adam_mk 16.06.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Ja bym to pompował nie 5 godzin a 5 dni! Non-stop.Aż woda zacznie płynąć czysta.Nie masz do spompowania tej studni jakiejś wydajniejszej pompy?Mnie się wydaje, że trzeba ostro szarpnąć z tej studni, aby potem przy normalnym wydatku mułek się nie podnosił. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhorowic 17.06.2020 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Ani mnie tam nie ma cały tydzień - jestem tylko w soboty, ani też nie mam lepszej pompy. Z tym drugim może by się dało załatwić od studniarza co wiercił, o tyle z tym pierwszym to z urlopem byłby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.06.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ja bym to pompował nie 5 godzin a 5 dni! Non-stop. Aż woda zacznie płynąć czysta. Nie masz do spompowania tej studni jakiejś wydajniejszej pompy? Mnie się wydaje, że trzeba ostro szarpnąć z tej studni, aby potem przy normalnym wydatku mułek się nie podnosił. Adam M. Nie zacznie płynąć czysta. Pompowanie oczyszczające prawidłowo zbudowanej i zabezpieczonej/odizolowanej studni, czerpiącej wody z dobrej warstwy wodonośnej, trwa 12-24h. Czysta wizulanie woda to leci już po 30 minutach po wypomowaniu syfu pozostałego z wiercenia. Ta studnia jest ewidentnie albo zakońćzona w złej warstwi wodonośnej, albo źle odcięta od jakiejś gliniastej/ilastej warstwy ponad nią. względnie małą wydajność studni (2.5m3/h) nie sugeruje wydajnej żwirowej warstwy wodonośnej. Nie da się też w takiej sytuacji zastosować mocniejszej pompy. Jak na moje boje ze studnią, to jest do ponownego wiercenia, z tej nic nie będzie. Ja ze swojej studni wypomwałem przez 10 lat "troszkę" wody, i na żadnym filtrze nie widziałem nigdy żadnego mułu, żwirku czy czegokolwiek takiego. Sąsiad z czymś takim walczył. Pompował pare tygodnie. Górkę mułu usypał, 2 pompy zatarł. Nowa studnia 4m dalej i 3m głębiej i o ile wiem, żadnych problemów. A wody leje dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts