damian93r 13.05.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Witam,Może ktoś miał podobny problem i będzie w stanie pomóc.Otóż dostałem decyzje o warunkach zabudowy dla mojej działki. Dokument otrzymałem na początku marca. Jak wiadomo aby warunki były ostateczne nikt z sąsiadujących właścicieli nieruchomości nie może wnieść sprzeciwu przez 14 dni od daty otrzymania pisma.I tu jest problem.Okazało się że warunki nie mogą być uznane za ostateczne ponieważ rząd w „Tarczy 2.0” wprowadził zapis o zawieszeniu biegu postępowań administracyjnych.Rozmawiałem z urzędem miasta i Pani powiedziała że zabrakło mi 2 dni aby warunki zabudowy się uprawomocniły. Jedynym rozwiązaniem jest uzyskanie podpisu sąsiadów że nikt nie wnosi sprzeciwu, inaczej trzeba będzie czekać aż rząd zniesie ograniczenia. Kłopot w tym że jeden z sąsiadów mieszka za granicą i nie ma z nim żadnego kontaktu.Co można zrobić w tej sytuacji? Czy można jakoś wymusić na urzędzie „podbicie” warunków? Proszę o pomoc bo jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.05.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Wątpię, że coś wskórasz. Mam to samo przy podziale, nie może się uprawomocnić przez ten durny zapis. Tylko u mnie załatwione w gminie, zrzekłem się prawa do odwołania, dwa kwitki więcej dostarczone i załatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian93r 13.05.2020 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 A jak się ma do tego ustawa z dnia 16 kwietnia 2020?Mówi ona:w art. 15zzs:a) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:„2a. Wstrzymanie rozpoczęcia i zawieszenie biegu terminów, o których mowa w ust. 1, nie dotyczy terminów:1) opiniowania i uzgadniania projektu studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, projektu planu miejscowego oraz projektu uchwały ustalającej zasady i warunki sytuowania obiektów małej architektury, tablic reklamowych i urządzeń reklamowych oraz ogrodzeń, ich gabaryty, standardy jakościowe oraz rodzaje materiałów budowlanych, z jakich mogą być wykonane, przez organy, o których mowa odpowiednio w art. 11 pkt 5, art. 17 pkt 6, art. 37b ust. 2 pkt 3–7 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;2) opiniowania projektu gminnego programu rewitalizacji przez organy, o których mowa w art. 17 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o rewitalizacji (Dz. U. z 2018 r. poz. 1398 oraz z 2019 r. poz. 730, 1696 i 2020);3) o których mowa w art. 11 pkt 1, art. 17 pkt 1 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;4) wydania decyzji, o których mowa w art. 59 ust. 1–2a ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;Punkt 4 odnośni się właśnie do wydawania decyzji o warunkach zabudowy.Czy przypadkiem bieg tych postępowań nie jest już „odmrożony”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts