Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie cokołu EPS czy XPS

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam do Was takie oto pytanie. Czy chcąc ocieplić cokół podczas robienia elewacji ( wkopywanie się w grunt +- 60 cm ) można to zrobić za pomocą takiego samego styropianu jak przy ociepleniach muru nad gruntem, czy lepiej zastosować poniżej gruntu XPS a powyżej EPS ? Grubość XPS i EPS byłaby identyczna.

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko odnośnie XPS na który się jednak zdecyduję " w strefie " cokołowej. Mianowicie czy do przyklejania XPS nadaje się Greinplast KP Klej Poliuretanowy? I rozumiem, że na XPS nakłada się siatkę jak na zwykły styro za pomocą np Carbonit Caparol ? Docelowo na to przyjdą płytki klinkierowe. Edytowane przez pablos83

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko odnośnie XPS na który się jednak zdecyduję " w strefie " cokołowej. Mianowicie czy do przyklejania XPS nadaje się Greinplast KP Klej Poliuretanowy? I rozumiem, że na XPS nakłada się siatkę jak na zwykły styro za pomocą np Carbonit Caparol ? Docelowo na to przyjdą płytki klinkierowe.

Pachnie moimi postami :)

Grein kp jest ok tylko mega drogi i szkoda go do takich celów

Carbonit niby ok....ale kurna potrafi podciągnąć na 2-3 cm a nie powinien. Moich nnam na carbonicie i takim układzie jeszcze nie ośrodki ale nie podoba mi się to że klej za tyle kasy , niby dedykowany a lekko podciąga. Testujemy teraz wersję z szlamami mineralnymi

Cicho :D

Czyli czym tak naprawdę przykleić XPS i czym umocować siatkę do XPS? :) I co to znaczy, że carbonit potrafi " podciągnąć " ? :)

kleilismy tym do tej pory: https://med-bud.pl/producent-rozny-boramax-klej-do-eps-i-xps-750ml,c1,p150,pl.html

ale teraz przerzut na ten: https://med-bud.pl/producent-rozny-szybki-pianoklej-eps-xps-50-sekund-750ml,c1,p552,pl.html

ta sama cena a ten drugi mniej prezy i krocej prezy, iwec nie odpycha tak mocno i jedna korekta po chwili wystarczy.

poza tym doskonale nam sie sprawdza ten drugi do montazu parapetow.

a Carbonit po paru latach stosowania okazuje sie ze na 2-3cm od wilgotnego ciagnie w gore. ale ciekawe ze tylko tyle - nie wiecej.

Caparol tez tego nie rozumie :) tyle dobrze :) juz pozmieniali wytyczne cokolow - na opcje ktora nie przejdzie estetycznie, a jak chcielismy kupic 4szt sockelflex wg zalecen w pazdzierniku 2019 roku - to sie okazalo ze na cala europe w fabryce w Austrii sa 2 szt :D

dobrze kombinujesz.

robimy teraz tak: siatka z klejem cementowym: czyli klej K i siatka Caparol-a (ta greinplasta jest taka sobie, a siatki mozna dosc swobodnie zamieniac)

i szlichte robimy z zaprawy I1K schodzac ta szlichta kilka cm ponizej kleju K.

materialowo wychodzi to zdecydowanie taniej niz carbonit :D

jak to dziala - jeszcze nie wiem , mam nadzieje ze bedzie ok, a jak nie bedzie kilka cokolow do poprawy :/

Dzięki za film. Tylko właśnie już sam początek podsunął mi pewne pytanie. Mianowicie cokół na zaprezentowanym filmie nie jest wykonany z klinkieru ( u mnie będzie ). Więc czy zatem ta cała koncepcja z XPS i szlamem uszczelniającym ma w ogóle sens? Rozumiem zastosowanie takiego " zabezpieczenia " cokołu gdy jest kładziony tynk, ale czy w przypadku klinkieru nie lepiej zastosować po prostu zwykłe styro? Wiem, że moje pytania i dociekliwość mogą przyprawić o ból głowy, ale tak to jest jak się jest laikiem w tych sprawach :)

Dzięki za film. Tylko właśnie już sam początek podsunął mi pewne pytanie. Mianowicie cokół na zaprezentowanym filmie nie jest wykonany z klinkieru ( u mnie będzie ). Więc czy zatem ta cała koncepcja z XPS i szlamem uszczelniającym ma w ogóle sens? Rozumiem zastosowanie takiego " zabezpieczenia " cokołu gdy jest kładziony tynk, ale czy w przypadku klinkieru nie lepiej zastosować po prostu zwykłe styro? Wiem, że moje pytania i dociekliwość mogą przyprawić o ból głowy, ale tak to jest jak się jest laikiem w tych sprawach :)

uklad taki sam. xps, klej siata+szlam + klej klasy co najmniej C2TE S1 - to wystarczy, oczywiscie gdybym ja to robil bylby klej C2TE S2 i w ukladzie pod plytke zmienilbym szlam na I2K (jest tanszy i pod plytke bylby lepszy)

Znalazłem taki temacik https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY/page17 i zainteresował mnie post 322, gdyż u mnie sytuacja wyglądałaby praktycznie tak samo

Czyli u mnie kolejność:

- XPS ( rozważam Austrotherm XPS TOP 50 SF )

- klej do siatki

- siatka

- zaprawa uszczelniająca 2K ( tylko znowu - którą konkretnie wybrać :confused: )

- klej do płytek ( może być H40 No limit Kerakoll :confused: )

- płytki

Edytowane przez pablos83

ze skrajnosci w skrajnosc :) zastanaweiales sie czy eps czy xps a teraz chcesz dac xps 500tke?

w zupelnosci 300kPa wystarczy , poza tym xps 500 bedziesz miec spory problem z dostepnoscia, do tego jeszcze cena 500tki

odnosnie szlamow i kleju do plytek

zastanow sie czy nie zrobisz sobie kuku z dostepnoscia wymyslajac za bardzo :D

Kerakoll jest calkiem spoko, masz szlam Kerakoll Aquastop 2k + H40 no limit i to zrobi robote. bedzie to stosunkowo latwo dostepne i tanie rozwiazanie.

osobiscie wole szlamy Basf-a , Greinplasta, Remmersa

Z kerakolla obecnie korzystam w zasadzie wylacznie z Geolite40 jako szpachlowki do wykonania warstw spadkowych - ten produkt stal sie wlasnie troszke koscia niezgody pomiedzy kerakollem a mna, ale to zupelnie inne story.

kleilismy tym do tej pory: https://med-bud.pl/producent-rozny-boramax-klej-do-eps-i-xps-750ml,c1,p150,pl.html

ale teraz przerzut na ten: https://med-bud.pl/producent-rozny-szybki-pianoklej-eps-xps-50-sekund-750ml,c1,p552,pl.html

ta sama cena a ten drugi mniej prezy i krocej prezy, iwec nie odpycha tak mocno i jedna korekta po chwili wystarczy.

poza tym doskonale nam sie sprawdza ten drugi do montazu parapetow.

a Carbonit po paru latach stosowania okazuje sie ze na 2-3cm od wilgotnego ciagnie w gore. ale ciekawe ze tylko tyle - nie wiecej.

Caparol tez tego nie rozumie :) tyle dobrze :) juz pozmieniali wytyczne cokolow - na opcje ktora nie przejdzie estetycznie, a jak chcielismy kupic 4szt sockelflex wg zalecen w pazdzierniku 2019 roku - to sie okazalo ze na cala europe w fabryce w Austrii sa 2 szt :D

szukam czegoś pewnego do mocowania cokołu z XPSa do sciany zaizolowanej bitumem ( tu konretnie Icopal Fundament) , co byś polecił ?

pozdrawiam

No właśnie i tutaj wychodzi brak mojego doświadczenia :D Coraz bardziej jednak skłaniam się do wersji bez kombinacji, czyli dać EPS od cokołu po dach. I zrobić tak:

- styro EPS

- klej do siatki

- siatka

- szlam Kerakoll Aquastop 2k ( lub nawet ponownie klej do siatki, bo nie wiem czy na EPS można dawać szlam :) )

- H40

- płytki

A to, że zrobię sobie kuku to pewne :) Pytanie tylko jak bardzo będzie bolało :D

No właśnie i tutaj wychodzi brak mojego doświadczenia :D Coraz bardziej jednak skłaniam się do wersji bez kombinacji, czyli dać EPS od cokołu po dach. I zrobić tak:

- styro EPS

- klej do siatki

- siatka

- szlam Kerakoll Aquastop 2k ( lub nawet ponownie klej do siatki, bo nie wiem czy na EPS można dawać szlam :) )

- H40

- płytki

A to, że zrobię sobie kuku to pewne :) Pytanie tylko jak bardzo będzie bolało :D

wal smialo... poprawki najfajniejsze

zerwie sie, przyklei jeszze raz skasuje 180% stawki wyjsciowej - dobra robota :)

kibicuje zatem niczym Zaklad Pogrzebowy A.S Bytom :D

Ale że co? :) Co w mojej koncepcji jest nie tak? To, że nie napisałem o kołkach które oczywiście zostaną zastosowane, czy jednak jest jakiś inny błąd w mojej koncepcji? :)

:stirthepot::stirthepot::stirthepot: mieszaj mieszaj :)

masz 2gi filmik