Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła - dom drewniany

Tommy94

Recommended Posts

Witam serdecznie. :bye:

Bardzo bym prosił o pomoc, która pompa ciepła byłaby najlepszym wyborem i która poradzi sobie bez problemu w takim domku:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-endo-drewniany-BSE1076?gclid=CjwKCAjwk6P2BRAIEiwAfVJ0rPL2k_w5c2aptVAnarf4B1bItFe5wYy0zWqmLhTVRre-wxRudV8DjBoCYCQQAvD_BwE

Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jest to jakaś moja mocna strona i jeśli chodzi o pompy to mam samą podstawową wiedzę :D

Polecono mi pompy powietrzne . W cenie budowy domu mam już ogrzewanie podłogowe.

Chciałbym zmieścić się w przedziale 20-30tys jeśli chodzi o ogrzewanie.

Tak na koniec, czy byłby ktoś w stanie mi w przybliżeniu podać szacunkowe koszty ogrzewania ?

Przyjmując średnią temp. 22C w pomieszczeniach.

Dom drewniany parterowy 115m2 , ocieplenie ścian zewnętrznych 25cm wełny mineralnej.

Przyjmując średnią temp. 22 C w pomieszczeniach.

Dom drewniany parterowy 115 m2 , ocieplenie ścian

zewnętrznych 25 cm wełny mineralnej.

Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

Dom drewniany ;

...- pompa musi być dobrana na styk,

....- żadnych akumulacji ciepła nie ma,

....- konieczność grzania ciągłego.

Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

....- żadnych akumulacji ciepła nie ma,

....- konieczność grzania ciągłego.

Ma ogrzewanie podłogowe w cenie domu, więc może to być np 20cm betonu z zatopionymi rurkami.

O szacunkowych kosztach ogrzewania użytkowników PC Tommy94 poczytasz tutaj - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7936567#post7936567

20-30k spokojnie się zmieścisz aczkolwiek możesz też trafić na dużo kosztowniejsze oferty :D

Ma ogrzewanie podłogowe w cenie domu, więc może to być np 20cm betonu z zatopionymi rurkami.

O szacunkowych kosztach ogrzewania użytkowników PC Tommy94 poczytasz tutaj - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7936567#post7936567

20-30k spokojnie się zmieścisz aczkolwiek możesz też trafić na dużo kosztowniejsze oferty :D

a co to zatapianie ma na celu? Nie prościej zastosować dobrze regulowalne w 100% sprawne elektryczne układy grzejne lub po prostu split zorientowany na gdzenie np do -25 st C. mam proste pytanie jaki ejst sens łądować się w drogie i awaryjne oraz słaobo regulowalne ukłądy grzewcze podczas gdy prad mamy w dzień za darmo a w nocy tani w II strefie?:cool:

a co to zatapianie ma na celu? Nie prościej zastosować dobrze regulowalne w 100% sprawne elektryczne układy grzejne lub po prostu split zorientowany na gdzenie np do -25 st C. mam proste pytanie jaki ejst sens łądować się w drogie i awaryjne oraz słaobo regulowalne ukłądy grzewcze podczas gdy prad mamy w dzień za darmo a w nocy tani w II strefie?:cool:

Czy celem Twojego postu jest odpowiedź na pytanie pytającego czy wałkowanie innego tematu?