Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

jestem w trakcie wykonywanie łazienki w kamienicy. Miejsce, w którym mogę się podpiąć, ma pion o średnicy 75 i w związku z tym potrzebuję pomporozdrabiacza.

Proszę o informację, czy ktoś już taki zestaw zabudowywał podtynkowo? Czy to bardzo hałasuje i czy można zamocować do toalety wiszącej?

Jeśli możecie polecić to jakiej firmy?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)

Montowałem już kilka pomp do stelaży podtynkowych. Ogólnie można rozwiązać to na kilka sposobów w zależności od estetyki, układu pomieszczeń i ekonomi.

Najbardziej kompaktowym rozwiązaniem będzie zakup SFA Saniwall Pro jest to stelaż WC wraz z pompą, minusem jest cena oraz to iż trzeba przewidzieć dostęp serwisowy do pompy czyli na stelażu musi być coś co można zdemontować np.

oraz
kolejną opcja jest montaż zwykłego stelaża WC oraz montaż pompy tuż za stelażem wtedy do serwisu najwygodniej zrobić rewizje z boku lub jeśli jest możliwość od tyłu np. jeśli za stelażem w pokoju jest np. szafa., kolejną opcją jest montaż zwykłego stelażu a montaż pompy np. w szafce pod umywalką.

Pomporozdrabniacze trochę hałasują niestety, kwestia jest taka iż hałas może być słyszalny w mieszkaniach sąsiadujących w nocy kiedy niema hałasów codzienności.

Co do firm pomp polecam i montuje SFA i Grundfos