Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare okna, nowy tynk..

Recommended Posts

Witam,

Po skuciu tynku okazało się że okna plastikowe w części uszczelnione są gazetami zamiast pianki lub po prostu pustka, uzupełniłem braki nową pianką.

Ściana będzie tynkowana na nowo tynkiem cementowo wapiennym nakładanym ręcznie. Natomiast mam wątpliwości co do sposobu

wykończenia w około okna ponieważ sam otwór okienny jest 5 cm do 9 cm większy od okna. Czym najlepiej uzupełnić wolną przestrzeń, jak wykończyć okno od wewnątrz?okno.jpg

Edytowane przez Daniel.
Brak zdjęcia

Luzy faktycznie wyglądają na duże. W takiej sytuacji tak się robi, ale powinno być zastosowane odpowiednie poszerzenie okienne (bo sporo kosztuje).

Druga opcja - zmniejszenie otworu przed montażem.

Widzę też, że Twoje okno jest stare (ze 20lat?) bo sposób okuwania skrzydła prawego (rozwiernego) to prototyp dawno zastąpiony lepszymi rozwiązaniami.

Nie rozważałeś wymiany tego okna na nowsze?

Dziękuję za informację. Niestety budżet remontu za mały na wymianę wszystkich okien w mieszkaniu. Mam jeszcze pytanie co do wykończenia spaletu od wewnątrz, wcześniej było nałożone bardzo grubo tynku..

Może lepiej wykleić całość na około mireralnymi płytami izolacyjnymi Multipor a potem kątowniki w około i tynk 2cm? Albo najpierw cienko tynk na to kleić styropian i płyty GK? Ewentualnie trzecia opcja to klejenie do ściany płyt ultranent a potem oczywiście narożniki i szpachlowanie?

Dziękuję za informację, pewnie między profilami można by dodatkowo dać ocieplenie. Tylko zastanawia mnie czy w obecnej sytuacji skoro cała ściana itak będzie tynkowana jest sens dawać zabudowy w około okien. Ktoś poradził mi też aby nakleić styropian potem siatka i szpachlowanie.. Szukam też informacji na temat płyt izolacyjnych Multipor lub podobnych.