Kondensat 14.05.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Witam W nowo budowanym domu jednorodzinnym planowana jest klimatyzacja w postaci multisplita.Niestety instalacja kanalizacyjna jest znacznie oddalona od pomieszczeń w których będą jednostki wewn.oraz od samej jednostki zewn.która będzie zlokalizowana na balkonie.Jakieś sprawdzone antykoncepcje;) "odprowadzenia się " odprowadzenia skroplin od powiedzmy dwóch,trzech jednostek wewn.i jednostki zewnętrznej? Dziękuję za porady Edytowane 31 Maja 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.05.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Jednostka zewnętrzna produkuje skropliny wyłącznie gdy jednostki wewnętrzne grzeją - jeśli ta funkcja nie będzie nadmiernie używana, nie masz co martwić się skroplinami z jednostki zewnętrznej.Z jednostki zewnętrznej, skropliny najlepiej odprowadzić na tacę i do rynny lub do drenażu pod jednostką. W przypadku jednostek wewnętrznych, za wszelką cenę zrób do nich kanalizację.Nie ma innych NIEZAWODNYCH rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 15.05.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 John,Planując instalacje na nieużytkowym poddaszu w kanałówce muszę mieć pompkę?Rozważam kanałówkę do 3 sypialni i niezależnego splita w salonie. Chcę uniknąć pompki ale grawitacyjnie nie mam jak odprowadzić skroplin.Jestem laikiem niestety , rozeznaję temat,,,Dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.05.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Naprawdę nie ma takiej opcji, by kanałówkę umieścić w pobliżu pionu kanalizacyjnego?Pompka działa.Ale lubi paść w najmniej oczekiwanym momencie.W przypadku splta masz zalaną ścianę.W przypadku kanałówki masz zalane wszystko pod klimatyzatorem. Gdybym był zmuszony do pompki, instalował bym ją w miejscu łatwo dostępnym i wybrałbym coś znanego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 30.05.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) planuję w przyszłości zainstalować klimatyzację i przewiduję jednostkę wewnętrzną na ścianie, za którą jest łazienka, jeszcze nie zrobiona, ale niedługo będzie. Póki mogę chciałem więc przeciągnąć sobie przez tę scianę do kanalizacji w łazience odpływ kondensatu. W jakiej odległości od sufitu sugerowałbyś wyprowadzić ze ściany rurkę odpływu? Edytowane 30 Maja 2020 przez mibas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.05.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Pół metra od sufitu.Po drodze nie zapomnij o syfonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 01.06.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 ślicznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts