Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie termostatem pokojowym, czy jest sens

tompatrz

Recommended Posts

Witajcie,

W tym roku zamieniam mój piec na miał na pompę ciepła powietrze-woda - panasonic t-cap.

Niestety w całym domu jest instalacja grzejnikowa,ale mniejsza o to.

Jak to jest z termostatem pokojowym do pompy ? W każdym pomieszczeniu na grzejnikach mam głowice termostatyczne. Czy w moim przypadku będzie miał on w ogóle sens. Co w przypadki gdy termostat wyłączy pompę ? Nie załączy się ona dopoki w tym pomieszczeniu nie spadnie temperatura a reszta w tym czasie sie zacznie nawet wychładzać? Czy pompa będzie i tak się załączała wg odpowiedniej krzywej?

Pompa wg krzywej włącza się gdy spadnie temperatura na powrocie o odpowiednią ilość stopni?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

W tym roku zamieniam mój piec na miał na pompę ciepła

powietrze-woda - panasonic t-cap.

Niestety w całym domu jest instalacja grzejnikowa,ale mniejsza o to.

Przy ogrzewaniu grzejnikowym;

- nie ma możliwości magazynowania ciepła,

- będziesz zmuszony grzać raczej całodobowo,

Dlatego, pompa powinna być szyta na miarę;

- warto wykonać profesjonalne OZC budynku

Warto poczytać temat;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9

POMPA CIEPŁA i grzejniki - zużycie energii ,

Im bardziej przewymiarujesz grzejniki tym bardziej z temperaturą zasilania zbliżysz się do temperatury zasilania podłogówki

Warto poczytać temat;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9

POMPA CIEPŁA i grzejniki - zużycie energii ,

Im bardziej przewymiarujesz grzejniki tym bardziej z temperaturą zasilania zbliżysz się do temperatury zasilania podłogówki

Czytałem już ten temat. Niektórzy maja tam całkiem ciekawe wyniki. Grzejników póki co nie bedę wymieniał, okaże się w sezonie gdzie jest problem dogrzać. Mam na grzejnikach termostaty często były one zimne bo w domu było ciepło mimo temp na piecu ok 55 - 60 st. Dom jest dobrze ocieplony. Mam PV na dachu więc to kosztu sporo mi raczej zredukuje. Początkowo miał być piec indukcyjny ale 1/1 to drogo wychoddzi. Miał kosztować ok 20 tys, a PC mnie też koło tego wyniesie po dotacji.