Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytałam już wiele postów na forum na temat kredytów i jestem już na 99% zdecydowana na PKO BP. Jeśli ktoś ostatnio brał kredyt w tym banku bardzo proszę o informacje. Nie mogę też zdecydować się czy brac w PLN czy we Frankach. Pan z banku radzi mi zebym wzięła w złotówkach a potem zrobiła przewalutowanie na franki bo to nic wtedy nie kosztuje, ale ja myślę o tym ze mam konto walutowe w banku i wolałabym robić autospłatę z tego konta jak już a nie żeby bank przeliczał mi po swoim kursie. No i jestem zakręcona równo tymi wszystkimi wątpliwościami.Również proszę tych którzy mają doświadczenia w tej sprawie o radę.Max. chcę kredyt na 10 lat z możliwością wcześniejszej spłaty bez prowizji. Od czego zalezy oprocentowanie. Czy tylko od wkładu własnego czy też czasu spłaty?Jak duze sa wszystkie opłaty manipulacyjne uz w trakcie spłacania?Co jest lepsze: równe raty czy malejące? itd.Za wszystkie rady serdeczne dzięki

Pan z banku radzi mi zebym wzięła w złotówkach a potem zrobiła przewalutowanie na franki bo to nic wtedy nie kosztuje,

pan mówi nieprawdę - to są ogromne różnice, tylko pozornie nic nie kosztuje - mnóstwo kasy przy przewalutowaniu traci się na kursach - z tego tytułu bank ma potężny zysk na tzw pozycji wymiany - zobacz w bilansie (pewnie wisu gdzieś na ścianie w oddziale albo w jakiejś publikacji)

I wariant ze spłatą w walucie to bardzo dobry pomysł - inaczej bank sporo zarabia a ty duzo tracisz - spłata kredytu i wypłata (uruchomienie) dla ciebie to dwa różne kursy - zawsze jest przeliczenie PLN/waluta i odwrotnie

• 7 months później...