Sebastain 18.05.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Mam pytanie odnośnie rozliczenia nadprodukcji z instalacji fotowoltaicznej. Obecnie mam instalację 3kW (nie mogę w nią ingerować ze względu na projekt unijny), ale chciałbym rozszerzyć ją o drugi falownik 7kW, a do tego panele lekko przewymiarowane aby w pełni wykorzystać dodatkową moc. Tutaj moje pytanie ponieważ zapisane jest, że do mocy instalacji 10kW dostawca rozlicza nadwyżkę w proporcji 0,8 a w przypadku posiadania mocniejszej instalacji proporcja ta to już tylko 0,7. Czy dwa falowniki 3kW+7kW załapią się w pierwszy przedział czy już drugi?Czy te 10kW dotyczy falowników czy łącznej mocy paneli na dachu, która w moim przypadku mogłaby przekroczyć 10kW?Czy Ilość i moc paneli podaje się w zgłoszeniu do dystrybutora i czy o tym mowa właśnie w ograniczeniach czy o sumie mocy falowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.05.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Podaje się sumaryczną moc paneli, zamontowanych w instalacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 18.05.2020 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Aha czyli:Falowniki 3kW+10kW plus łączna moc paneli 9900W - rozliczenie 0,8Falowniki 3kW+10kW plus łączna moc paneli 11000W - rozliczenie 0,7Falowniki 3kW+20kW plus łączna moc paneli 9900W- rozliczenie 0,8 - taki przykład mało ekonomiczny, ale chodzi mi o sens przepisów Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.05.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Tak. Dobrze kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.05.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Dobrze rozumiem? Najbezpieczniej dać do tych 3 kW inwerter nie większy niż 7 kW, bo gdybyś miał "pecha" i przez przypadek trafił na panele niby 10 kWp lecz o mocy +kilka procent (+10 % też czasem może się teoretycznie wycisnąć) to Twoja instalacja w tym "pechowym" czasie z inwerterami o mocy 11 kW dawała by 11 kW. To prędzej czy później ZE mógłby zauważyć. W przypadku inwerterów o łącznej mocy do 10 kW PV nie odda do sieci więcej od mocy falowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.05.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 A to ZE szuka pików napięcia? Czy raczej sprawdza moce z kart katalogowych modułów przy zgłoszeniu instalacji ? Znasz przypadek, że komuś zmienili próg spustowy na na 0.7, bo jego instalacja w panelami 9900W odezwała przez parę chwil 11kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.05.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 A to ZE szuka pików napięcia? Czy raczej sprawdza moce z kart katalogowych modułów przy zgłoszeniu instalacji ? Znasz przypadek, że komuś zmienili próg spustowy na na 0.7, bo jego instalacja w panelami 9900W odezwała przez parę chwil 11kW ? Nie chodzi o parę chwil, ale jeśli będziesz miał przewymiarowany falownik i panele może dojść, że będzie to zauważalne dla ZE. Jeśli przewymiarowane tylko panele - nie. Jeśli korzystasz z "E-licznik", to możesz się domyślić o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 19.05.2020 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Ok, dziękuję Wam bardzo za wyjaśnienia, a dodatkowo w takim razie możecie mi jeszcze proszę powiedzieć jak to jest ze zgłoszeniem zwiększenia. Jeśli chodzi o moc umowną to mam 14kW w umowie i już odpowiednie zabezpieczenie licznikowe, więc zakładam, że nie muszę o nic występować. Czy mając już instalację 3kW, mogę spokojnie dołożyć 7kW, zacząć produkcję, a potem dokonać zgłoszenia do PGE czy ta procedura wygląda inaczej i PGE mogłoby mi coś zablokować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.05.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Nie chodzi o parę chwil, ale jeśli będziesz miał przewymiarowany falownik i panele może dojść, że będzie to zauważalne dla ZE. Jeśli przewymiarowane tylko panele - nie. Jeśli korzystasz z "E-licznik", to możesz się domyślić o co chodzi. Po pierwsze - w domu jest zawsze jakaś autokonsumpcja, przekroczenie przez chwilę o parę procent mocy nominalnej nie powoduje interwencji ZE - tym bardziej, że wynik produkcji jest w aplikacji uśreniany do 1h. Po drugie - ZE interesuje moc nominalna modułu. Nominalna, bez doliczania 3, lub 5% dodatniej tolerancji mocy. 30x330W to 9900W, opust 0,8 i nie ma opcji, żeby po jakimś czasie po oddaniu instalacji przerzucili prosumenta do 0.7 Bo co 1 po 5-10 latach, kiedy moc modułów spadnie, będą to przywracać do 0.8 ? Edytowane 19 Maja 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.05.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Po pierwsze - w domu jest zawsze jakaś autokonsumpcja, przekroczenie przez chwilę o parę procent mocy nominalnej nie powoduje interwencji ZE - tym bardziej, że wynik produkcji jest w aplikacji uśreniany do 1h. Po drugie - ZE interesuje moc nominalna modułu. Nominalna, bez doliczania 3, lub 5% dodatniej tolerancji mocy. 30x330W to 9900W, opust 0,8 i nie ma opcji, żeby po jakimś czasie po oddaniu instalacji przerzucili prosumenta do 0.7 Bo co 1 po 5-10 latach, kiedy moc modułów spadnie, będą to przywracać do 0.8 ? Chyba nie zrozumiałeś - tak na prawdę pisałem o przewymiarowanej PV, gdzie wstawiony jest falownik o mocy większej niż 10 kW oraz gdzie ilość paneli jest wystarczająco duża, by ZE mógł się domyślić, że przy zgłoszeniu instalacji zostały podane wartości instalacji dla 20 % zamiast 30 %. Jeśli falownik będzie o mocy do 10 kW to jej właściciel w zasadzie "może spać spokojnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 19.05.2020 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 A moje pytanko odnośnie zgłoszenia do PGE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.05.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Chyba nie zrozumiałeś - tak na prawdę pisałem o przewymiarowanej PV, gdzie wstawiony jest falownik o mocy większej niż 10 kW oraz gdzie ilość paneli jest wystarczająco duża, by ZE mógł się domyślić, że przy zgłoszeniu instalacji zostały podane wartości instalacji dla 20 % zamiast 30 %. Jeśli falownik będzie o mocy do 10 kW to jej właściciel w zasadzie "może spać spokojnie". Wydaje mi się, jednak, że wcześniej pisząc : gdybyś miał "pecha" i przez przypadek trafił na panele niby 10 kWp lecz o mocy +kilka procent (+10 % też czasem może się teoretycznie wycisnąć) to Twoja instalacja w tym "pechowym" czasie z inwerterami o mocy 11 kW dawała by 11 kW to miałeś ma instalację która ma wg specyfikacji do 10kWp i mieści się w opuście 0.8, lecz potrafi chwilowo pracoważ z mocą 11kW iza to może "grozić" opust0.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.05.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Wydaje mi się, jednak, że wcześniej pisząc : to miałeś ma instalację która ma wg specyfikacji do 10kWp i mieści się w opuście 0.8, lecz potrafi chwilowo pracoważ z mocą 11kW iza to może "grozić" opust0.7 Nie przekomarzajmy się - te chwilowo 10 % przez kilka godzin (zwłaszcza w południe), więc mogą wychwycić. Jak pisałem - przy falowniku o mocy do 10 kW nie ma takiej możliwości, nawet jak by instalacja (panele) była dużo większa niż 10 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 20.05.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Nie przekomarzajmy się - te chwilowo 10 % przez kilka godzin (zwłaszcza w południe), więc mogą wychwycić. Jak pisałem - przy falowniku o mocy do 10 kW nie ma takiej możliwości, nawet jak by instalacja (panele) była dużo większa niż 10 kWp. Mogą sobie chwytać do woli i nic z tego nie wynika. Zgodnie z obecnym stanem liczy się wyłącznie moc paneli. Możesz sobie mieć falownik 15 kW i nikomu nic do tego, jeśli nominalna moc paneli nie przekracza 10 kW. Innymi słowy: wyselekcjonujesz sobie panele z dodatnim 10% uzyskiem, zamontujesz na trakerze i będziesz przez pół roku miał od rana do wieczora produkcję 11-12 kW, a nie tylko chwilowo i nadal nic Ci nie zrobią. Dlaczego? Odpowiedź masz wyżej. Mogą co najwyżej przyjść sprawdzić, czy aby na pewno nie masz więcej paneli zainstalowanych, czy na pewno się zgadza model i nic więcej nie zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.05.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Mogą sobie chwytać do woli i nic z tego nie wynika. Zgodnie z obecnym stanem liczy się wyłącznie moc paneli. Możesz sobie mieć falownik 15 kW i nikomu nic do tego, jeśli nominalna moc paneli nie przekracza 10 kW. Innymi słowy: wyselekcjonujesz sobie panele z dodatnim 10% uzyskiem, zamontujesz na trakerze i będziesz przez pół roku miał od rana do wieczora produkcję 11-12 kW, a nie tylko chwilowo i nadal nic Ci nie zrobią. Dlaczego? Odpowiedź masz wyżej. Mogą co najwyżej przyjść sprawdzić, czy aby na pewno nie masz więcej paneli zainstalowanych, czy na pewno się zgadza model i nic więcej nie zrobią. Brzmi to przekonująco. Ale oszukują przy rozliczaniu i są bezkarni. Jeśli podeprą się odczytami i wpadną na pomysł odebrania sobie dodatkowo 10 %, bo się należy? Mogą być kłopoty. Produkcja 11-12 kWh w czasie godziny. Edytowane 20 Maja 2020 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Nie przekomarzajmy się - te chwilowo 10 % przez kilka godzin (zwłaszcza w południe), więc mogą wychwycić. . No i co zrobią ? Jedyne, co moga zrobić, to przyjechać , spraawdzic typ i ilość modułów. I jeśli doliczą się 9900W, to spokojnie odjadą z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.05.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Brzmi to przekonująco. Ale oszukują przy rozliczaniu i są bezkarni. Jeśli podeprą się odczytami i wpadną na pomysł odebrania sobie dodatkowo 10 %, bo się należy? Mogą być kłopoty. Produkcja 11-12 kWh w czasie godziny. No i co zrobią ? Jedyne, co moga zrobić, to przyjechać , spraawdzic typ i ilość modułów. I jeśli doliczą się 9900W, to spokojnie odjadą z powrotem. Może zbyt czarno to widzę. Zwłaszcza że mnie to nie dotyczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 20.05.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Brzmi to przekonująco. Ale oszukują przy rozliczaniu i są bezkarni. Jeśli podeprą się odczytami i wpadną na pomysł odebrania sobie dodatkowo 10 %, bo się należy? Mogą być kłopoty. Produkcja 11-12 kWh w czasie godziny. Nie rozumiesz. Nie mają podstawy, żeby sobie samowolnie potrącić extra 10%. Niby na jakiej podstawie? Z jednym się zgodzę - mogą być kłopoty, tylko że dla ZE, jakby wpadł na tak głupi pomysł i wbrew dokumentom zakwalifikował prosumenta do opustu 0,7, zamiast 0,8. I dlatego nie słyszałeś o takich przypadkach, bo ich nie ma. To nie bilansowanie międzyfazowe, gdzie można sobie różnie interpretować zapis Ustawy. Tutaj przepis mówi wyraźnie i bez możliwości różnej interpretacji - liczy się moc panela, a nie falownika, a tym bardziej nie faktyczny poziom produkcji. Co tak na marginesie samo w sobie jest dla mnie glupie, bo najwłaściwszym sposobem byłoby po prostu branie mniejszej z wartości - mocy falownika lub zamontowanych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.05.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Nie mają podstawy, żeby sobie samowolnie potrącić extra 10%. Niby na jakiej podstawie? Z jednym się zgodzę - mogą być kłopoty, tylko że dla ZE, jakby wpadł na tak głupi pomysł i wbrew dokumentom zakwalifikował prosumenta do opustu 0,7, zamiast 0,8. To nie bilansowanie międzyfazowe, gdzie można sobie różnie interpretować zapis Ustawy. Tutaj przepis mówi wyraźnie i bez możliwości różnej interpretacji - liczy się moc panela, a nie falownika, a tym bardziej nie faktyczny poziom produkcji. Co tak na marginesie samo w sobie jest dla mnie glupie, bo najwłaściwszym sposobem byłoby po prostu branie mniejszej z wartości - mocy falownika lub zamontowanych paneli. Liczy się moc paneli. Moc paneli możemy wyliczyć (ze wzoru znanego od lat). Znając wartość wyprodukowanej energii w określonym czasie oraz napięcie po stronie AC nawet bez uwzględnienia strat na falowniku ZE jest w stanie wyliczyć to co trzeba. Faktem jest, że mają to udokumentowane. Proste? A czy wyegzekwuje należny wynikający z Ustawy (większy) haracz to już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.05.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Liczy się moc paneli. Moc paneli możemy wyliczyć (ze wzoru znanego od lat). Znając wartość wyprodukowanej energii w określonym czasie oraz napięcie po stronie AC nawet bez uwzględnienia strat na falowniku ZE jest w stanie wyliczyć to co trzeba. Faktem jest, że mają to udokumentowane. Proste? A czy wyegzekwuje należny wynikający z Ustawy (większy) haracz to już inna sprawa... Nadal nie rozumiesz. A konkretnie nie rozumiesz jak i co liczą i co mogą z tym zgodnie z prawem zrobić. A liczą w bardzo prosty sposób: liczba paneli x moc nominalna panela. Jesli w karcie katalogowej panela jest wpisana moc nominalna 330W, to mając 30 szt paneli ZE podstawia sobie do wzoru: 30*330W=9900W. I na tej podstawie mogą prosumenta zakwalifikować wyłącznie do opustu 0,8. Jesteś w stanie podać dokładny artykuł Ustawy, na który się powołujesz, który rzekomo umożliwia zastosowanie zupełnie innego sposobu kwalifikowania do danej grupy opustów niż mogą stosować (i stosują zgodnie z prawem) ZE? Bo przypomnę Ci, że w Ustawie w artykule 4 mowa jest wyłącznie o zainstalowanej mocy elektrycznej, nie o produkcji, stratach falownika czy napięciu. Edytowane 21 Maja 2020 przez mitch "Palcówka" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts