Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł gazowy do mieszkania w kamienicy

punchline

Recommended Posts

Witam. Potrzebuje pomocy przy dobraniu kotła kondensacyjnego. Mieszkam w mieszkaniu w kamienicy na parterze. Obecnie posiadam kocioł z otwartą komorą spalania dwufunkcyjny. Kocioł jest sprawny ale przy bardzo wysokich temperaturach na zewnątrz czujnik czadu potrafi dać o sobie znać. Mieszkanie 48 m, mała łazienka, wentylacja grawitacyjna. Problem jest taki że mam wąski komin niby 130 ale administrator powiedział że w pewnym momencie zwęża się do 110. Więc wsadzić można jedynie wkład 60/100. Wysokość od łazienki do wylotu na dachu to jakieś 13-15 metrów, na 2 piętrze mieszka sąsiad który jest podłączony do tego samego kanalu. Jedni fachowcy mówią że to nie problem, inni że nie da się zamontować takiego kotła zgodnie z instrukcjami i zaleceniami. Moje pytanie brzmi czy są kotły które można zainstalować przy takich okolicznościach .

Chciałem tego uniknąć bo boje się o wychłodzenie łazienki w której zimą i tak jest już zimno. Oglądałem jakieś schematy w internecie coś tam poczytałem i przy zachowaniu pewnych odległości podobno można podłączyć dwa kotły do jednego kanału. Bardziej się martwię o to czy jakikolwiek kocioł może być podłączany przy takiej odległości do wylotu na dachu.

. Oglądałem jakieś schematy w internecie coś tam poczytałem i przy zachowaniu pewnych odległości podobno można podłączyć dwa kotły do jednego kanału

wyrzut kondensatu i zaciąganie świeżego powietrza do kotła kondensacyjnego robi się w zamkniętej rurce, możesz nawet i sto takich rurek puścić obok siebie.

wyrzut kondensatu i zaciąganie świeżego powietrza do kotła kondensacyjnego robi się w zamkniętej rurce, możesz nawet i sto takich rurek puścić obok siebie.

Jak zmieścić dwa przewody dwuścienne w kominie otworze kominowym 110?

Jedyne wyjście to coś w tym stylu i pod nadzorem fachowców. https://www.fachowyinstalator.pl/wp-content/uploads/2017/02/jak-dobrac-system-kominowy-do-kotla7.jpg

Panowie po przemyśleniach wydaje mi się że bez fachowej oceny kominiarskiej się tu nie obędzie. Przestałem już wierzyć na słowo panu zarządcy i sąsiadowi. Pytanie czy ja mogę prywatnie zlecić taki przegląd kominiarski żeby sprawdził komin zwymiarował wpuścił kamerkę i wystawił mi opinie czy mogę taki kocioł montować . Mamy wspólnotę mieszkaniową.

Panowie po przemyśleniach wydaje mi się że bez fachowej oceny kominiarskiej się tu nie obędzie. Przestałem już wierzyć na słowo panu zarządcy i sąsiadowi. Pytanie czy ja mogę prywatnie zlecić taki przegląd kominiarski żeby sprawdził komin zwymiarował wpuścił kamerkę i wystawił mi opinie czy mogę taki kocioł montować . Mamy wspólnotę mieszkaniową.

Oczywiście że możesz sam i na swój koszt zawołać kominiarza i to najlepiej z innego miasta, by nie był powiązany z kolesiami z okolicy.