mitch 31.05.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 źródło do końca też nie wie chyba zrobię zgłoszenie do supportu SE by się dowiedzieć jak to restartowwanie działa Tak z ciekawości - w jakim celu? To ma jakieś znaczenie? Jak wykrywa łuk, to i tak wypadałoby wyłączyć instalację i jak najszybciej wezwać serwis w celu sprawdzenia instalacji. Bo to się tak dla jaj samo nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 31.05.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Wczoraj włączyłem AFCI z poziomu menu serwisowego inwertera, na podstawie instrukcji z linku z tego wątku.https://www.solaredge.com/sites/default/files/arc_fault_detection_application_note_na.pdf Po aktywacji opcji, należy wyłączyć i włączyć inwerter, pierwsze uruchomienie trwało dłużej niż zwykle ale działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 31.05.2020 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Wczoraj włączyłem AFCI z poziomu menu serwisowego inwertera, na podstawie instrukcji z linku z tego wątku. https://www.solaredge.com/sites/default/files/arc_fault_detection_application_note_na.pdf Po aktywacji opcji, należy wyłączyć i włączyć inwerter, pierwsze uruchomienie trwało dłużej niż zwykle ale działa. a wejście w SetApp jak nigdy tego nie robiłem to istniejące ustawienia zostaną zachowane? czy trzeba przejść ponownie przez ustawianie parametrów inwertera i optymalizatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 31.05.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Nie używam SetApp , na inwerterze przytrzymujesz kilka sekund przycisk i wschodzisz do menu serwisowego. Przechodzisz do Maintenance....jak opisano w PDF strona 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 31.05.2020 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Nie używam SetApp , na inwerterze przytrzymujesz kilka sekund przycisk i wschodzisz do menu serwisowego. Przechodzisz do Maintenance....jak opisano w PDF strona 3. czyli masz ten z wyśwwietlaczem - jak mam niestety bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 01.06.2020 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 a wejście w SetApp jak nigdy tego nie robiłem to istniejące ustawienia zostaną zachowane? czy trzeba przejść ponownie przez ustawianie parametrów inwertera i optymalizatorów? Tak, zostaną. Jedyne co, prawdopodobnie falownik Ci się będzie aktualizował, co zajmie trochę czasu, a samo załączenie AFCI też chwilę zajmie. Najlepiej to zrobić rano, jak jeszcze produkcja jest niska, żeby nie było szkoda utraconych kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 05.06.2020 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Tak, zostaną. Jedyne co, prawdopodobnie falownik Ci się będzie aktualizował, co zajmie trochę czasu, a samo załączenie AFCI też chwilę zajmie. Najlepiej to zrobić rano, jak jeszcze produkcja jest niska, żeby nie było szkoda utraconych kWh. był dziś instalator załączył AFCI ale instalacja nie chce zacząć produkować samo wykrywanie AFCI się wykonuje (test) ponoć poprawnie ale system nie rusza z produkcją no i co teraz ? powiedział że niby wyłączył inwerter ale może tego nie zrobił że system nie zaczął produkować? Edytowane 5 Czerwca 2020 przez klaus71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.06.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 był dziś instalator załączył AFCI ale instalacja nie chce zacząć produkować samo wykrywanie AFCI się wykonuje (test) ponoć poprawnie ale system nie rusza z produkcją no i co teraz ? powiedział że niby wyłączył inwerter ale może tego nie zrobił że system nie zaczął produkować? Jezu, skąd żeś wytrzasnął tego instalatora? To sam wyłącz - przełącznik w prawo, poczekaj, aż się wyłączy, potem przełącznik w lewo. Falownik po załączeniu AFCI dość długo wstaje. U mnie cała procedura z updatem falownika trwała chyba z 30 minut łącznie. Połącz się z falownikiem apką i sprawdź, jaki jest status inwertera. Pamiętaj, że jak jest ciemno, to tego pewnie nie zrobisz. Może trzeba jeszcze raz zapuścić parowanie optymalizatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 05.06.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Jezu, skąd żeś wytrzasnął tego instalatora? To sam wyłącz - przełącznik w prawo, poczekaj, aż się wyłączy, potem przełącznik w lewo. Falownik po załączeniu AFCI dość długo wstaje. U mnie cała procedura z updatem falownika trwała chyba z 30 minut łącznie. Połącz się z falownikiem apką i sprawdź, jaki jest status inwertera. Pamiętaj, że jak jest ciemno, to tego pewnie nie zrobisz. Może trzeba jeszcze raz zapuścić parowanie optymalizatorów. no mówił że robił restart - inwerter wstał ale nie dawał produkcji więc przywrócił poprzednie ustawienie i pojechał a parametr mam po staremu czyli wszystko działa ale AFCI dalej nie jest włączone czyli po zapisaniu nowego konfigu trzeba wyłączyć inwerter na np. 1 minute wyłącznikiem w skrzynce tak dla pewności? i wtedy powinno ruszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SARUL 31.12.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Mam instalacię na SE 5 KW. 16 paneli po 385 kWp . Optymalizatory p404. Panele na 2 połaciach pd-wsch ( 10 paneli)+ pd-zach ( 6 paneli) . Widzę że instalacja cały czas pracuje tak ze falownik ma napiecie ok 748-749V . Rozumiem ze to dlatego ze optymalne napiecie dla tego falownika to 750V . Chwilami tylko pojawia sie np 850V. Kiedy jedna połac z panelami jest lepiej oswietlona tam napiecie na optymalizatoracj jest 80V ( napiecie paneli ok 42-43V), a w tym czasie na drugiej słabiej oswietlonej połaci napiecie na panelach np: ok 43V , a na optymalizatorac ok 35-37V czyli mniejsze niz na panelach . Moc paneli na polaci slabiej oswietlonej mniejsza o ok 50% niz na tej lepiej oswietlonej i to rozumiem. Czy takie dzialanie optymalizatorow , ktore jednak ciagle daja dla falownika te ok 750V ale obcinaja napiecie na panelach słabiej oswietlonych jest prawidłowe? czytałem os o blokowaniu sie optymalizatorow przy nieprawidlowym podlaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 dlaczego dublujesz posty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts