Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesadzanie drzew

zlu

Recommended Posts

Nie jest tak chyba źle, bo 4 lata temu dostałem choinkę w małym pojemniku na święta. Po świętach została przesadzona do ogrodu. Jest z rodzaju tych kłujących ostrych miała 2 metry wysokości i chyba nic nie chorowała. Rośnie pięknie do dziś.

Andrzeju miedzy PRZESADZANIEM świerków a sadzenim ich z pojemnika jest jednak pewna różnica...;)

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jatota:

Dokładnie tak, ale chyba nie kupowałeś świeżo wsadzanych do pojemnika z niby korzeniami takich choinek. Wsadzając , a nie przesadzając ziemia obsypała się i widać było jakie były korzenie. Takie nabieranie jest u mnie nagminne, że niby później można to wsadzić na działkę.

• 1 year później...

Dąb szypułkowy (ten najbardziej pospolity w Polsce) jest drzewem światłolubnym (młode drzewa dobrze znoszą zacienienie). Lubi gleby żyzne i wilgotne. Uwaga! Dąb ma korzeń głęboki, palowy. Oznacza to że przy przesadzaniu trzeba jak najgłębiej wkopać się w ziemię. Dąb o wysokości 0,5-1,5 m ma już kilka lat.

Przy okazji, sprawdź czy Twoje dęby nie są porażone mączniakiem prawdziwym (biały nalot na liściach). W mojej okolicy wszystkie dęby chorują.

To jest grzyb szkodliwy dla roślin. Trzeba z nim walczyć. Stosuje się opryski preparatami naturalnymi np. Bioczos Br, BioPlat 25EC na przemian z fungicydami np. Rubigan 12EC,Baycor 330 EC co 10 dni. Ostatnio dali mi w sklepie Amistar (mam mączniaka na różach). Nie wiem tylko czy o tej porze roku to jeszcze coś pomoże.

Tu na Forum jest wielu ekspertów w dziedzinie ogrodnictwa. Wrzuć w wyszukiwarkę hasło MĄCZNIAK, a na pewno znajdziesz wiele porad w tej sprawie.

Pozdrawiam

• 7 months później...

Czy ktos przesadzal na swoja dzialke drzewa w wyokosci ok. 10m?

Mam problem, bo tuz za granica mam slup energetyczny ok. 13m i chce go zaslonic sadzac 5 duzych drzew. Dookola rosna brzozy, wierzby i (chyba) graby, trafiaja sie tez swierki i sosny.

Czy ktos mial do czyniena z tymi wlasnie gatunkami? Czy sie przyjely? I najwazniejsze: ILE TO MOZE KOSZTOWAC, jezeli musze tez kupic drzewo? Jaka moze byc srednica pnia? Mnie sie wydaje ze ok. 30cm, ale totalnie sie na tym nie znam... Jak zrobic to najtaniej? Jestem z Wrocławia,

Kiedy przesadza sie takie duze drzewa? No i jak szybko rosna? :)

A moze ktos inaczej poradzil sobie z zaslanianiem slupa?

A moge prosic o mala podpowiedz gdzie? Bo szukalam wg. autora i wg. hasla "przesadzanie drzew" i na razie dowiedzialam sie kiedy to robic i jak to robic samodzielnie (szpadelek i do lasu) :wink:

Nie znalazlam nic o takich duzych drzewach, jak potrzebuje i kosztach... Jaki to jest rzad wielkosci? 2000? 5000? 10000?