matius01 15.05.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Witam znawców, Panowie przygotowuje się do wykonania 2 pasów wjazdowych do garażu. Początkowo miałem wykonać calisty wjazd na szerokość około 2,5-3,0m, ale nie chciałem całkowicie zrezygnować z zieleni i zmieniłem zdanie. Wykonam 2 pasy o szerokości ok. 60cm i o długości 25m. W środku będzie pas trawy, a od strony muru (sąsiada) jakaś wąska rabatka o wymiarach 0,8m x 25,0m. I teraz pytanie czy dobrze robię i myślę.Robię wykopy o głębokości 40cm. Na spód planuje dać ok 5cm piasku, na to ok. 10-12cm tłucznia z klincem. Kolejnym krokiem będzie zagęszczenie podbudowy i położenie 4pasow obrzeży na suchym betonie. Po obsadzeniu krawężników chciałbym zasypać je 15cm pospółką, następnie zagęścić i docelowo pod kostkę dać już hazyt. Co myślicie o tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.05.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Będzie ładnie, trwale i estetycznie. Nie widzę potrzeby, aby coś zmieniać - obrzeża będą trzymały Twoją "konstrukcję" w ryzach - Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 16.05.2020 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Dziękuję CityMatik, W mojej okolicy często używa się kamienia wapiennego na podbudowę, czy mogę również rozważyć danie takiego kamienia, czy raczej celować w tłuczeń? Pod krawężnikami nie będzie za dużo podbudowy, podejrzewam, że łącznie z piaskiem to ok 15cm... Myślałem tutaj o daniu kruszywa (tłucznia) o uziarnieniu 18-32mm. Mam obawy, że większych ziaren nie uda mi się dobrze zagęścić na tak wąskim pasku - 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 16.05.2020 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) Mam problem z dodaniem załącznika, więc wkleje link do zdjęcia. Na zdjęciu widoczny jest gotowy jeden pas. Juz się zabrałem za kolejny i możliwe, że w niedzielę będzie wszystko przygotowane do wsypania kruszywa i zagęszczania. https://images89.fotosik.pl/365/226079d7cea72611med.jpg Edytowane 16 Maja 2020 przez matius01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2020 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Wiesz dobrze, że podbudowy z wapienia(a to ogólne pojęcie) się nie stosuje, to chyba jest raczej kruszony dolomit, wiem, że to też skała wapienna, ale o innej gęstości i dla aut osobowych w zupełności się sprawdzi.To na zdjęciu widać że jest płytkie, ale patrząc do wys kostki to jest ok na Twoje warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 16.05.2020 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Raczej zostanę przy tłuczniu. Niestety nie będę w stanie zweryfikować pochodzenia tego kamienia wapiennego, okresu z którego pochodzi jak też jego jakości Wykop może wydawać się płytki, ale do sznurka jest całe 40-42cm nie byłoby wielkiego problemu podkopać go do 50cm, ale to chyba będzie już za dużo jak na wjazd do garażu dla auta osobowego. Mam nadzieję, że podołam sam temu zadaniu Pochwałę się jeszcze. Płot z płyt betonowych, który jest widoczny na zdjęciu, również robiłem sam. 2 tygodnie już stoi i wygląda bardzo dobrze może z kostką będzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2020 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Tylko pamiętaj najpierw obrzeże i jak się ustabilizuje to wypełnienie, bo wszystko Ci się "rozjedzie" I od razu nie korzystaj pozwól aby wszystko związało.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts