Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble ogrodowe - jak uzyskać taki efekt (kolor)

KRT

Recommended Posts

Cześć,

Z racji, że to mój pierwszy post to chciałbym Wszystkich serdecznie powitać! :)

Chciałbym osiągnąć taki efekt:

93787384_286922118967816_2035898941656006656_n.jpg

Drewno jakie posiadam wygląda tak:

99108943_2600698916913143_3951892206112997376_n.jpg

I teraz pytanie do Was: jak taki efekt uzyskać? czy ktoś mógłby polecić konkretne produkty? Będą to meble ogrodowe także myślałem o tym żeby najpierw je zagruntować a następnie dać jakąś lakierobejce ale nie mam pojęcia jaki zestaw wybrać by uzyskać taki kolo/efekt oraz mięć dobrze zabezpieczone drewno na trudne warunki atmosferyczne. (meble raczej nie będą chowane na zimę a jedynie przykrywane)

Z góry dzięki wielki za wszelką pomoc!

Dzięki wielkie za odpowiedź! To była jedna z moich teorii, chociaż bardzie obstawiałem że na spód była położona ciemniejsza bejca a na to jakaś jaśniejsza...

A jesteś mi w stanie powiedzieć czy po takim opalaniu gruntuje się jeszcze drewno czy od razu lakier?

Super to ostatnie pytania :) czym polakierować? jakiś bezbarwny mat? jakaś dobra firma lakieru? myślałem nad vidaronem ale nie widzę żeby posiadali bezbarwny mat na zewnątrz.

I czym to czyścić? Szczotka drucianą na wiertarkę? Satyniarką?

Zrobiłem małą próbe z opalanie i efekt jest taki:

Przed lakierowaniem:

20200520_090117.jpg

I po lakierowaniu bezbarwnym pół matowym lakierem drewnochron:

20200520_091823.jpg

Oczywiście lakier jeszcze tu był mokry i robiłem to w miejscu gdzie pyli ale tak jak wspomniałem to tylko próbnie. No i wyszło trochę za ciemne zwłaszcza z lakierem. Bez lakieru wygląda nawet fajnie. Jakieś porady co zrobić by było bardziej zbliżone do efektu z pierwszego posta? czy po prostu ten rodzaj drewna jaki mam tak wyjdzie i nic z tym nie zrobię?

Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie:

Po zastanowieniu się chciałbym polakierować te deski tym HartzLack Lakier ALKID PRO przy użyciu pistoletu. I teraz pytania :)

1) Czy taki lakier należy rozcieńczać do malowania? Jak tak to w jakich proporcjach?

2) Czego używać do czyszczenia pistoletu? Coś takiego rozcienczalnik-lakierniczy dragon