jatoja 19.11.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Nie jest tak chyba źle, bo 4 lata temu dostałem choinkę w małym pojemniku na święta. Po świętach została przesadzona do ogrodu. Jest z rodzaju tych kłujących ostrych miała 2 metry wysokości i chyba nic nie chorowała. Rośnie pięknie do dziś. Andrzeju miedzy PRZESADZANIEM świerków a sadzenim ich z pojemnika jest jednak pewna różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 19.11.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Jatota: Dokładnie tak, ale chyba nie kupowałeś świeżo wsadzanych do pojemnika z niby korzeniami takich choinek. Wsadzając , a nie przesadzając ziemia obsypała się i widać było jakie były korzenie. Takie nabieranie jest u mnie nagminne, że niby później można to wsadzić na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 10.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 WITAMMam zamiar przesadzić kilkanaście dąbków, ponieważ tam gdzie rosną będzie stał dom , drzewka mają od 0,5-1,5m ,czy to właściwy moment na przesadzanie i jakie poczynić starania aby operacja się powiodła...ps.jaką glebę lubią dęby..?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.10.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 nikt mi nie pomoże...............????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 11.10.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dąb szypułkowy (ten najbardziej pospolity w Polsce) jest drzewem światłolubnym (młode drzewa dobrze znoszą zacienienie). Lubi gleby żyzne i wilgotne. Uwaga! Dąb ma korzeń głęboki, palowy. Oznacza to że przy przesadzaniu trzeba jak najgłębiej wkopać się w ziemię. Dąb o wysokości 0,5-1,5 m ma już kilka lat.Przy okazji, sprawdź czy Twoje dęby nie są porażone mączniakiem prawdziwym (biały nalot na liściach). W mojej okolicy wszystkie dęby chorują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam jest biały nalot na liściach , szczególnie młode drzewka , czy to jest grożne dla drzewa i jak z tym walczyć..?ps.dzięki za zainteresowaniem tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 11.10.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 To jest grzyb szkodliwy dla roślin. Trzeba z nim walczyć. Stosuje się opryski preparatami naturalnymi np. Bioczos Br, BioPlat 25EC na przemian z fungicydami np. Rubigan 12EC,Baycor 330 EC co 10 dni. Ostatnio dali mi w sklepie Amistar (mam mączniaka na różach). Nie wiem tylko czy o tej porze roku to jeszcze coś pomoże. Tu na Forum jest wielu ekspertów w dziedzinie ogrodnictwa. Wrzuć w wyszukiwarkę hasło MĄCZNIAK, a na pewno znajdziesz wiele porad w tej sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 12.10.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 dzięki za informacje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 przesadziłem dąbki , ale chyba nic z nich nie będzie liście pożółkły , na innych dębach nie ruszanych są jeszcze zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 jeszcze jedna sprawa : słyszałem że najlepiej przesadzać drzewka liściaste w momencie gdy już opadną liście....? CZY TO PRAWDA!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ponoć tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 dzięki za wyczerpującą odpowiedzzzzz.......pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Ja tak w sprawie mącznika. A co zrobicie jak dąbki są już dość "spore" i mają mącznika? A za domem kilka gniazd dębowych...To jak walka z wiatrakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 przesadziłem dąbki , ale chyba nic z nich nie będzie liście pożółkły , na innych dębach nie ruszanych są jeszcze zielone czekaj spokojnie. Pewnie chorują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 19.10.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 dzięki za przywrócenie nadziei, bo już zwątpiłem pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_b3 28.05.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Czy ktos przesadzal na swoja dzialke drzewa w wyokosci ok. 10m? Mam problem, bo tuz za granica mam slup energetyczny ok. 13m i chce go zaslonic sadzac 5 duzych drzew. Dookola rosna brzozy, wierzby i (chyba) graby, trafiaja sie tez swierki i sosny. Czy ktos mial do czyniena z tymi wlasnie gatunkami? Czy sie przyjely? I najwazniejsze: ILE TO MOZE KOSZTOWAC, jezeli musze tez kupic drzewo? Jaka moze byc srednica pnia? Mnie sie wydaje ze ok. 30cm, ale totalnie sie na tym nie znam... Jak zrobic to najtaniej? Jestem z Wrocławia, Kiedy przesadza sie takie duze drzewa? No i jak szybko rosna? A moze ktos inaczej poradzil sobie z zaslanianiem slupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.05.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Było, poszukaj, pisałem.. Tanio, hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_b3 28.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 A moge prosic o mala podpowiedz gdzie? Bo szukalam wg. autora i wg. hasla "przesadzanie drzew" i na razie dowiedzialam sie kiedy to robic i jak to robic samodzielnie (szpadelek i do lasu) Nie znalazlam nic o takich duzych drzewach, jak potrzebuje i kosztach... Jaki to jest rzad wielkosci? 2000? 5000? 10000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.05.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Nie szalej. Posadź małe drzewa, za 3 - 4 lata będziesz mieć piękne duże okazy, znakomicie zakorzenione i wrośnięte w swoje miejsce. Wytrzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 28.05.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Napisz na priv ( tu nie chcę robić darmowej reklamy) - podam Ci namiary na firmy które przesadzają 10 metrowe drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts