Daniel. 12.05.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Witam, Po skuciu tynku okazało się że okna plastikowe w części uszczelnione są gazetami zamiast pianki lub po prostu pustka, uzupełniłem braki nową pianką. Ściana będzie tynkowana na nowo tynkiem cementowo wapiennym nakładanym ręcznie. Natomiast mam wątpliwości co do sposobu wykończenia w około okna ponieważ sam otwór okienny jest 5 cm do 9 cm większy od okna. Czym najlepiej uzupełnić wolną przestrzeń, jak wykończyć okno od wewnątrz? Edytowane 12 Maja 2020 przez Daniel. Brak zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.05.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Luzy faktycznie wyglądają na duże. W takiej sytuacji tak się robi, ale powinno być zastosowane odpowiednie poszerzenie okienne (bo sporo kosztuje). Druga opcja - zmniejszenie otworu przed montażem. Widzę też, że Twoje okno jest stare (ze 20lat?) bo sposób okuwania skrzydła prawego (rozwiernego) to prototyp dawno zastąpiony lepszymi rozwiązaniami. Nie rozważałeś wymiany tego okna na nowsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel. 13.05.2020 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Dziękuję za informację. Niestety budżet remontu za mały na wymianę wszystkich okien w mieszkaniu. Mam jeszcze pytanie co do wykończenia spaletu od wewnątrz, wcześniej było nałożone bardzo grubo tynku.. Może lepiej wykleić całość na około mireralnymi płytami izolacyjnymi Multipor a potem kątowniki w około i tynk 2cm? Albo najpierw cienko tynk na to kleić styropian i płyty GK? Ewentualnie trzecia opcja to klejenie do ściany płyt ultranent a potem oczywiście narożniki i szpachlowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 W sprawie wykończenia nie pomogę. Blisko okna, ale to jednak nie ta branża Widzisz jak robią okniarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel. 13.05.2020 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Niestety, uszczelnienie z gazet i odpadający tynk to słaby pomysł. Teraz zastanawiam się jak to obrobić wewnątrz przed ponownym tynkowaniem. Może są jakieś gotowe systemy, tylko jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Tak, profile stalowe + karton gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel. 14.05.2020 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Dziękuję za informację, pewnie między profilami można by dodatkowo dać ocieplenie. Tylko zastanawia mnie czy w obecnej sytuacji skoro cała ściana itak będzie tynkowana jest sens dawać zabudowy w około okien. Ktoś poradził mi też aby nakleić styropian potem siatka i szpachlowanie.. Szukam też informacji na temat płyt izolacyjnych Multipor lub podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.05.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 A szukaj.. powtarzasz się. Ja takie wynalazki uważam za przerost formy nad treścią. Od początku chcesz tego użyć - zrób to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts