(mam nadzieję że przy panującej suszy i małych opadach tej wody w wykopach nie będzie na czas prac ziemnych) Woda gruntowa nie występuję cały rok tylko okresowo ponieważ na głębokości 270cm zaczyna się warstwa gliny. Na początku myślałem żeby fundament zagruntować dysperbitem i zrobić dwie warstwy, ale poszperałem w necie i teraz nie jestem pewien czy to nie za mało. Myślałem o gruncie i naniesieniu masy bitumicznej na około 4mm. Na pewno to droższa zabawa, ale fundament jest najważniejszy. Moje pytania tutaj:

1. taką masę nakładać od zewnątrz i od wewnątrz budynku, prawda?

2. w niektórych systemach zalecają wtopić siatkę zbrojącą - czy zrobić tak?

3. masę bitumiczną i grunt jakiej firmy polecalibyście? produkty izohan czy tytan są ok?czy polecalibyście inne?

Pozdrawiam

zapomniałbym o papie na izolację poziomą ław fundamentowych:

znalazłem Papa zgrzewalna podkład. MATIZOL PV 250 S52

Papa zgrzewalna podkład. IZOLMAT PLAN PYE PV250 S5

czy te papy byłyby dobrym rozwiązaniem ? troche różnią się parametrami siły rozciągania i wydłyżeniem.

Edytowane przez danielon

Kolega ma racje. Ścianę należałoby zarapować lub chociaż zadbać i pełne fugi na ścianie fundamentowej. W głębsze otwory każda masa będzie gorzej wchodzi a co za tym idzie uszczelniała.

Odnośnie dysperbitu. Ponad miesiąc temu byłem u kuzyna, który malował dysperbitem siatkę z klejem, która była położona na XPE-sie w domu, w którym teraz mieszka (dom budowała samotna inwestorka:P, się chłop ostawił:p) Całą tą izolacje nakładam w ubiegłym roku chyba w sierpniu. Niestety, teraz dysperbitu ze świecą szukać. Mało tego, dysperbit był podkładem a na to kładł masę producenta którego nazwę podajesz wyżej. Kompletna nazwa na priv. Naprawdę słabo to wygląda, może głębiej w ziemi jest a na styku z poziomem gruntu go nie widać.

Dlatego ja zdecydowałem się na środki z firmy na I.... . Można powiedzieć, że cały system składa się z dwóch środków. Ważną rzeczą jest to, że po nałożeniu trzeba odczekać chyba 72h żeby rozpuszczalniki wyparowały. Wszystko do przeczytania w instrukcji. Jest nawet filmik na youtubie jak ładnie ta masa pracuje nawet przy uszkodzeniu fundamentu.

Moje warunki gruntowe są bardzo podobne do Twoich. W lutym kiedy trochę padało woda pojawiała się na głębokości 140cm, bywało, ze wychodziła już na 100mm, gleba to piach.