kliminho 18.05.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Witam Chciałbym wykonać altankę z pergola. Głownie mam problem z wykonaniem drewnianych elementów w kształcie odwróconej litery L. Samo mocowanie do budynku jest dla mnie jasne, tylko zastanawiam się jak usztywnić pergole żeby elementy się nie "bujały". Zaznaczyłem na czerwono miejsce o które mi chodzi. Obawiam się ze samo zamocowanie do muru i Sparcie poziomego elementu na słupie nie wystarczy. Pod wpływem wiatru wszystko zacznie się odchylać od pionu. Obstawiam, ze jest jakieś estetyczne rozwiązanie, bo dużo jest projektów domu z tego typu pergolami. Bede wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.05.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Wystarczy pręt łączący wszystkie elementy czy to na górze czy na dole. Napiszę że podejrzenia co do sztywności konstrukcji masz słuszne. Tym wzmocnieniem co zaznaczyłem może być estetyczna donica lub belka z zamontowanym oświetleniem - ja bym coś takiego zrobił aby zapewnić sztywność konstrukcji. Oczywiście wiele projektów domów ma tego typu pergole ale są one głównie z żelbetu o strukturze drewna i w ten kolor pomalowane/barwione. Obecnie bardzo często w antracyt. ps: to jest tak zawsze co innego wizualizacja, a co innego rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts