lordzen 22.05.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Witam Wszystkich, Mam pytanie odnośnie strzemion do słupów. Poniżej fotki zbrojenia pojedynczego słupa i sprawa wygląda tak, że w starterach są 3 strzemiona o wymiarach 175x240 a później w tym słupie są 175x265. Czy nie mogę wykorzystać jednakowych strzemion? I jak powinny wyglądać takie słupy i zbrojenie w rzucie bocznym. Niestety przejrzałem cały projekt i nie ma ani opisu ani żadnego rysunku poza tymi z góry. Będę wdzięczny za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 22.05.2020 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 startery czyli wypuszczenie pierwszych prętów z ławy, mniejszy wymiar strzemiona poprawny, następnie po wymurowaniu muru fundamentu, wkładasz belkę słupa o wymiarach z drugiego rysunku, startery chowają się "wewnątrz" belki słupa. rysunek przykladowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.05.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Nie spotkałem nigdy różnicowania strzemion, przecież te prety się powinny ze sobą stykać bokami a tak ciężko to wszystko połączyć. Spokojnie możesz robić jeden wymiar strzemion wymiary słupa -5-6 cm. Jeżeli chodzi o wygląd z boku to strzemiona powinny być co 15 średnic zbrojenie głównego. Tu widać że są 12 czyli strzemiona co 18cm. Ale na odcinku gdzie masz startery czyli gdzie sa zdublowane pręty dajesz strzemiona o połowę gęściej czyli tu 9cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts