mariolam 20.05.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Witam.Przepraszam, że zakładam Nowy temat, a nie piszę w już istniejących, ale wszystko co czytałam dotyczy fundamentów z piwnicami, częściowo poniżej gruntu.Mam dom z tal 80-tych, zamiast piwnic w ziemi mam suteryny, które pełnią funkcję piwnic. Suteryny sązlanego betonu, powyżej pustaki. Dom w zeszłym roku ocieplony styrolianem grafitowym 15 cm. Listwa startowa jest zamocowana 15 cm nad płytą (moja decyzja, uważałam, że będzie suę łatwiej kopać). Wzimje na wewnetrznej ścienie jednej z piwnic pojawiła się pleśń, dlatego uważam, że wtym roku koniecznie trzeba się tym zająć. Teraz myślę nad fundamentami, wiem że nie ta kolejność, ale niestety tak wyszło. Podobno w przypadku starszych budynków powinno się odkopać max 2m, dlatego nie chciałam zlecać tego firmie, bo oni raczej odkupują po całej ścianie. Tyle wyjaśnienia, teraz moje pytania:- jak głęboko odkopać fundament- jaki wysoki i jaki gruby styropian, wiem że musi być specjalny do fundamentówDziękuję za wszystkie podpowiedzi.Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts