iLuminary 24.05.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Witajcie, Pisałem już do Was z prośbą o opinie, czy lepiej brać szeregówkę, bliźniaka czy może jakiś używany dom. Niektórzy z forumowiczów zaproponowali budowę, ale mimo wszystko nie byłem w stanie sobie wyobrazić sytuacji że uda mi się z moimi finansami to ogarnąć. Teraz już sam nie wiem, i chciałem się spytać Was. Kredyty potaniały, mi najemca mieszkania podniósł czynsz. Wkurza mnie mieszkanie w bloku. Trochę czytałem już na forum o budowach tanich domów, widziałem projekt "domza150tys". I pojawia się tutaj moje pytanie. Czy przykładowy projekt domu z tytułu tj. Z41 GP lub Z41 GP +, da radę zrealizować pod klucz w systemie zleconym w kwocie MAX 450 tyś za wszystko? Pod pojęciem "pod klucz" mam na myśli zrobienie wszystkiego w domu, ale brak wykładania pieniędzy na działkę. Jedyna rzecz to zrobienie ogrodzenia. Dom parterowy, dach dwuspadowy, koniecznie z garażem, strop drewniany lub betonowy (sprzeczne opinie pojawiają się który tańszy), ogrzewanie konieczine na gaz, kuchnia może być na prąd. Sam zrobię ocieplenie, płytki, panele, gładzie. Reszta w systemie zleconym I proste pytanie: da radę zmieścić się w 450.000,00 czy nie? Z góry dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.05.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Jeśli dużo potrafisz, i nie boisz się ciężkiej pracy to oczywiście, że dasz radę. Obecnie droga jest robocizna, naprawdę w porównaniu do 10 lat wstecz większość usług w tym sektorze bardzo podrożała a specjalistów jest naprawdę mało.Jak podejmiesz się wyzwania musisz się wiele nauczyć - niestety w PL kto buduje musi się "trochę znać" aby mógł pilnować robotników i sam tworzyć coś z najnowszymi trendami. Fora takie jak to również po części pomaga, a nieraz zachęca do samodzielności. Warto jest się też zapytać - to pomaga, a u człowieka gdy już ma faktycznie "dość" powraca chęć do dalszego tworzenia. Zerknąłem na ten projekt i jest prosty co nie znaczy że tani, ale nie jest na tyle skomplikowany aby popełnić błędy czy to w elewacji czy konstrukcji dachu. Wykończenie i rozmieszczenie pomieszczeń daje duże możliwości zarówno samodzielnej pracy jak i realizacji marzeń o własnym domu. Powodzenia - ponawiam jest możliwość za tą kwotę i to bardzo realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iLuminary 26.05.2020 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Jeśli dużo potrafisz, i nie boisz się ciężkiej pracy to oczywiście, że dasz radę. Obecnie droga jest robocizna, naprawdę w porównaniu do 10 lat wstecz większość usług w tym sektorze bardzo podrożała a specjalistów jest naprawdę mało.Jak podejmiesz się wyzwania musisz się wiele nauczyć - niestety w PL kto buduje musi się "trochę znać" aby mógł pilnować robotników i sam tworzyć coś z najnowszymi trendami. Fora takie jak to również po części pomaga, a nieraz zachęca do samodzielności. Warto jest się też zapytać - to pomaga, a u człowieka gdy już ma faktycznie "dość" powraca chęć do dalszego tworzenia. Zerknąłem na ten projekt i jest prosty co nie znaczy że tani, ale nie jest na tyle skomplikowany aby popełnić błędy czy to w elewacji czy konstrukcji dachu. Wykończenie i rozmieszczenie pomieszczeń daje duże możliwości zarówno samodzielnej pracy jak i realizacji marzeń o własnym domu. Powodzenia - ponawiam jest możliwość za tą kwotę i to bardzo realna. [ATTACH=CONFIG]444517[/ATTACH] Cześć CityMatic, Dzięki za odpowiedź. Poniekąd chciałem się dowiedzieć czy taki projekt jest rzeczywiście w miarę prosty w budowie. Twoja odpowiedź to potwierdziła, więc idę w dobrym kierunku Grunt, aby żona nie zaczęła szaleć z wykończeniem bo jak wiadomo, górnej granicy cenowej nie ma Pójdziemy z żoną tą drogą chyba. Tyle ile się da, postaram się zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts