Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne i nie wywiązujący się z umowy ZE

Sapcia00

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam problem i proszę o poradę.

Jesteśmy z mężem w trakcie budowy domu jednorodzinnego, obecnie mam fundamenty, w tym roku chcieliśmy dociągnąć do SSZ. Jesteśmy objęci planem zagospodarowania, który uwzględnia e.elektryczna. Podpisaliśmy umowę z ZE (PGE) o przyłącze, które miałoby zostać wykonane do 23.07.2020 r (umowa 1,5 roku). Przy podpisywaniu umowy zapewniano nas, że to kwestia 0,5 roku. Ostatnio mąż dzwonił do PGE z pytaniem, kiedy możemy spodziewać skrzynki i otrzymał odpowiedź, że nie będzie jej w terminie, oczywiście nie z ich winy, bo trzeba doprojektować sieć i transformator, a projektantowi dali czas do końca roku. Jeśli się wyrobi, to ogłoszą przetarg i może wykonają nam przyłącze w przyszłym roku (a może nie).

Pewnie PGE będzie chciało aneksowac i wiem, że jeśli aneksujemy umowę, to nic nie ugramy od PGE. Z drugiej strony zależy nam na czasie, bo praca na agregacie kosztuje i wodę też planowaliśmy pompować ze studni póki co.

Co możemy w tej sytuacji zrobić, aby jak najmniej stracić? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Ja bym nie podpisywał przede wszystkim niczego co przyślą do podpisania.

Sam czekam już 14 miesięcy na prąd (tauron). Jeśli będzie blisko 18msc i dalej nie będzie skrzynki to mój prawnik na pewno napisze jakieś pismo bo mnie tylko zbywają. Wiem tylko tyle że przynajmniej wyszło to już z tauronu do ich podwykonawcy.

Niech radca prawny w Twoim imieniu napisze tam pismo bo przecież nie wywiązali się z umowy.

Edytowane przez boconek03