KUBEK1978 22.05.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Witam... czy sprawdza się też szczelność membrany ? bo myślałem po prostu polać trochę szlaufem od kalenicy jak gąsiorów jeszcze nie ma. Czy tak to się sprawdza ? Mam jeszcze pytanko o dopuszczalne tolerancje położenia dachówki względem siebie oraz łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 23.05.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Membrana nie ma zadania spełniać szczelności. Ma jedynie odprowadzać skropliny i wode po suchym sniegu. Może przepuścić przy kontrłacie ( dziura od gwoździa) a i pamiętaj że lanie z węża to nie deszcz ponieważ nigdy z takim ciśnieniem nie pada na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.06.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Rzecz w tym, że za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne. Bez względu jakim materiałem jest wykonane ma nie przeciekać!!! Producenci folii dachowych zalecają uszczelnianie kontrłat. Folia powinna być montowana w lekkim zwisie ~0,5 cm co zabezpiecza przed kapilarnym podciąganiem wody pod kontrłaty. Najlepszym sprawdzianem szczelności krycia wstępnego jest deszcz gdy jeszcze nie ma krycia docelowego. Jak nie ma deszczu ja też tak sprawdzam swoje dachy lejąc wodę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts