Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa generacja powietrznych pomp ciepła - czy gruntowe mają jeszcze sens?

Oks

Recommended Posts

Witajcie!

Buduję dosyć duży dom, razem powierzchni użytkowej wyszło mi 330 m2.

Byłem z początku przekonany, że przy takiej powierzchni w grę wchodzi tylko gruntowa pompa ciepła, gdyż powietrzna przy minusowej temperaturze nie nagrzeje mi.

Dostałem jednak od jednej firmy ofertę na pompę powietrzną nowej generacji, firmy NIBE, która podobno do temperatury zewnętrznej -25 stopni zachowuje sie tak samo jak przy 5 stopniach na plusie. Czy jest to możliwe? Czy w takim razie pompy gruntowe mają jeszcze sens?

Niestety się fizyki nie oszuka. Oczywiście pompa ciepła będzie działać przy minus 25 ale z mniejszą sprawnością. Wracając do tematu pompa ciepła prawidłowo dobrana bez problemu ogrzeje dom nawet tak duży jak twój. Jeśli to etap budowy zlec wykonanie ozc oraz projekt ogrzewania podłogowego. Ja nie robiłem projektu więc musiałem przepływy ręcznie regulować i jest to do zrobienia bez problemu. Jak będziesz mieć ozc pozostanie dobór pompy. Potem tylko Excel i podjęcie decyzji czy gruntowa się opłaca czy nie. Mi wyszło różnicy około 12 tys. Gdybym robił gruntowa i zwrot różnicy po około 10 latach więc stwierdziłem że będzie powietrze. Choć przy takiej zimie jak teraz to ogrzewanie pompa gruntowa wcale nie jest takie opłacalne, a ty różnica znikoma.

Niestety się fizyki nie oszuka. Oczywiście pompa ciepła będzie działać przy minus 25 ale z mniejszą sprawnością. Wracając do tematu pompa ciepła prawidłowo dobrana bez problemu ogrzeje dom nawet tak duży jak twój. Jeśli to etap budowy zlec wykonanie ozc oraz projekt ogrzewania podłogowego. Ja nie robiłem projektu więc musiałem przepływy ręcznie regulować i jest to do zrobienia bez problemu. Jak będziesz mieć ozc pozostanie dobór pompy. Potem tylko Excel i podjęcie decyzji czy gruntowa się opłaca czy nie. Mi wyszło różnicy około 12 tys. Gdybym robił gruntowa i zwrot różnicy po około 10 latach więc stwierdziłem że będzie powietrze. Choć przy takiej zimie jak teraz to ogrzewanie pompa gruntowa wcale nie jest takie opłacalne, a ty różnica znikoma.

Instalator zarzeka się, że zużycie prądu mocno nie rośnie wraz ze spadkiem temperatury i w ramach dowodu wysyłą ten katalog :) https://www.nibe.pl/Documents/nibe_pl/Katalogi%20i%20cenniki/KATALOG_POWIETRZE_08.2018.pdf

U mnie różnica między gruntową, a powietrzną to około 50000 zł. Powierzchnia domu to z garażem i pom gospodarczymi ponad 400m2, ale dochodzi jeszcze do ogrzania pustka nad salonem i ogromne przeszklenia (w samym salonie ponad 100m2 przeszkleń), dlatego po prostu boję się że powietrzna nie podoła, albo ja nie podołam z rachunkami, ale z drugiej strony oszczędność 50 tys kusi.

Andrzej dom budujemy w powiecie toruńskim.

U mnie różnica między gruntową, a powietrzną to około 50000 zł.

Umówmy się tak:

Za 55.000 zł. (strzelam, w przybliżeniu) będziesz miał gruntową PC z odwiertami.

Podam Ci namiar na instalatora i sprawdzoną pompę ciepła..

Skoro różnica wg Ciebie to 50.000 zł., tzn. że ta powietrzna kosztuje tak, gdzieś ....hm...35.000 zł.

Przelejesz na moje konto te 30.000 zł,, które zaoszczędzisz, a ja te same pieniądze, tego samego dnia przeleje na cele charytatywne. Możesz ten cel nawet sam wskazać. Albo zrobią to userzy forum.

Wkleję oczywiście potwierdzenie przelania tych pieniędzy.

Zysk? Będziesz miał gruntową PC, a dzieci potrzebujące pomocy kupę pieniędzy...

Idziesz na to?

dom budujemy w powiecie toruńskim.

Do owego instalatora masz pewnie ze dwa rzuty burakiem.

Instalator zarzeka się, że zużycie prądu mocno nie rośnie wraz ze spadkiem temperatury i w ramach dowodu wysyłą ten katalog :) https://www.nibe.pl/Documents/nibe_pl/Katalogi%20i%20cenniki/KATALOG_POWIETRZE_08.2018.pdf

U mnie różnica między gruntową, a powietrzną to około 50000 zł. Powierzchnia domu to z garażem i pom gospodarczymi ponad 400m2, ale dochodzi jeszcze do ogrzania pustka nad salonem i ogromne przeszklenia (w samym salonie ponad 100m2 przeszkleń), dlatego po prostu boję się że powietrzna nie podoła, albo ja nie podołam z rachunkami, ale z drugiej strony oszczędność 50 tys kusi.

Rośnie, rośnie, bo COP spada. COP w katalogu podają dla A7 W35.

Dla - 25 st.C pewnie jest ze 2 może 3 razy mniejszy.

Rośnie, rośnie, bo COP spada. COP w katalogu podają dla A7 W35.

Dla - 25 st.C pewnie jest ze 2 może 3 razy mniejszy.

Zobacz zmianę COP dla powietrznego Panasonica ;

https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376500&d=1482409600

Dla PC gruntowej - pewnie będą mniejsze różnice,

Można się pokusić o sugestie, że ;

- PC gruntowe można/należy montować w strefie V ciepła

http://www.administrator24.info/artykul/id7498,moc-zamowiona-a-zuzycie-ciepla?gal=1

Edytowane przez Andrzej5101

@Oks gruntowa ma tę zaletę, że niezależnie od temp. na zewnątrz dzięki odwiertom pracuje na takim samym parametrze (tak w skrócie). W tym roku zima była słaba i jak poczytasz ile ludzie płacili za ogrzewanie - to wychodzi podobnie gruntowa vs powietrzna. Różnica będzie przy ostrej zimie na korzyść gruntowej. Drugi plus gruntowej pompy to to, że nie masz agregatu przed domem - który generuje jakiś hałas. Nie jest to uciążliwe w zimie gdy wszystko zamknięte, ale gdy grzeje wodę w ciągu dnia a jesteś na dworze to ją słychać. Na pewno jedna i druga spokojnie ogrzeje twój dom, jak duży by nie był - tylko jedna mniejszym kosztem a druga większym - i tu pojawia się kwestia finansów. Jeśli różnica to tak jak piszesz 50 tys. to możesz zamontować powietrzną pompę, a za 50 tys panel PV na dach i na pewno nie będziesz płacił wtedy za ogrzewanie, a może nawet i za prąd bytowy.

@Andrzej5101

Jeśli chodzi o Kolegę @Oks, to mieszkałem prawie 20 lat zaledwie kilkanaście kilometrów od Torunia. Tam zimy nie są takie ostre, jak w okolicach Suwałk.

Trudno mi ocenić, czy lepiej wyjdzie na eksploatacji gruntowej, czy powietrznej (dość duży dom), ale powietrzna też "da radę".