Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo brudna woda w studni głębinowej

rhorowic

Recommended Posts

Ja bym to pompował nie 5 godzin a 5 dni! Non-stop.

Aż woda zacznie płynąć czysta.

Nie masz do spompowania tej studni jakiejś wydajniejszej pompy?

Mnie się wydaje, że trzeba ostro szarpnąć z tej studni, aby potem przy normalnym wydatku mułek się nie podnosił.

Adam M.

Ja bym to pompował nie 5 godzin a 5 dni! Non-stop.

Aż woda zacznie płynąć czysta.

Nie masz do spompowania tej studni jakiejś wydajniejszej pompy?

Mnie się wydaje, że trzeba ostro szarpnąć z tej studni, aby potem przy normalnym wydatku mułek się nie podnosił.

Adam M.

Nie zacznie płynąć czysta. Pompowanie oczyszczające prawidłowo zbudowanej i zabezpieczonej/odizolowanej studni, czerpiącej wody z dobrej warstwy wodonośnej, trwa 12-24h. Czysta wizulanie woda to leci już po 30 minutach po wypomowaniu syfu pozostałego z wiercenia. Ta studnia jest ewidentnie albo zakońćzona w złej warstwi wodonośnej, albo źle odcięta od jakiejś gliniastej/ilastej warstwy ponad nią. względnie małą wydajność studni (2.5m3/h) nie sugeruje wydajnej żwirowej warstwy wodonośnej. Nie da się też w takiej sytuacji zastosować mocniejszej pompy. Jak na moje boje ze studnią, to jest do ponownego wiercenia, z tej nic nie będzie. Ja ze swojej studni wypomwałem przez 10 lat "troszkę" wody, i na żadnym filtrze nie widziałem nigdy żadnego mułu, żwirku czy czegokolwiek takiego. Sąsiad z czymś takim walczył. Pompował pare tygodnie. Górkę mułu usypał, 2 pompy zatarł. Nowa studnia 4m dalej i 3m głębiej i o ile wiem, żadnych problemów. A wody leje dużo.