tobiasz86 23.05.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Spokojnie, masz 14 dni na aktualizację miecio... jaką aktualizacje? Tu chodzi o rozbudowanie istniejącej instalacji, a właściwie dołożenie drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 23.05.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Ja nie wiem skąd biorą się te poglądy, że większy falownik w stosunku do mocy paneli to złe rozwiązanie?Wg mnie nie ma to uzasadnienia, poza tym, że mniejszy falownik kosztuje tylko 500-1000 zł mniej. Wydaje mi się, że większy falownik będzie pracował pod mniejszym obciążeniem i zamiast pracować z wydajnością 100%., będzie pracował na 70-80%,a tym samym będzie miał mniejszą temp. pracy, rzadziej będzie włączał wentylatory, a co za tym idzie będzie miał większą wydajność, bo wiadomo, że nie tylko panele pod wpływem temperatury zmniejszają swoją wydajność, ale falownik również.Tym samym będzie miał dłuższą żywotność. Tak na mój rozum.Coś źle rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 23.05.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Ja nie wiem skąd biorą się te poglądy, że większy falownik w stosunku do mocy paneli to złe rozwiązanie? Wg mnie nie ma to uzasadnienia, poza tym, że mniejszy falownik kosztuje tylko 500-1000 zł mniej. Wydaje mi się, że większy falownik będzie pracował pod mniejszym obciążeniem i zamiast pracować z wydajnością 100%., będzie pracował na 70-80%,a tym samym będzie miał mniejszą temp. pracy, rzadziej będzie włączał wentylatory, a co za tym idzie będzie miał większą wydajność, bo wiadomo, że nie tylko panele pod wpływem temperatury zmniejszają swoją wydajność, ale falownik również.Tym samym będzie miał dłuższą żywotność. Tak na mój rozum. Coś źle rozumuję? To nie poglądy, to statystyki. Przewymiarowanie w naszym położeniu geograficzny przynosi korzyści i tyle, o czym tu dyskutować? To, że Tobie się wydaje, nie oznacza że tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.05.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 miecio... jaką aktualizacje? Tu chodzi o rozbudowanie istniejącej instalacji, a właściwie dołożenie drugiej. Nie ma czegoś takiego jak dołożenia drugiej, we wniosku "ZGŁOSZENIE PRZYŁĄCZENIA DO SIECI ELEKTROENERGETYCZNEJ MIKROINSTALACJI" masz wybór albo przyłączenie nowej instalacji, albo aktualizacji danych w zakresie przyłączonej mikroinstalacji, zgłaszasz aktualizację uwzględniając wszystko co masz związane z instalacją PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 23.05.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Nie ma czegoś takiego jak dołożenia drugiej, we wniosku "ZGŁOSZENIE PRZYŁĄCZENIA DO SIECI ELEKTROENERGETYCZNEJ MIKROINSTALACJI" masz wybór albo przyłączenie nowej instalacji, albo aktualizacji danych w zakresie przyłączonej mikroinstalacji, zgłaszasz aktualizację uwzględniając wszystko co masz związane z instalacją PV Nie chodzi mi o prawne dołożenie drugiej a o fizyczne i Sebastain chyba mówi o tym samym. Ma gość zgłoszone 3kW i chce założyć i złościć dodatkowe 7kW, gdzie ty chcesz użyć tych proponwanych 14dni na aktualizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.05.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Nie chodzi mi o prawne dołożenie drugiej a o fizyczne i Sebastain chyba mówi o tym samym. Ma gość zgłoszone 3kW i chce założyć i złościć dodatkowe 7kW, gdzie ty chcesz użyć tych proponwanych 14dni na aktualizacje? Mówiłem już że nie ma czegoś takiego jak zgłoszone 3kW i dodatkowe 7kW, może być tylko jedna np.. 3+7 daje 10 i to zgłaszasz jako aktualizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 24.05.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Ja nie wiem skąd biorą się te poglądy, że większy falownik w stosunku do mocy paneli to złe rozwiązanie? Wg mnie nie ma to uzasadnienia, poza tym, że mniejszy falownik kosztuje tylko 500-1000 zł mniej. Wydaje mi się, że większy falownik będzie pracował pod mniejszym obciążeniem i zamiast pracować z wydajnością 100%., będzie pracował na 70-80%,a tym samym będzie miał mniejszą temp. pracy, rzadziej będzie włączał wentylatory, a co za tym idzie będzie miał większą wydajność, bo wiadomo, że nie tylko panele pod wpływem temperatury zmniejszają swoją wydajność, ale falownik również.Tym samym będzie miał dłuższą żywotność. Tak na mój rozum. Coś źle rozumuję? Ma sens pod warunkiem, że w najbliższym czasie dołoży się paneli. W najbliższym czasie, gdyż za parę lat może się zmienić w przepisach, że już tego falownika nie będzie można zakładać i przy zwiększeniu ilości paneli będzie musiał być zastąpiony takim jakie będą wtedy dopuszczone przez przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts