Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki betonowe jako podmurowka / osiadający dom

Zb1407

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam problem z osiadającym domkiem drewnianym.

Teren ROD. Domek 7x5 posadowiony na 24 bloczkach betonowych.

Domek z poddaszem użytkowym o powierzchni 68 m2. Wysokość w szczycie 5,3.

Ściany o grubośći 10 cm. Ściany wykończone GK bez konstrukcji tylko do konstrukcji drewnianych. W części środkowej komin do kozy posadowiony na solidnej ławie.

I teraz opiszę swój kłopot.

Od pewnego czasu ściany GK na poddaszu i na dole zaczęły pękać. Następny fachowiec na parterze położył nowe GK ale na konstrukcji. I zobaczył też pewne niepokojące sprawy.

Mianowicie podłoga ucieka/opada od lawy na komin na boki. Czyli lawa kominkowa jest równo i wyzej niż odloga przy ścianach domu, opada w dół. Różnica poziomów miedzy ława a poziomem podlogi przy ścianie wynosi 4 cm. Czyli dom zaczął osiadać.

W momencie budowy domku 5 - 6 lat temu teren był lekko podmokły. Dodatkowo po zakończeniu budowy przez 3 miesiace ciagle padal deszcz i na dzialce byla woda po kostki. Na moje watpliwosci co do posadowienia domku na bloczkach majster stierdzil że jest to wystarczające.

I teraz moje pytanie.

Czy można podnieść boki domu i wyrównać dzięki temu poziom podłogi na parterze. Czy znacie kogoś kto wykonał by taką pracę ? Okolice Mszczonowa.

Czy osadzenie domku w ziemi już się zakończyło, nic nie ruszać i żyć z tą opadajaca podłogą?

W jaki sposób zabezpieczyć dom przed osiadaniem?

Jakie zagrożenia jeszcze są możliwe w tej sytuacji?

Pozdrawiam

Zbyszek