tompatrz 16.05.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Witajcie, W tym roku zamieniam mój piec na miał na pompę ciepła powietrze-woda - panasonic t-cap. Niestety w całym domu jest instalacja grzejnikowa,ale mniejsza o to. Jak to jest z termostatem pokojowym do pompy ? W każdym pomieszczeniu na grzejnikach mam głowice termostatyczne. Czy w moim przypadku będzie miał on w ogóle sens. Co w przypadki gdy termostat wyłączy pompę ? Nie załączy się ona dopoki w tym pomieszczeniu nie spadnie temperatura a reszta w tym czasie sie zacznie nawet wychładzać? Czy pompa będzie i tak się załączała wg odpowiedniej krzywej? Pompa wg krzywej włącza się gdy spadnie temperatura na powrocie o odpowiednią ilość stopni? Z góry dziękuje za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 16.05.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Nie musisz mieć termostatu. Jeśli musisz mieć to zasada jest zawsze taka, by w pomieszczeniu nie było głowicy.Jak termostat wyłączy to nie będzie pompa działać aż do inicjacji przez termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.05.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Masz kilka termostatów na grzejnikach i chcesz z nich zrezygonować i zamontować jeden. Mało sensowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 16.05.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 No właśnie nie chce. One wszystkie zostają i to one maja regulować temperaturę ww poszczególnych pomieszczeniach. Więc zapytałem na forum jak to w zasadzie działa to sterowanie krzywej przez piec , kiedy sie załącza pompa aby podgrzać wodę, jest czujnik na temp powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.05.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 W tym roku zamieniam mój piec na miał na pompę ciepła powietrze-woda - panasonic t-cap. Niestety w całym domu jest instalacja grzejnikowa,ale mniejsza o to. Przy ogrzewaniu grzejnikowym; - nie ma możliwości magazynowania ciepła, - będziesz zmuszony grzać raczej całodobowo, Dlatego, pompa powinna być szyta na miarę; - warto wykonać profesjonalne OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.05.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Musi być bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 16.05.2020 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Musi być bufor Myślisz o jakimś bardzo dużym buforze czy tylko takim do defrostów pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.05.2020 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Warto poczytać temat;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 POMPA CIEPŁA i grzejniki - zużycie energii ,Im bardziej przewymiarujesz grzejniki tym bardziej z temperaturą zasilania zbliżysz się do temperatury zasilania podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 17.05.2020 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Warto poczytać temat; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 POMPA CIEPŁA i grzejniki - zużycie energii , Im bardziej przewymiarujesz grzejniki tym bardziej z temperaturą zasilania zbliżysz się do temperatury zasilania podłogówki Czytałem już ten temat. Niektórzy maja tam całkiem ciekawe wyniki. Grzejników póki co nie bedę wymieniał, okaże się w sezonie gdzie jest problem dogrzać. Mam na grzejnikach termostaty często były one zimne bo w domu było ciepło mimo temp na piecu ok 55 - 60 st. Dom jest dobrze ocieplony. Mam PV na dachu więc to kosztu sporo mi raczej zredukuje. Początkowo miał być piec indukcyjny ale 1/1 to drogo wychoddzi. Miał kosztować ok 20 tys, a PC mnie też koło tego wyniesie po dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.05.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Czytałem już ten temat. 1/ Konieczny profesjonalny OZC budynku, 2/ Określenie mocy istniejących grzejników dla temperatur 45 C/35 C, 3/ Określenie/pomiar ilości zładu wodnego w instalacji grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.05.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Myślisz o jakimś bardzo dużym buforze czy tylko takim do defrostów pompy? Do defrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts